Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nový domov pro migranty? Kanada jich chce přijmout víc než milion

Autor: peb - 
12. ledna 2019
20:50

Zatímco prezident USA Donald Trump zvažuje vyhlášení výjimečného stavu kvůli migraci, jeho severní soused je připraven během tří let let přijmout více než milion migrantů. Kanadský parlament ve své výroční zprávě za rok 2018 předložil detailní plán, podle kterého jich chce v zemi ubytovávat stovky tisíc ročně. Informoval o tom web Neewsweek.com. 

„Díky tomuto plánu přijme Kanada více talentovaných zaměstnanců, které naše ekonomika potřebuje, shledá se díky němu mnoho rodin a poskytne ubytování uprchlíkům, kteří chtějí začít nový život,“ stojí v parlamentní zprávě.

V Roce 2017 Kanada přijala 286 479 stálých rezidentů. Na rok 2019 počítají kanadští poslanci s 350 tisíci rezidenty, přes 58 tisíc z nich pak mají být uprchlíci. Počty přijatých migrantů pak mají v dalších letech i nadále stoupat. 

Kanadský ministr pro migraci Ahmed Hussen ve svém prohlášení uvedl, že „imigranti a jejich potomci Kanadě nesmírně prospěli a budoucí úspěch naší země závisí na tom, že je dokážeme nadále přijímat a integrovat“. Hussen dodal, že přijetí více rezidentů Kanadě pomůže vyřešit problémy, jako je stárnutí populace a nízká porodnost. 

Zatímco Kanada nadále migrantům otevírá dveře, americký prezident Trump obnovil kvůli situaci na hranicích svou hrozbu vyhlášení národního výjimečného stavu, čímž by mohl získat potřebné prostředky na stavbu své slibované pohraniční zdi.  „Pokud se nedohodneme s kongresem, nejspíš to udělám,“ řekl Trump Fox News.