Rok se s rokem sešel a 13. ledna v pět odpoledne vyrazil shluk recesistů bez kalhot a bez sukní z Václavského náměstí přímo do metra Muzeum. S holýma nohama, vtipným spodním prádlem a teplou bundou a čepicemi na hlavě výrazně narušovali každodenní šeď, na kterou ve vlacích metra lidi běžně naráží. „Naším cílem je pobavit běžné pasažéry, kteří jezdí oblečení, zatímco my cestujeme sem a tam jen ve spodním prádle,“ vysvětloval záměr celé akce jeden z pořadatelů Damien.

Češi ale rozhodně nejsou jediní, ani prvními, kdo se odhodlal takto narušit stereotypy veřejné dopravy. Nápad cestovat metrem bez kalhot se zrodil až za oceánem v New Yorku, kde se tato novoroční tradice drží už od roku 2002. Od té doby se myšlenka šíří po celém světě. Na takové recesisty bylo 13. ledna možné narazit nejen v Praze, v New Yorku, ale také Berlíně, v Bruselu, v Chicagu, a dalších městech.

Cesta »bezkalhotářů« neměla svůj daný cíl. A tak banda recesistů cestovala z Muzea na Můstek a zase z Můstku na Florenc, kde bývá největší množství lidí, které je možné pobavit. „Jsem tady zase po delší době. Poprvé jsem byl už před čtyřmi lety. A jelikož jsem letos v létě prošvihl nahou cyklojízdu, musel jsem zamířit alespoň sem,“ těšil se na akci Mirek, milovník nudismu, který váhal, že by na akci přišel úplně nahý. „Je ale pořádná kosa,“ klepaly Mirkovy zuby o sebe už pár minuté poté, co zahodil kalhoty.

Podívejte se, jak taková jízda metrem bez kalhot vypadá:

Video
Video se připravuje ...

Recesisté odhodili kalhoty a vyrazili do metra za zábavou Eva Fornálová

A jak reagovali cestující? Puritáni, kteří by se lekli nevhodně ustrojených pasažérů, se neobjevili. Naopak nevšední obnažení vyvolalo ve vagónech uculování, pochechtávání a vytahování telefonů z kapsy, aby si lidé tento nevšední zážitek uchovali a mohli jej sdílet. „Škoda, že takto nejezdí i v pracovní dny... a několikrát ročně. Měla bych hned lepší cestu do práce,“ smála se při setkání s otužilými recesisty Pražanka Barbora, která patřila k té rozveselené většině. Vrásky na čele se objevily pouze starším ročníkům. „Měli by se oblíct, ať neprochladnou. Takový zánět ledvin, nebo močových cest bych ani jednomu nepřála,“ komentovala obnažence seniorka při cestě metrem. 

Podívejte se, jak to v metru vypadalo:

Fotogalerie
17 fotografií