Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

S kouřením přestaňte ze dne na den, radí expertka. Varuje i před e-cigaretami

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    19. 1. 2019
    18:00

    Každé šesté úmrtí v Česku je spojené s kouřením cigaret. I když není snadné závislost na nikotinu překonat, není to nemožné. Jak na to, poradila Irena Opletalová z Centra pro léčbu závislostí na tabáku a lékařka plicní kliniky v Brně. „Důležité je mít pevnou vůli a plán. Přestat je pak nejlepší ze dne na den,“ radí pro začátek.

  • 1.Schovejte popelník a určete si „den D“

    Co oči nevidí, to srdce nebolí. Platí to i pro kuřáka. Myšlenku na cigaretu jim může lehce navodit popelník, zapalovač nebo třeba zapomenuté cigaretové papírky. „Radíme také, aby člověk požádal o sociální podporu rodiny, přátel a spolupracovníků,“ říká expertka Irena Opletalová. Máte-li kuřáka v rodině, který se závislostí nechce přestat, je vhodné ho poprosit, aby se krotil alespoň před vámi.

    Kuřáka k cigaretě svádí i řada každodenních situací či sociálních interakcí, kdy si byl zvyklý zapálit. „Doporučujeme si vytvořit mentální mapu. Projít si v hlavě celý průběh dne a pojmenovat si typicky kuřácké situace a připravit se na jejich nekuřácké řešení,“ doporučuje zkušená lékařka. Pokouření při čekání na tramvaj, po obědě, v autě nebo prostě ve chvíli, kdy nás trochu užírá nuda, lze zahnat puštěním hudby, čtením nebo i surfováním po internetu či malou hračkou do ruky.

    Rozhodnout se přestat kouřit je jednoduché. Vytrvat ve svém přesvědčení ale už procházka růžovou zahradou není, základem je pevná vůle. „Kuřák si sám stanoví den D, tedy den, kdy se šťastně probudí jako 100% nekuřák. Doporučujeme přestat kouřit najednou,“ říká Opletalová z plicní kliniky v Brně a centra léčby závislosti na tabáku. Dodává pak, že jsou i lidé, kteří nedokáží přestat ze dne na den, u nich se počítá se snižováním počtu vykouřených cigaret.

    Jako kuřák můžete s cigaretou v ruce strávit i 25 dní ročně Jako kuřák můžete s cigaretou v ruce strávit i 25 dní ročně | profimedia

  • 2.Pomáhají žvýkačky, ovoce i mobilní aplikace

    Jelikož ode „dne D“ nebudete moci nudu zahnat cigaretou, je dobré si sehnat něco do ruky, co vás zaměstná. Malá hračka, antistresový míček nebo i obyčejná gumička může mozek převelet na jinou aktivitu, než na myšlení na pomalu hořící papírek s tabákem. „Člověk musí také abstinenci vnímat jako úlevu a nevzpomínat sentimentálně na kouření jako na něco, co musel s lítostí opustit,“ míní expertka.

    Pomoci může i obyčejné popovídání. Existuje dokonce mobilní aplikace, prostřednictvím které lidé sdílí své zkušenosti a rady s odvykáním. Pokud ale někomu vzájemná podpora nevyhovuje, dobře můžou posloužit i statistiky o škodlivosti kouření. „Kromě notoricky známých problémů, jako je větší riziko infarktu, se i prokázalo 2-3x více sebevražd mezi silnými kuřáky,“ řekla Blesk Zprávám lékařka Opletalová.

    Ulevit mohou v odvykání i léky. „Užívá se náhradní nikotinová léčba v podobě žvýkaček, náplastí nebo rozpustného filmu pod jazyk. U léků, jako je třeba vareniklin, se úspěšnost abstinence navyšuje trojnásobně,“ upozorňuje expertka a dodává, že po farmacích je dobré sáhnout ve chvíli, kdy abstinence způsobuje nesoustředěnost, deprese, nespavost či třeba zácpu.

    Náhradou za cigaretu bývá často jídlo, není výjimkou, že abstinující kuřák tloustne. Tabák totiž, stejně jako jiné drogy, stimuluje zažívací trakt a vyvolává určitý pocit nasycení. Ranní káva a cigareta je tudíž opravdu jakousi formou snídaně.

    Není tak divu, že si mozek žádá náhradu, je ale potřeba zvolit tu správnou. Kus ovoce nebo sušenky není na škodu, ale pokud se bude abstinující kuřák cpát sladkým nebo tučným celý den, rozhodně mu to neprospěje.

    Vhodné léky a pomůcky jsou třeba nikotinové náplasti Vhodné léky a pomůcky jsou třeba nikotinové náplasti | Shutterstock.com

  • 3.E-cigareta jako nebezpečný trend?

    Často volenou moderní cestou při odvykání jsou elektronické cigarety a iQOS (zahřívané cigarety). Náhražky jsou ale jen méně škodlivou variantou klasické cigarety a navíc udržují psychiku člověka v módu kuřák. „Přijde mi, že když se zrovna přístroj nabíjí a já mám chuť na cigaretu, tak je to horší. Navíc mi nestačí jedna cigareta, chce se mi pak dát hned další,“ říká Ivana.

    „E-cigarety mohou vést k nekontrolované inhalaci páry s nikotinem a následnému předávkování, které se projevuje bolestí hlavy a zvracením,“ varuje expertka. Do těla se vám totiž při užívání těchto náhražek opravdu dostává více nikotinu a podle Opletalové byly pozorovány i smrtelné otravy při nechtěném požití e-liqidu, tedy náplně v e-cigaretě. „V žádném případě se nejedná o zdravé kouření! Navíc nevíme dlouhodobé následky,“ zdůrazňuje expertka.

    O škodlivosti klasického kouření jsme se totiž také dozvěděli až zhruba 40 let po nástupu „tabákové epidemie“. O vedlejších účincích těchto náhražek tak lze prozatím jen spekulovat. „Výpary z iQOS, nahřívaného tabáku na 330 °C, obsahují nebezpečné produkty tepelné degradace podobně jako klasické cigarety, avšak nutno dodat, že v menším množství,“ dodává Opletalová.

    Podle továrny Philip Morris je pak v současnosti 130 tisíc uživatelů tabákového zařízení iQOS a jejich počet neustále stoupá. Podle odbornice pak hrozí riziko, že po nich sáhnou i nekuřáci, protože se jedná o jakýsi nový módní trend.

    Elektronická cigareta Elektronická cigareta | Profimedia.cz

  • 4.Co se odehrává v těle po poslední cigaretě?

    Za dvacet minut po poslední cigaretě klesne tlak a puls na úroveň jako před poslední cigaretou, také se zvýší teplota. Teprve za osm hodin po poslední cigaretě se sníží hodnota oxidu uhelnatého a nikotinu v krvi na polovinu a hladina kyslíku se vrátí na obvyklou úroveň. Po dvou dnech se pak zlepší chuť a čich.

    Teprve po 10 letech nekouření se o polovinu sníží riziko vzniku rakoviny plic, jazyka nebo hrtanu ve srovnání s kuřákem.

    Už po dvou hodinách po poslední cigaretě může ovšem člověk pociťovat abstinenční příznaky. Většinou se projevují zvýšenou touhou, až přímo bažením po cigaretě, nervozitou, napětím, úzkostí, zlostí a zvýšenou chutí k jídlu. Do měsíce pak většina abstinenčních příznaků obvykle mizí. Tam už je to jen o vůli člověka a tricích, které si během abstinence osvojil, aby ve svém nekuřáctví vytrval.

  • 5.Kouření v číslech

    Poměr zastoupení kouřících mužů a žen v populaci se pak podle statistik Centra léčby závislosti na tabáku liší podle věkových kategorií. V dospělé populaci kouří více mužů v poměru 3:2, u adolescentů ve věku 15 let je více dívek a u dětí ve věku 11 let má zkušenost s tabákem zase více chlapců. Na léčení jde pak více žen.

    Pokud kouříte jednu krabičku denně, vychází to na asi 3000 kč měsíčně, za předpokladu času 5 minut u jedné cigarety pak měsíčně prokouříte 50 hodin. S cigaretou v ruce tak můžete strávit i 25 dnů čistého času.

    U nás je okolo 2,3 milionu kuřáků. Nejvíce podle Světové zdravotnické organizace kouří Číňani. S cigaretou v ruce můžete potkat kolem 307 miliónů lidí. V tabákovém kouři je pak přítomno cca 7000 chemických látek, z nichž kolem 100 je karcinogenů. Polovina kuřáků na následky kouření umírá o 15 let dříve než zbytek populace. 

    V ČR je každé šesté úmrtí způsobeno právě závislostí na tabáku, a to především kvůli nádorům. „30 % zhoubných nádorů vznikne v důsledku kouření, s kouřením také jednoznačně spojujeme karcinom plic a zvětšené riziko vzniku cukrovky,“ dodává na závěr odbornice.

vigela ( 19. ledna 2019 21:42 )

Důležité je srovnat si v hlavě, ze kouřit nechci. Nepristupovat k cigaretě jako k lahudce, kter

pragonos ( 19. ledna 2019 19:25 )

Kouřil jsem 60 cigaret denně a jednoho dne jsem řekl a nekouřím. Položil jsem krabičku na stůl a cvičil vůli. Od té doby jsem si cigaretu nezapálil a je to již 22 let.

Zobrazit celou diskusi