Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanec skončil s rozmlácenou hlavou. Kamery ale zpochybnily popis útoku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. ledna 2019
10:45

Německá policie má k dispozici videozáznamy pondělního útoku na poslance a šéfa regionální odbočky Alternativy pro Německo (AfD) v Brémách Franka Magnitze (66). Ani jednoho z trojice podezřelých se jí ale zatím identifikovat nepodařilo. Politik byl na vlastní žádost propuštěn z nemocnice. Záběry z kamer se rozcházejí s výpovědí Magnitze a jeho stranických kolegů.

Na záznamech je podle policejní tiskové zprávy vidět, jak se k Magnitzovi zezadu přiblížily dvě osoby, za nimiž s odstupem běžela ještě třetí. Jeden z podezřelých srazil poslance k zemi, a přivodil mu tak silně krvácivé zranění hlavy. Trojice pak utekla.

Tři útočníci napadli a vážně zranili poslance AfD. Tři útočníci napadli a vážně zranili poslance AfD. | Reuters, Blesk - Veronika Zabilanská

Rozpor mezi výpovědí a videozáznamy

Zatímco zástupci protiimigrační AfD hovoří o pokusu o vraždu, policie čin vyšetřuje jako těžké ublížení na zdraví. Na základě výpovědi Magnitze původně vycházela z toho, že ho útočníci napadli nějakým předmětem. Ten ale na záznamech není patrný. Ukázalo se také, že do politika nikdo nekopal v momentě, kdy už ležel na zemi, jak v úterý tvrdili jeho straničtí kolegové. Vážné poranění hlavy utrpěl kvůli pádu na zem.

O útoku informoval předseda AfD Jörg Meuthen na Twitteru. Neopomněl ovšem poděkovat dvěma instalatérům, kteří útočníky vyrušili a Magnitzovi pomohli, zavolali záchranku a policii. Členové AfD uvedli, že muži jejich kolegovi zachránili život.

Útok, který měl podle policie zřejmě politické pozadí, v úterý odsoudili zástupci všech německých parlamentních stran, včetně kancléřky Angely Merkelové (CDU). Kritikou činu nešetří ani německá média. „Takové napadení poslance je černým dnem pro demokracii,“ míní deník Die Welt. „Je to odporné, je to nebezpečný signál. Každý člověk v této zemi má právo zastávat svůj názor - i pravicově populistický,“ konstatuje zase list Rhein-Zeitung.

Některá média upozorňují na zhrubnutí politické debaty v Německu v posledních letech. Například Frankfurter Allgemeine Zeitung poznamenává, že k tomu výrazně přispívá i AfD, u níž to podle deníku patří k „obchodnímu modelu“.

Magnitz: Byl to atentát, nebo přepadení

Politik během úterka svolil k několika rozhovorům. Z nemočního lůžka vzkázal, že „to nechce dramatizovat“ a že věří, že byl útok „politicky motivovaným atentátem“. Deníku Bild sdělil, že i když je to vysoce nepravděpodobné, nevylučuje, že se mohl stát obětí nezdařeného loupežného přepadení.

Ze samotného útoku si Magnitz podle vlastních slov moc nepamatuje. Jako poslední moment si vybavuje chvíli, kdy prošel kolem údržbářské dodávky a „pak jen černo“. Když nabyl vědomí, ptali se ho, jestli má mobil a peněženku.

Politik se domnívá, že útočníci se zřejmě účastnili demonstrace na památku migranta, který byl před 14 lety zabit ve vazbě brémské policie. Deníku Morgenpost řekl, že je možné, že ho poznali a pak pronásledovali a napadli. Mluvčí organizátorů protestu v reakci na Magnitzovy spekulace politika obvinila ze záměrné diskreditace.

Taurus70 ( 10. ledna 2019 19:36 )

No zatim to vypada ze ve skutecnosti zadny zaznam neexistuje a dejme tomu par dni a prijde se na to ze postizeny mladiky napadl a oni se pouze branili🤔🤔😲😲😲

mandat ( 10. ledna 2019 13:38 )

Nemecka media pod tlakem Merkel se snazi vse manipulovat a nakonec vcera vylezli s tim, ze slo asi jen o loupezne prepadeni.Svedci tvrdi, ze muzi kriceli na obet fasisto a mlatili ho tycema,slo jim jen ho dostat na zem a mlatit a mlatit.Nic mu neukradli.Kdyby politika v bezvedomi nezachranili monteri,kteri si utoku vsimli,tak politik jiz nezije. A ted se vse snazi media kroutit jen,aby nevylezla pravda na povrh,protoze v Nemecku od r. 2012 jiz je vse manipulovane a pravda se nesmi rikat,natoz kritika.

zacoaproc ( 10. ledna 2019 11:24 )

Čert nám byl rok 89 dlužen. Co se od té doby děje se společností je neskutečné. Tradiční hodnoty jako je slušné chování, úcta k rodičům a prarodičům zmizela,galantní chování mužů k ženám se bere jako něco nenormálního, bu.zeranti pořádají pochody hlavním městem a diktují si stále větší požadavky a svou úchylku považují za něco výjimečného, tuneláři a zloději jsou považováni za úspěšné podnikatele, neúspěšní "umělci" se dožadují uznání a považují se za celebrity a tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Svět se opravdu mění, ale je to změna k horšímu. Uměle vyvolávána nenávist mezi lidmi se hodí vládnoucím j-elitám, protože nejednotný národ se vždy lépe ovládal.Nejlépe ztrestat každého kdo s demožumpou nesouhlasí, zavřít, zmlatit co?

zacoaproc ( 10. ledna 2019 11:20 )

Jasně. Kazdeho kdo nesouhlasí s imigrantama a nemiluje černý tak zmlatit, odsoudit zavřít to je ta demožumpa dnes. Hnus!

Zobrazit celou diskusi