Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchla před tyranskou rodinou a má nový domov. Saúdky (18) se „ujme“ Kanada

Autor: FiM, ČTK - 
11. ledna 2019
18:00

Saúdskoarabská dívka, která koncem minulého týdne utekla od své rodiny do thajského Bangkoku, nakonec získá azyl v Kanadě. Informují o tom zahraniční tiskové agentury s odvoláním na imigrační úřady Thajska, tedy země, v níž se dívka nyní nachází. Osmnáctiletá Rahaf Kunúnová se obává, že by ji doma zabili. Důvodem pro její obavy je její rozhodnutí zříci se islámu. Ještě v pátek večer podle thajských pohraničníků odletí do Kanady s přestupem v jihokorejském Soulu.

Dívka od své rodiny uprchla minulou sobotu z Kuvajtu. Jejím cílem bylo se dostat do Austrálie. Po svém příletu do Thajska se zabarikádovala v hotelovém pokoji, odkud prostřednictvím sociální sítě Twitter šířila zprávy o své nelehké situaci. Odmítla odletět zpět do Kuvajtu, jakož i setkat se se svým otcem. Ve středu získala status uprchlice od Organizace spojených národů (OSN).

Rahaf Kunúnová médiím popisovala, že doma dlouhodobě čelila fyzickému, verbálnímu a citovému zneužívání ze strany mužských rodinných příslušníků. „Vyhrožují mi a nedovolují mi pokračovat ve vzdělání,“ posteskla si mimo jiného.  Podle thajských pohraničníků chtěla dívka útěkem především uniknout předem dohodnutému sňatku.

Agentura Reuters uvádí, že dívčiny příspěvky na Twitteru uvedly do pohybu celosvětovou kampaň aktivistů, která přiměla thajské úřady ustoupit od svého rozhodnutí přimět Kunúnovou k návratu za rodinou. 

„Její případ opět přitáhl globální pozornost k přísným společenským pravidlům Saúdské Arábie, vyžadujícím například, aby žena měla svolení k cestování od mužského 'opatrovníka',“ píše Reuters.

babapsi ( 11. ledna 2019 20:29 )

prostě jí nevěřím, hned kolem ní skákaly neziskovky, v podstatě jsem četla, že nijak nežádala skromně o přijetí, hned řekla, že chce do Kanady, a hned tam jede !Jsou nepředstavitelně vynalézaví a drzí !

Zobrazit celou diskusi