Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tuny sněhu poničily vedení, ČEZ hlásí na severu škody za miliony. Lidé už mohou zase svítit

Aktualizováno -
10. ledna 2019
19:40
Autor: ČTK, FiM - 
10. ledna 2019
14:45

Energetici odvolali k čtvrtečním 20:00 kalamitní stav na Jablonecku, Semilsku a Děčínsku, který v těchto třech okresech na severu Čech platil od středečního večera kvůli sněhové kalamitě. Bez dodávek proudu byly tisíce odběratelů. Společnost ČEZ Distribuce večer oznámila, že opravila všechny poruchy na vedení vysokého napětí a řeší už jen jednotlivé poruchy na nízkém napětí. Situace v Libereckém kraji se dnes zklidnila i z hlediska počasí - přestalo sněžit a silničáři mohli ve 12:00 znovu pro nákladní vozy nad 3,5 tuny otevřít i silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

„Bez elektřiny jsou již jen jednotliví odběratelé," informovala mluvčí firmy Soňa Holingerová. Předběžné škody, které sněhová kalamita způsobila na distribučním zařízení ČEZ, budou podle odhadů do tří milionů korun.

Ve středu večer bylo při vyhlášení kalamitního stavu bez elektřiny zhruba 13 000 odběratelů ČEZ, během noci a dneška se tento počet postupně snižoval. Výpadek asi 500 odběratelů zaznamenala hlavně kvůli pádům stromů a větví na dráty elektrického vedení také společnost E.ON.

Situace v terénu se podle Holingerové už uklidnila, proto mohou energetici ve třech okresech odvolat kalamitní stav. Očekává, že o nastávajícím víkendu budou odběratelé hlásit ještě poruchy na nízkém napětí poté, co lidé přijedou zkontrolovat své chaty a chalupy. Půjde však už jen o jednotlivé rekreační domy a čísla popisná, uvedla. „Škody na distribučním zařízení teprve sčítáme, nicméně předběžné odhady se pohybují do tří milionů korun," dodala.

Zobrazit celou diskusi