Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zruší Mayová rozvod? Británie může žádat o odklad brexitu, tvrdí český velvyslanec

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. ledna 2019
05:02

Než konec bez dohody, tak raději nic. Velkou Británii čeká v úterý další kolo debaty o brexitu a někteří poslanci stále hrozí, že nepodpoří vyjednanou dohodu, která se poslední dva roky v bolestech rodila mezi Bruselem a Londýnem. Pokud britští politici dojednané podmínky odchodu neschválí, je podle premiérky Theresy Mayové pravděpodobnější, že Spojené království nakonec „rozvod“ s EU raději zruší. Tuto variantu před časem v rozhovoru pro Blesk Zprávy nevyloučil ani český velvyslanec při Evropské unii Jakub Dürr. Unie podle něj dál napjatě čeká.

V úterý by se konečně mohli postavit dohodě s Bruselem ohledně odchodu z EU čelem, nebo také zády. Právě odmítnutí je nyní pravděpodobnější. Podle premiérky by ale znamenalo „mnohem větší nebezpečí, než neodejít vůbec“. Mayová tak zkouší prorazit s myšlenkou, že se v případě odmítnutí dohody žádný brexit neuskuteční.

„Ten termín by si musela Británie chtít sama prodloužit a my bychom musely jako členské země ve formátu 27 zemí Británii jednohlasně souhlas dát,“ nastínil český velvyslanec při Evropské unii Jakub Dürr další scénář. Počítá s tím, že by Británie chtěla ještě více času na to, aby si mohla záležitosti okolo brexitu sama vyřešit. Jenže to je prý varianta, se kterou Brusel zatím příliš nepracuje.

Premiérka Mayová v pondělí odmítla, že by se nyní chystala požádat EU o odložení termínu brexitu, který je naplánován na 29. března. Reagovala tak na informace listu The Guardian, podle kterého je Unie ochotna odložit brexit přinejmenším do července, pokud o to Británie požádá.

Termín „vytesaný do kamene“: 29. březen 2019

„Ve všech pracovních verzích zatím počítáme s tím, že 29. březen je termín vytesaný do kamene. Buďto se dohodneme, nebo to skončí pádem z útesu, což je ten druhý scénář bez dohody,“ tvrdí Dürr.

Sami evropští velvyslanci se ale raději o podobě brexitu nesázejí a dokonce si prý o něm zakázali i jakkoliv mluvit. „S napětím držíme palce našemu strategickému partnerovi, bez něhož nám po jeho odchodu bude špatně, ale na kterého musíme ještě chvíli počkat, než se rozhodne, co chce,“ řekl diplomatickým jazykem Dürr.

Práce v rámci EU jsou podle českého diplomata rozdělené zhruba 50:50. To ukazuje na to, že ani v Bruselu si nejsou úplně jistí, jak to nakonec v březnu dopadne. Jestli Británie zavelí k poklidnému, nebo „nepřátelskému“ rozvodu.

Připravuje se proto tvrdý scénář pro oblasti rybolovu i dopravy, ať už pozemní, lodní či letecké. „Musíme prostě pomocí buď domácích zákonů, nebo na evropské úrovni, tam kde je kompetence unijní, zajistit celou řadu opatření tak, abychom například zabezpečili let letadel do Británie nebo přejezd kamionů přes kanál nebo odjezd lodí přes kanál, včetně samozřejmě práv našich občanů, kteří tam žijí,“ popsal přípravy Dürr.

Problém s evropskými volbami

Další těžkou hlavu dělají unijním úředníkům také blížící se evropské volby. Ty mají být na konci května. Ani teď, pár měsíců před jejich startem, ale není jasné, jestli voliči po celé Unii budou volit své zástupce stále v 28 státech. Nebo už jen v 27, tedy bez Velké Británie.

„Kdyby se stalo něco, a to je opět v rovině spekulace, ale legislativu v tomto máme docela dobře nachystanou, tak se počítá s obsazením Evropského parlamentu se stejným počtem, jako je nyní,“ zmínil diplomat.

V parlamentu by podle Dürra, který do Bruselu nastoupil teprve nedávno, zůstalo i dál 751 křesel. A zástupci Británie by tak byli jeho členy až například do konečného termínu jejich případného odchodu. Tedy pokud by skutečně nakonec odešli. „S Británií v Evropském parlamentu by ale také členské země musely počítat s jejím zástupcem při vytváření nové Evropské komise,“ vypočítal Dürr případné komplikace.

Britská cesta zpět existuje. A je zdlouhavá

Pokud by Británie opustila evropské společenství, cesta zpět by existovala. Ale byla by pořádně zdlouhavá. Na začátku by se musela především najít dostatečná většina na to, aby si Spojené království podalo přihlášku zpět. „Bylo by to ale ne na měsíce, ale na mnoho let, protože by to znamenalo vyjednávání vstupních podmínek a bylo by to asi za cenu nějakých dalších kompromisů,“ odhaduje český velvyslanec.  

Hlavy unijních států zatím žádné mimořádné zasedání v Bruselu neplánují. Není prý proč. Dohody jsou na stole a teď je krok na britských poslancích.

Michael Barnier – hlavní vyjednávač EU – měl podle Dürra těžký úkol v tom, že musel vyjednávat s několika Britániemi. Podle toho, jak se ve Spojeném království vyvíjela situace. „Zatímco my jsme drželi unijní jednotu a jednoho vyjednávače a jeho tým, on se musel setkávat s několika jejich vyjednávači, kteří byli často měněni a přicházeli s různými nápady,“ zrekapituloval Dürr.

Czexit je „naprosto mimo“, míní velvyslanec

Pokud někdo pomýšlí na takzvaný czexit, je podle velvyslance „naprosto mimo“. „Situace by pro ČR byla naprosto fatální a naprosto by změnila všechny ekonomické a sociální parametry. Velká Británie prožívá vleklou politickou krizi – všechna vyjednávání už teď mají jasné náklady – i země, která je bohatší než ČR, která bude mít co dělat, aby i po dohodě brexit a jeho důsledky přestála,“ odrazuje české zastánce odchodu z Unie Dürr.

„Jestli někdo říká něco jiného, tak je to bláhové snění, protože my jsme v úplně jiné situaci. 85 procent českého obchodu je závislých na vnitřním trhu EU,“ uvedl jeden z mnoha příkladů, kde bychom museli počítat vysoké ztráty.

„Neexistuje scénář, který by k czexitu vedl. Jestli někdo o něm mluví, tak si musí uvědomit, že brexit není precedentem pro Českou republiku,“ uzavřel Jakub Dürr pro Blesk Zprávy.

qmurq ( 15. ledna 2019 15:58 )

Babiš a Zeman EU chtějí, tak otročme.

qmurq ( 15. ledna 2019 15:56 )

Kdepak, díky jí vše začalo, to by o referendu nejásala.

cepp ( 15. ledna 2019 13:44 )

Ona byla původně proti brexitu, až v nové funkci ji bylo po referendu řídit se jeho výsledky.

agfor ( 15. ledna 2019 13:24 )

Česko může Britům Terezku jen závidět. My budeme stále jen otroci EU, protože z toho mají papaláši vysoké provize a dotace.

snehulak ( 15. ledna 2019 10:06 )

Spekulace o něčem, co teď není na Mayové. Pokud britští politici dojednané podmínky odchodu neschválí, je podle premiérky Theresy Mayové pravděpodobnější .... že se proti nedá nic dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa