Ten den měl jít se svou matkou nakupovat oblečení. Nikomu nic ani nenaznačil. Ve čtvrtek 16. ledna 1969 si Jan Palach (†20), student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, okolo 13:30 hodiny na Václavském náměstí před budovou muzea odložil tašku, polil se hořlavinou a zapálil. Zemřel o tři dny později, 19. ledna v 15:30 hodin.
Pokoj v domku ve Všetatech na Mělnicku, kde žil po smrti otce Josefa v roce 1962 s matkou Libuší (†67) a bratrem Jiřím (78), osiřel. Po 50 letech se dům stane památníkem. „Jeho stavba začala v srpnu loňského roku, poprvé se návštěvníkům otevře letos 21. srpna,“ řekla Blesku Kristina Kvapilová z Národního muzea. To dům Palachových zakoupilo v roce 2014. „Součástí památníku bude expozice s předměty Jana Palacha, jehož osobnost a čin připomenou i souvislosti přelomu let 1968 a 1969 zdůrazněné audiovizuálními materiály,“ uvedla.

Hrana jako symbol zla

Vítězný návrh vybrala porota složená z architektů i umělců z 31 předložených. Autory návrhu jsou architekti Miroslav Cikán a Pavla Melková.„Původní dům je zachován, autoři do něj navíc vklínili hranu symbolizující komunistický režim,“ vysvětlila Kvapilová. Objekt Hrany o rozměru 26 metrů čtverečních bude vyroben z kortenové oceli. Tento typ materiálu umožní, že barva uvnitř zůstane černá a zvenčí jednorázově zkoroduje.   
„Dovnitř má pronikat světlo jenom štěrbinami v zakrytých oknech. Odkrytá, s plným světlem budou okna jen v místech, kde měl pokoje Palach. K nim se ale zároveň nepůjde přiblížit, pod sebou totiž symbolicky nebudou mít podlahu,“ dodala Kvapilová. Památník za 22 milionů korun má být symbolem chvíle, kdy do života obyčejného člověka zasáhlo zlo.

Víte, že...

...Palachův čin připomněly v posledních letech dva výrazné filmové počiny. Dvoudílný česko-polský snímek Hořící keř (2013) režírovala pamětnice události Agnieszka Holland (70), loňský česko-slovenský titul Jan Palach pak Robert Sedláček (45).
Fotogalerie
1 fotografie