Na sedadlech tramvaje seděl Jiří B. s kamarádkou. Povídali si. Za ně si sedl Radim F., který byl v té době už totálně pod parou. Na Jiřího se najednou obořil a požadoval po něm mobil.

„Pak zařval, proč na něj čumím, a udeřil mě. To jsem padl na čtyři a pak mě vzal tou flaškou od kořalky po hlavě, to už si nepamatuji,“ vypověděl u soudu napadený pasažér.

Muž spadl na zem. Na pomoc mu přispěchala kamarádka, ale i tu agresor ohrožoval. Dalším útokům udělala přítrž až další cestující (27), která na útočníka vytáhla legálně drženou zbraň.

„Výzvu umocnila, když zbraň natáhla,“ uvedl žalobce. Pohled do namířené hlavně Radima F. zklidnil a na nejbližší zastávce z tramvaje vystoupil. Později se na základě zveřejněných záznamů z kamery v tramvaji sám policii přihlásil.

Napadený muž (35) utrpěl těžké zranění hlavy a dodnes má problémy s pamětí. Dokonce kvůli tomu přišel i o práci.

Hloupá malichernost

Podle předsedy senátu byl motiv útoku naprosto malicherný. „Nemůžeme připustit, aby si lidé v tramvajích navzájem rozbíjeli hlavy,“ uvedl. Dodal, že obžalovaný měl velké štěstí, že napadenému skleněnou lahví nezpůsobil závažnější zranění.

Jako polehčující okolnost uvedl soudce fakt, že se obžalovaný přihlásil policii a spolupracoval. Naopak mu přitížila jeho trestní minulost. Ve vězení už byl dvakrát a zločiny páchal už jako mladistvý. Za ublížení na zdraví ve vězení strávil čtyři roky a propuštěn byl v roce 2016. „Je zřejmé, že předchozí tresty nevedly k nápravě,“ dodal soudce.

Radim F. se dokonce v bezmála třiceti letech nechává vydržovat od rodičů! „Nepracuju a nepracoval jsem. Bydlím u rodičů, ti mě živí,“ odpověděl na dotaz soudu.

Soud jeho nesmyslný útok ohodnotil šesti lety vězení, Radim F. i žalobce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.