Projekt má vyjít na 2,4 miliardy korun. Radní zároveň zařadili stavbu čtvrti Na Kaménkách do závazného plánu kapitálových výdajů města. Bagry vyženou zajíce, hraboše a myši ze svažitých kukuřičných polí v roce 2022, za šest let má být hotovo.

„Poptávka po bytech v Brně vysoce převyšuje nabídku. Tím, že téměř polovina zamýšlených bytů zůstane ve vlastnictví města, se zajistí bydlení zejména pro mladé rodiny nebo seniory,“ omezil se na formální prohlášení náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil (ČSSD).

Chybí vybavenost

Kolik budou stát byty, jaká bude občanská vybavenost a jak chce magistrát vyřešit složitou dopravu, kterou v lokalitě zahustí dalších nejméně pět tisíc lidí, ovšem dnes stále nikdo neví...

Starosta Černovic Ladislav Kotík (TOP 09) upozornil, že zdejší silnice jsou na hranici své kapacity. „Problematické bude i řešení hromadné dopravy,“ dodal.

O výstavbě čtvrti se mluvilo v Brně již dříve. Soukromý investor ale stavbu Na Kaménkách nikdy nezačal. Nesehnal totiž dost zájemců, kteří by se chtěli do jižního průmyslového cípu Brna stěhovat. 

Byty všech druhů

Ateliér Kuba a Pilař nyní zpracovává územní studii. Podle ní by z 800 městských bytů mělo 380 sloužit jako družstevních, 60 pro sociální bydlení, 200 pro seniory, 100 bude sloužit jako startovací bydlení a 60 má být bezbariérových. Asi 1 100 bytů postaví ke komerčnímu prodeji IMOS Development.

Starousedlíci nesouhlasí

Proti nové čtvrti ale protestují lidé z Černovic. Sepsali i petici, pod kterou se podepsalo několik stovek lidí. Kritizovali vysoké bytové domy i to, že developeři plánovali více než tisíc bytů, což je údajně příliš. „Lidé nesouhlasili ani s napojením čtvri na Charbulovu ulici. Žádají i lepší dopravní obslužnost," řekla místostarostka Šárka Korkešová (ANO).

VIDEO: Inovativní bydlení? Klidně v betonových trubkách.

Video
Video se připravuje ...

Inovativní bydlení? Klidně v betonových trubkách