Oáza klidu, piva a tradičního českého jídla se ukrývá ve druhém patře v odbavovací hale. Pro místní pivaře slouží malá místnost s výčepem, jež je skrytá za dveřmi hned u schodů. Cestující si zase mohou vychutnat gulášek se „čtyřmi“ ve velké místnosti, které dominuje skleněná tabule. Pod ní se rozkládá pěkný výhled na odbavovací halu.

Magorova Oáza

Již dříve prozradil pro Blesk.cz místní výčepní Kamil, že nádražka byla oblíbeným místem herce Oldřicha Kaisera: „Na pivo sem chodil třeba Ivan Martin Jirous alias Magor, ale hlavně Oldřich Kaiser, než přestal pít. Měl to k nám blízko,“ prozradil výčepní. Do oken hospody vidí populární herec ze svého bytu dodnes, bydlí totiž naproti s Dášou Vokatou. Podle tradovaných historek měl Ivan Martin Jirous byt také nedaleko nádražky a byl tu k zastižení víc než doma. Proto je Oáza spojovaná se svérázným básníkem.

Limča a odjezd

Hlavní výhodu nádražky vidí výčepní Kamil v tom, že když pasažéři čekají na vlak, mohou si skočit na rychlou limču nebo něco k snědku. Není se proto čemu divit, že záměr Správy železniční dopravní cesty, které objekt patří, způsobil mezi lidmi vlnu nespokojenosti.

Již v listopadu 2018 při prezentaci nové podoby areálu Smíchovského nádraží v centru architektury prozradil Petr Vaníček ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), že se plánuje rekonstrukce budovy a změny se mohou dotknout i Oázy. Na počátku ledna SŽDC oznámilo svůj záměr k plánované rekonstrukci a nahrazení Oázy veřejně a sklidilo rozporuplné reakce.

Prostor s historií

„Myslím, že je obrovská škoda zrušit klasickou útulnou nádražní hospůdku, která má svoji historii. Oáza byla zázemím nejen pro básníka Magora, ale i pro spoustu lidí, kteří si chtěli dát pivo nebo dobré jídlo,“ napsala na Facebook uživatelka Hanka a podobného názoru jsou i další lidé.

Legendární smíchovská nádražní restaurace Oáza
Autor: Jiří Marek

Podle mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové začne během letošního roku rekonstrukce celé výpravní budovy včetně restaurace: „Cílem rekonstrukce je maximální využití budovy, celkové oživení prostor a zvýšení komfortu pro cestující spojeného s přístupností budovy nádraží. Dojde k rozšíření nabídky doplňkových služeb pro cestující, například nově vznikne komerční prostor pro umístění obchodní jednotky typu supermarket. Ve druhém podlaží v místě stávající restaurace se plánuje zachování gastroprovozu,“ řekla pro Blesk.cz.

Současnému provozovateli končí smlouva 31. prosince 2020 a poté dostane zrekonstruovaný prostor k dispozici nový podnikatel, který bude zvolen na základě výběrového řízení. Vyrůst by tu měl tzv. food court, což je označení pro oblast, v níž jsou různí prodejci jídla, podobně jako lze vidět v nákupních centrech, na letištích nebo v jiných veřejných prostorech. Rekonstrukce budovy by měla být kompletní na přelomu let 2020 a 2021.

Fotogalerie
7 fotografií