Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vstávat a zpívat! Starostka sekýrovala kolegy jako děti. „Neukazujte můj ksicht,“ hrozila kameře

Autor: Nikola Forejtová - 
11. ledna 2019
18:22

Jako nezbedné děti si museli připadat zastupitelé slovenské obce Fekišovce. Starostka Miloslava Fedorová (Hnutí SD) je od začátku prvního jednání peskuje a nutí je zpívat, hlásit se a téměř je nepustí ke slovu. Úsměvné dvouapůlhodinové video začíná pokusem o zopakování hudební výchovy. Slova ale váznou starostce. „No to je velmi pěkné, že neumíte slovenskou hymnu,“ komentuje. Záznam jak z hodiny poškoláků představuje utrpení zastupitelů, kteří se pomalu nedozvěděli ani datum dalšího zasedání. 

Hitem internetu se v posledních dnech stalo uveřejněné video z prvního jednání obecního zastupitelstva slovenské obce Fekišovce. Starostka na něm v dvouapůlhodinovém utrpení peskuje nové i staré zastupitele, jako by rozbili vázu po babičce. „Vstávat a zpívat,“ povzbuzuje při příchodu. Co se mohlo zdát žertem, ale byla vážně myšlená pobídka a místností se brzy rozlehlo „Nad tatrou sa blýská“. Zpěv ale museli vzdát už na začátku druhé sloky.

„No to je velmi pěkné, že neumíte slovenskou hymnu,“ komentovala zadrhávání starostka s bronzovou starostovskou medailí na krku. Sama přitom během zpěvu stála v koutě a slova se jí podle zvukového záznamu trochu motala. Tím ale divoké jednání plné invektiv teprve začalo.

Učitelky by se od starostky mohly učit

Starostka Fedorová bere úřadování velmi vážně a podle natočeného materiálu nechce žádnou administrativu nechat náhodě. Přítomným zastupitelům rozdá jejich sliby a požádá o hlasitý přednes. Slova se nedobrovolně ujala paní Mária Harabinová, která si ale při jeho přednesu nestoupla. „Máte mít dostatek inteligence, abyste se postavila. Skládání slibu se dělá vestoje,“ peskovala svoji kolegyni starostka. 

Řev jako ve škole pokračoval téměř po celou dobu jednání. Nejvíce vyčiněno dostali poslanci za nesplněný domácí úkol. „Nikdo z vás neposlal potvrzení, že se jednání zúčastní,“ začala kritikou na prázdné poštovní i emailové schránky. Návrhy na probrání témat, které obec trápí, pak starostka smetla ze stolu, jelikož je zastupitelé neposlali písemně.

„Co navrhujete vy, paní starostko,“ ptal se jeden ze zastupitelů. Bohužel se ale nepřihlásil o slovo a nezahrál na tu správnou strunu. „Já nic nenavrhuju, já mám práce jako hovado,“ nechala se slyšet v polovině jednání a opět se vrátila ke své urgentní prosbě, aby zastupitelé svoji účast potvrzovali a své návrhy zasílali písemně.

Matematiku starostka nezvládla

Úsměvný byl také pokus o zvednutí motivace. „Jste účinní od roku 2018, do roku 2020. Máte tedy čtyři roky obec na starosti,“ započala svoji řeč. Neopomenula zmínit, jaké intriky na radnici musí prožívat a prosila přítomné, aby bojovali s ní, a ne proti ní. „To je můj styl jednání. Varovali mě také, ať si držím od vás odstup. Tady na úřadě mi budete říkat starostko a vykat mi,“ upozornila přítomné s pohupující se medailí u krku.

Počty nebyly její silnou stránkou ani při hlasování o určení zapisovatele. Když se čtyři pzastupitelé shodli na dobrovolníkovi, určila starostka kvůli zdánlivému nezájmu svých rádců paní Harabinovou. Nakonec se zapisovatelem se stal nabízený dobrovolník. „Ty to budeš psát? Umíš na počítači?“ zeptala se jej umírněněji starostka.

Na konec výhružky

Celá šaráda skončila výhružkou pánovi kameramanovi. „Neopovažujte se ukazovat můj ksicht,“ utrhla se na kameramana a ukazovala na něj přes celou místnost prstem. Zazářila znalostí o směrnici na ochranu osobních údajů (GDPR) a kameramanovi hrozila žalobou. Svoje povolení ke zveřejnění sice neposkytla, ale ráda jej udělila za ostatní přítomné zastupitele. „Je si klidně natáčejte, já ale publikována být nechci," křičela. Nakonec svůj boj uzavřela větou, že je jednání tajné.

Video  Starostka slovenské obce Fekišovce Miloslava Fedorová dělá ze zastupitelů děti  - Youtube
Video se připravuje ...

pavel11 ( 12. ledna 2019 08:26 )

jeden kopanec to mohl vyřídit ale zbabělci drželi huby.

illenne ( 11. ledna 2019 21:54 )

To tedy bylo jednání, mít takovou starostku, no nevím, asi by se mi tam nelíbilo. Ale co si zvolili, to tam mají. Když se nechají peskovat jak malé děti.

malenabald ( 11. ledna 2019 20:00 )

No tam ale jen o hymnu jaksi nešlo

carlae ( 11. ledna 2019 18:50 )

Já paní starostce fandím. Proč - zlobíme se na amíky, co že si myslí, že Amerika je nejlepší. Ale většině uniklo, že každé významnější jednání tam - je zahajováno hymnou. A to i na místní úrovni a američané si při zpěvu přikládají ruce na srdce. Kdo je víc než my. Tohle jim všem uniká. Jo a chtěla bych vidět, kolikže lidí z těch našich 300 poslanců obou komor a mraky úředníků státních, by tu naši hymnu dalo. A to nepočítám ještě presstituty všeho druhu a všechny ty rádoby čechy z kavárny, co se českem pořád ohánějí.

Zobrazit celou diskusi