Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš bez Moniky míří na velkou asijskou cestu. Koho potká v Indii, Thajsku a Singapuru?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    10. 1. 2019
    05:25

    Pro Andreje Babiše (ANO) je to největší plánovaná zahraniční cesta letošního roku. Přichází hned 13. ledna, kdy odletí do Singapuru, odkud se přesune do Thajska a „zlatým hřebem“ bude návštěva Indie. Babiše patrně čeká přijetí od prezidentky, prezidenta i premiérů. S kým vším se český premiér podle prvotních informací Blesk Zpráv setká a kdo tito lidé jsou? Jedno je jisté. Český premiér poletí bez doprovodu v podobě své drahé polovičky - Monika Babišová s ním do Asie nevyrazí.

  • 1.Indický prezident: Loni byl v Praze. Po 22 letech

    To indický prezident Rám Náth Kóvind byl loni v Praze i s manželkou Savitou a dcerou Swati, indickou „Kate“ - přicestoval ostatně po dlouhých 22 letech, kdy naposledy Václav Havel přijal jeho indického předchůdce v roce 1996. 

    Kóvinda přivítal v září na Hradě prezident Zeman, bavili se mj. o spolupráci v oblasti obrany, ale třeba i o tom, že mezi Prahou a Dillí chybí přímá linka, která by podpořila turismus mezi oběma zeměmi. Poté se Kóvind setkal i s Andrejem Babišem.

    Babiš nyní Kóvindovi návštěvu oplatí. Na své asijské cestě, která proběhne od 13. do 20. ledna a Blesk Zprávy budou přímo u toho, se s indickým prezidentem má Babiš setkat poslední den návštěvy Indie 19. ledna.

    Kóvindovi je 73 let a prezidentem je od 25. července 2017. Do nejvyššího úřadu se dokázal propracovat navzdory tomu, že jeho rodina pochází z nejnižší indické kasty dalitů - nedotýkatelných. Vystudovaný advokát to však přes post guvernéra státu Bihár dopracoval až na prezidenta, ve volbách v roce 2017 porazil bývalou indickou diplomatku Míru Kumárovou.

    Indický prezident v Praze: Kóvind vyrazil s manželkou Savitou a dcerou Swati na Karlův most Indický prezident v Praze: Kóvind vyrazil s manželkou Savitou a dcerou Swati na Karlův most | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 2.Indický premiér: Vlivný muž s odcizenou manželkou

    Stejně jako s premiérem Kóvindem, i s premiérem Naréndrou Módím má Babiš jednat o hospodářské spolupráci včetně obchodu a vzájemných investic. V Indii se nachází mj. závody společností Škoda Auto. Právě výrobny některých českých společností by měl Babiš v Indii také navštívit.

    Dalšími tématy mají být spolupráce malých a středních podniků, příležitosti pro obrannou spolupráci, otázky spojené s partnerstvím mezi EU a Indií a také úsilí o povýšení česko-indických vztahů na novou úroveň. Módího potká Babiš patrně na okraji investičního summitu Vibrant Gujarat Global.

    Hinduista Módí je ve funkci indického premiéra již od května 2014. Narodil se ve státě Gudžarát, kterému pomohl v rychlém ekonomickém růstu. Ale kde také v minulosti docházelo na násilnosti a krvavé střety mezi hinduisty a muslimy. Zajímavost na okraj - právě v Gudžarátu byla loni odhalena nejvyšší socha na světě. 182 metrů vysoká socha indického bojovníka za svobodu Patéla. 

    Módí platí za vlivného politika, loni se setkal jak třeba s Vladimirem Putinem, se kterým dojednal miliardový zbrojní kontrakt na dodávku ruských protiraketových systémů, opakovaně se pak sešel i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kdy však lídři dvou nejlidnatějších zemí světa loni řešili i napětí na společné hranici. Právě v Indii pak žije v exilu tibetský duchovní vůdce dalajlama.

    Módí si již v roce 1968 vzal za manželku tehdy 17letou dívku a budoucí učitelku Jashodaben, jejich manželství však bylo předem dohodnuté dle zvyků kasty Ghanchi. Nyní žije Módího manželka v odluce, svoji jsou však nadále. Jashodaben loni v únoru přežila svou smrt, když vyvázla jen s menšími zraněními z dramatického střetu jejího vozu s náklaďákem.

    Indický premiér Narendra Modi Indický premiér Narendra Modi | ČTK

  • 3.Prezidentka Singapuru: První žena, první muslimka

    Singapurská prezidentka Halimah Yacobová je zajímavou osobností. Jde o vůbec první ženu v tomto úřadu, která si však připsala i jiné prvenství první muslimské hlavy státu. Prezidentkou je od prosince 2017. A rovněž ona se v listopadu setkala na summitu ASEAN s ruským prezidentem Putinem.

    Yacobové je 64 let a její manžel se jmenuje Mohammed Abdullah Alhabshee. Jde o vysokoškolskou lásku, s Halimah se potkali na singapurské univerzitě a brali se dva roky po jejích státnicích. Koupili spolu pětipokojový byt v Tampines a vychovali spolu pět dětí. 

    Singapurská prezidentka Halimah Yacobová při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Singapurská prezidentka Halimah Yacobová při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem | Reuters

  • 4.Premiér Singapuru: Svědek schůzky Trumpa a Kima

    Městský stát v jihovýchodní Asii Singapur se nachází na 55 ostrovech a ostrůvcích, má zhruba poloviční počet obyvatel co Česká republika, ale stejně jako v Česku je zde otevřená ekonomika a v říjnu 2018 podepsala země s EU dohody o volném obchodu, partnerství i spolupráci. Loni však také Singapur předsedal regionální skupině ASEAN. A stal se místem historického summitu - schůzky prezidenta USA Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

    Premiérem je Lee Hsien Loong, se kterým bude jednat Babiš patrně také. Témata by měla být následující - obchodní spolupráce, spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, ale třeba i školství či obrany. Singapur Babiš označil za „výjimečnou ekonomiku“ a uvedl: „Je to jedna z destinací, kde bychom se měli snažit navázat ještě výraznější ekonomické vztahy.“

    Trump se svou delegací poobědval se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem. Trump se svou delegací poobědval se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem. | Reuters

    66letý Loong v minulosti zastával posty ministra obchodu a průmyslu a také ministra financí. Politiku má v krvi, je totiž synem prvního, dnes již zesnulého singapurského premiéra Lee Kuan Yewa. Loongovi se dostalo i velmi kvalitního vzdělání, studoval na Cambridgi či Harvardu. S manželkou Ho Ching jsou svoji od roku 1985.

    Ostře sledovaná byla v roce 2017 rodinná rozepře, kdy se potomci prvního premiéra Singapuru přeli u soudu o dědictví. Předseda vlády Loong tehdy uvedl: „Jako váš premiér hluboce lituji, že se tohle stalo, a omlouvám se za to Singapuřanům. Jako syn cítím bolest kvůli sklíčenosti, kterou by spor způsobil mým rodičům, kdyby byli ještě naživu.“

    Singapurský premiér Hsien Loong Singapurský premiér Hsien Loong | Reuters

  • 5.Premiér Thajska trnul za chlapce z jeskyně

    Thajským premiérem je generál Prayut Chan-o-cha a Babiš s ním naposledy hovořil během říjnového summitu EU-Asean v Bruselu. Stejně jako v případě Indie, i u Thajska chybí přímá letecká linka Praha - Bangkok. Její letošní chystané zřízení by mělo být oznámeno právě během Babišova asijského turné.

    Premiér Prayut Chan zažíval loni se svou zemí pořádné drama - záchranu 12 malých fotbalistů ve věku 11 až 16 let a jejich trenéra ze zatopeného jeskynního komplexu na severu země, ostře sledovanou po celém světě, Česko nevyjímaje.

    Již v únoru čekají Thajce parlamentní volby. Generál Prayut Chan však má slušné šance na obhajobu mandátu. Je mu 64 let, s manželkou Naraporn má dvě děti.

    Thajský premiér Prayut Chan-o-Cha při setkání s rodinami 12 chlapců uvězněných v jeskyni (29. 6. 2018). Thajský premiér Prayut Chan-o-Cha při setkání s rodinami 12 chlapců uvězněných v jeskyni (29. 6. 2018). | Reuters

  • 6.Za králem bez koruny nikoli

    Thajským králem je Mahá Vajiralongkorn (66), dlouholetý čekatel na trůn, který byl již od roku 1972 korunním princem. Králem se stal fakticky již v roce 2016 po úmrtí svého otce Adundyadeta, oficiálně korunován však má být až letos po uplynutí období smutku. Bylo již stanoveno i oficiální datum - třídenní oslavy budou trvat od 4. do 6. května 2019.

    Babiše přijetí u zatím nekorunovaného krále nečeká. V Thajsku má jednat český premiér o obchodní a průmyslové spolupráci s důrazem na moderní technologická řešení (např. letectví či další dopravní systémy), turismus a obrannou spolupráci a oblast obranného průmyslu. Není proto nijak překvapivé, že se Babiš v Thajsku setká i s vicepremiérem a ministrem obrany Prawitem Wongsuwanem.

    Thajský vicepremiér a ministr obrany Prawit Wongsuwan Thajský vicepremiér a ministr obrany Prawit Wongsuwan | Reuters

Tomio-Okamura ( 10. ledna 2019 12:48 )

Linka důvěry ti nepomohla ?

Tomio-Okamura ( 10. ledna 2019 12:38 )

tak jsi se nám představil, můžeme si tykat

Tomio-Okamura ( 10. ledna 2019 12:25 )

fízl v pochcanych teplácích

svobodneforum ( 10. ledna 2019 12:19 )

Nejsem satanasi buzna.

svobodneforum ( 10. ledna 2019 12:15 )

To děláš ty satanas svobodnefforum? proč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa