Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na okraji Teheránu se zřítil Boeing 707: Přežil jen navigátor. Letoun narazil do obytného domu

Aktualizováno -
14. ledna 2019
14:05
Autor: yks - 
14. ledna 2019
07:07

Nedaleko íránského hlavního města Teherán v pondělí havarovalo letadlo Boeing 707. Příčina havárie dosud nebyla zveřejněna. Na palubě bylo 16 lidí. Podle dostupných zpráv přežil jen jeden z nich - navigátor.

Nákladní letoun Boeing 707 v pondělí havaroval a začal hořet nedaleko íránské metropole poblíž mezinárodního letiště Payam. Boeing havaroval u Karadže, který je střediskem provincie Alborz a leží asi 20 kilometrů od Teheránu.

Íránská televize oznámila, že letadlo patřilo Kyrgyzstánu. Přepravovalo náklad masa z kyrgyzského hlavního města Biškeku a mělo přistát na letišti v Karadži.

Pilot neplánovaně zamířil na letištní plochu Fath západně od Teheránu, která není vhodná pro velká letadla. Podle iránských zdrojů pilot před nehodou žádal o nouzové přistání kvůli technické poruše. Spekulovalo se také o tom, že se na letišti pokusil přistát omylem. Guvernér provincie řekl, že vyšetřovatelé už našli černou skříňku, která zaznamenává hlasy v pilotní kabině.

Na palubě bylo podle sdělení armády 16 lidí, z nichž 14 byli vojáci a dva civilisté. O život přišlo 15 z nich, zachránil se pouze navigátor, který byl zraněn a je v nemocnici.

Na detailních snímcích zveřejněných íránskou televizí jsou kromě ohořelých částí letadla vidět i spálená těla zvířat. Ze záběrů je patrné, že se ocitlo mezi obytnými domy a začalo hořet.

Děsivé výjevy z místa katastrofy zveřejnily na svých stránkách Voice News:

A Boeing 707 cargo plane has crashed in Karaj airport near capital Tehran pic.twitter.com/zIceqb5Q1N

krtek. ( 14. ledna 2019 21:17 )

protože ohledně cikánů je to všem jasné, tam není o čem diskutovat

dementi-blesk-cz ( 14. ledna 2019 16:13 )

aha,tak nakonec to letadlo bylo nákladní Jsem špatně četl.

4552 ( 14. ledna 2019 11:34 )

Zveřejní článek o cigánech a nikdy tam není diskuze Proč? čeho se tady bojí? tak proč o tom pořád dokola píší - viz vedle ta popálená.U prezidenta jsou kolikrát hnusné diskuze a to nikomu nevadí.není to přinejmenším divné?

vihor ( 14. ledna 2019 10:19 )

Šestnáct lidí na palubě nákladního letadla je naopak docela hodně. Je běžná praxe, že se stará letadla přestavují z osobních na nákladní, protože na ně nejsou tak přísné požadavky. Boeing 707 je sice už stará mrcha z 50. let 20. století, která vyžaduje hodně ruční a papírové práce, ale kapitán velkého proudového letadla nemůže udělat takovou fatální navigační chybu. Ti museli mít v kokpitu asi řádně popito a přistávali vizuálně bez ILS, což je taky už samo o sobě muselo upozornit na nějaký problém. Letadlo s moderní avionikou by na ně "řvalo" samo, protože ta si sama spočítá potřebnou délku přistávací dráhy, ale tu tam asi neměli.

dementi-blesk-cz ( 14. ledna 2019 09:20 )

to se teda vyplatilo tak velký letadlo a tak málo lidi na palubě.

Zobrazit celou diskusi