Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Držitel Nobelovky za DNA přišel o metály. Navážel se do černochů a homosexuálů

Autor: AKu - 
14. ledna 2019
12:30

Americký vědec a držitel Nobelovy ceny James Watson přišel o všechny čestné tituly, které mu dříve udělila laboratoř Cold Spring Harbor v New Yorku. „Osudnými“ se mu staly nemístné poznámky, které opakovaně pronáší na adresu černochů a homosexuálů. Vědec například uvedl, že právě lidé černé pleti mají geneticky zabudovanou nižší inteligenci, než bílí. Zprávu přinesla CNN.

James Watson spolu se svým kolegou Francisem Crickem jako první představili v roce 1953 správný dvoušroubovicový model DNA. Více než novými objevy však dnes devadesátiletý akademik v poslední době proslul tvrdě rasistickými poznámkami.

Do černochů se Wastson ostře „pustil“ už v roce 2007, kdy se v rozhovoru pro Britain's Sunday Times Watson vyjádřil skepticky o perspektivách Afriky. Jako důvod uvedl, že „naše sociální politika je postavena na skutečnosti, že jejich (Afričanů) inteligence je stejná jako naše, zatímco testy ukazují, že tomu tak není“. Ačkoliv prý doufal, že všichni jsou si rovni, „lidé, kteří musejí pracovat s černošskými zaměstnanci, zjišťují, že to není pravda“. Později se za své výroky omluvil. Sám přitom v rozhovoru pro BBC v roce 2008 uvedl, že se jako rasista necítí.

Laboratoř Cold Spring Harbor, kterou Watson vedl 25 let, výroky svého nejslavnějšího zaměstnance označila za „odsouzeníhodné“. Už před lety ho propustila z veškerých administrativních funkcí, až dosud mu ale ponechávala jeho čestné tituly. Co konkrétně ji přimělo ke změně názoru, není známo. Svou roli mohl sehrát dokument televizní stanice PBS odvysílaný 2. ledna, v němž Watson řekl, že jeho názory zůstávají stejné.

Ostrých výroků amerického akademika nezůstaly ušetřeni ani představitelé sexuálních menšin. V roce 1997 podle listu Britain's Sunday Telegraph například uvedl, že ženám by měl být povolen potrat, pokud by se ukázalo, že plod obsahuje gen způsobující homosexualitu.