Podle strategie rozvoje, který schválila pražská rada, se má z vozového parku ZZS obnovit letos a příští rok 15 sanitek, v roce 2021 pak deset. Na konci roku 2021 by měli záchranáři jezdit 80 sanitami, které budou maximálně šest let staré.

Sleva díky penalizaci

Záchranná služba objednala třicítku sanitek loni v únoru a měla je obdržet do konce loňského roku. Firma Bauts-At Czech jich však dodala pouze deset. „Dodavatel je penalizován – a tím jsme vlastně celou zakázku významně zlevnili,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK ředitel ZZS Petr Kolouch. Třicítku nových vozů původně organizace vysoutěžila za cenu 142 milionů korun. Nyní záchranná služba připravuje výběrové řízení na dalších 15 vozů, které by měly být dodány v tomto roce.

Další terénní vůz i vylepšení unikátního Golema

ZZS letos plánuje přikoupit další terénní vůz typu Atego, který slouží k řešení krizových situací a je standardně nasazován k velkým požárům. Nyní ZZS disponuje jedním, který pojme osm ležících nebo 21 sedících pacientů. Nákupem dalšího organizace reaguje na požadavky nemocnic na účast na evakuaci kriticky nemocných pacientů v případě krizových situací. Nový vůz proto umožní kromě běžného využití také transportovat dva až tři pacienty v kritickém stavu na lůžkách z jednotek intenzivní péče.

Údržby se letos dočká velkokapacitní zdravotnický kamion Golem, který se nasazuje v případě potřeby ošetřit větší množství lidí naráz. Nejprve půjde do údržby tahač, který se dočká posílení, a poté zdravotnická zástavba.

„Předpokládáme, že se vyhneme intervalu maratonů, konce roku a podobně, abychom na všechny plánované akce Golem přistavili,“ vysvětlil ředitel. Pokud by se v době úprav kamionu objevila krizová situace, nahradí jej ZZS nafukovacími stany. „Pražané tento výpadek nepoznají,“ slíbil. O přesném termínu úprav bude jasno až po výsledku soutěže. „Čekáme, že to stihneme letos,“ dodal Kolouch.

Pražská zdravotnická záchranná služba loni vyjížděla ke 128 997 případům, tedy v průměru 353krát denně. V terénu loni záchranáři resuscitovali 628 pacientů. Dispečerky po telefonu vedly resuscitaci v 757 případech, na dálku pomohly také s 19 porody. Roční rozpočet pražské zdravotnické záchranné služby je asi 500 milionů korun.