Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Letečtí dispečeři jsou kvůli Trumpovi o hladu. Kanaďané jim poslali stovky pizz

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. ledna 2019
22:55

Rozpočtová krize ve Spojených státech pokračuje, bez peněz je kvůli omezenému fungování vlády nespočet úřadů, včetně těch leteckých. Pro mnohé státní zaměstnance to znamená, že jsou bez peněz. Dotklo se to také leteckých dispečerů, ty ale nenechali „ve štychu“ jejich kanadští kolegové a do práce jim kromě rádiových signálů poslali také pizzu, napsala stanice CNN.

Kanadští dispečerové o víkendu objednali stovky pizz a jídlo poslali svým americkým protějškům, kteří kvůli krizi v USA pracují bezplatně. Předseda Kanadské asociace leteckých dispečerů Peter Duffey řekl, že hledali způsob, jak svým kolegům pomoct. S nápadem přišli pracovníci letiště v Edmontonu v kanadské Albertě, pizzu objednali pro své kolegy v Anchorage na Aljašce. Letecká centra se nachází nedaleko a Kanaďanům to přišlo jako hezké gesto.

Pizzy z Kanady

Nápad se ujal a kanadští dispečeři začali rozesílat pizzu Američanům, se kterými sdílí vzdušný prostor. U toho ale Kanaďané neskončili, začali náhodně vybírat i další kontrolní věže, a jídla se tak dočkali skoro všichni dispečeři po celých USA. Od minulého čtvrtka bylo doručeno 350 pizz do 49 pracovišť. Duffey se domnívá, že číslo ještě poroste.

Kanadští dispečeři svým americkým kolegům poslali jídlo. Američané jsou kvůli sporu Trumpa a demokratů bez platu. Kanadští dispečeři svým americkým kolegům poslali jídlo. Američané jsou kvůli sporu Trumpa a demokratů bez platu. | reprofoto/twitter

Američtí dispečeři byli solidaritou Kanaďanů dojati a svou radost sdíleli na sociálních sítích. Spoustu amerických pilotů mířících do Kanady předávalo tamním dispečerů vzkazy díků. „Když si to tak vezmete, poslat jídlo někomu, kdo se stal obětí vládního sporu a kvůli němu přichází o plat, je v podstatě maličkost. Ale ano, pro ně je to velké gesto,“ dodal Duffey.

24 dnů bez peněz

Současný stav vyvolal spor mezi prezidentem Donaldem Trumpem a kongresovými demokraty o financování zdi, kterou chce Trump vybudovat na hranicích mezi USA a Mexikem. Krize vypukla 22. prosince, vládní zaměstnanci už jsou tak 24 dnů bez peněz. Jedná se o nejdelší stav rozpočtové nouze v USA, za Clintonovy vlády trval „jen“ 21 dnů.

Na kompromis to nevypadá

Trump navíc pohrozil, že je ochotný situaci dohnat, až do vyhlášení výjimečného stavu. Demokratům, zvláště pak Nancy Pelosiové, vyčítá, že se odebrali na letní sídlo zákonodárců v Portoriku, zatímco on „trčí“ a „dře“ v Bílém domě. Prezident vyzval demokraty k „rozumnému“ jednání se slovy, že on je připraven vyjednávat.

Prezident na stavbu hraničního plotu žádá od Kongresu téměř 130 miliard korun, ale demokraté ovládající Sněmovnu reprezentantů odmítají peníze vydat. Přestože kvůli jejich sporu trpí více než 800 tisíc státních zaměstnanců, ani jedna strana není ochotná najít kompromis.

 

Zobrazit celou diskusi