Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legendární snowboardista Michal zemřel pod lavinou: Dojemná slova babičky, o kterou se staral

Autor: DH - 
12. ledna 2019
09:31

Odešel a už se nevrátí. Jedny z nejhorších chvil v životě prožívají blízcí slovenské legendy snowboardingu, Michala “Pabla“ Pauloviče (†37), který přišel o život ve středu 9. ledna pod lavinou. Nejhůře se s tragédií vypořádává jeho babička, o kterou se Michal staral.

Paulovičovi se stalo osudné jedno z údolí v oblasti Velkého Křiváňe a Vrátné ve slovenském okrese Žilina. S kamarády se sem v osudný den vydali na skialpy, když ho před zraky všech v údolí zavalila lavina těžkého sněhu. Ta mohla podle odborníků vážit i přes 500 kilogramů. Sportovci i přes včasný zásah přátel i záchranářů už nebylo pomoci. Za Michala teď truchlí celé Slovensko, nejvíce ale jeho smrt zasáhla babičku milovníka hor, Jolanu (84), o kterou se “Pablo“ staral.

„Pořád se dívám na dveře a čekám, že Miško přijde, že se dveře otevřou a on mi řekne: Babi, pojď, jdeme se najíst,“ řekla smutně slovenskému deníku Čas babička Michala. O tu se sportovec rozhodl starat, když ji před dvěma lety opustil její syn. Od té doby tam Michal žil, sekal jí dřevo, vařil, uklízel. Především ale důchodkyni dělal společnost.

„Vařili jsme spolu halušky, měl je moc rád. Vždycky mi dal pusu a objal mě. Takového citlivého chlapce už nepotkáte, takový se už nerodí,“ povzdechla si paní Jolana. Podle jejích slov nebylo příliš obvyklé, že Michal vyrazil s přáteli do Vrátné. Samotnou babičku to překvapilo.

„Nechodil do Vrátné, radši jezdil na Martinku nebo do Jasné, v Tatrách. Já jsem mu ty hory vyčítala, protože tam byl pořád a já se o něj bála. Ale zvykla jsem si, pro hory žil,“ doplnila stařenka. „Odcházel ráno z domu, dal mi pusu a řekl: Babi, už jdu, brzy přijdu. Ale už nepřišel, už nikdy nepřijde,“ povzdechla si paní Jolana se slzami v očích.

Co přesně se v osudný den na svahu stalo, je prozatím záhadou. Michala údajně měla lavina polámat, ležel pod ní prý v hloubce okolo dvou metrů. Přátelé ho ještě ze sněhu vyhrabali, mnohonásobnému účastníkovi závodů na snowboardu i skateboardu to už ale nepomohlo.

Sando ( 13. ledna 2019 22:43 )

Nevis vubec nic...tak radeji nic nepis...hlupaku z panelaku...nemate uctu...

Sando ( 13. ledna 2019 22:39 )

Jsi hovado vsech hovad...za tohle si zaslouzis jen to nejhorsi.. vsak te uz mame...koukej kolem sebe...

Sando ( 13. ledna 2019 22:36 )

Google uz te ma...za tyhle reci, to cekej brzy..

Korol ( 13. ledna 2019 21:25 )

Je to strasne Misa som moc dobre nepoznal ale viem ze to bol mily a citlivy chlap je pravda ze v clanku trochu prehanaju s tou legendov ale bol pre mna jeden velmi velky vzor bol sprosty je isiel smerom na vratnu ved vsetci vieme ze tam pred par rokmi padla velka kamena lavina a on tam isiel 😟😟 ps chcel si ma naucit snowboardovat bol si ochotny a v mojom srdci bol jedna velka legenda aj ked som ho.moc nepoznal a chuda babicka

amber15 ( 12. ledna 2019 12:47 )

😪🙏🏻🌹

Zobrazit celou diskusi