Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sníh zavřel Čechům hranice. Přes Boží Dar neprojedou, do Rakouska stáli

Aktualizováno -
9. ledna 2019
18:30
Autor: peb, ČTK - 
9. ledna 2019
09:55

Husté sněžení a vítr dnes znemožnily dopravu do krušnohorského Božího. Na silnicích se tvoří sněhové jazyky, na horách i závěje, hasiči zasahovali u nehod na kluzkých vozovkách. Kvůli podvečerní nehodě v Rakousku je pro kamiony neprůjezdný hraniční přechod Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku, podle Národního dopravního informačního centra tomu tak bude tři až pět hodin. Osobní auta projedou.Pro kamiony jsou uzavřené některé silnice. Spadlé stromy zastavily provoz i na železnici.

Extrémně špatné podmínky jsou ve vyšších polohách Krušných hor. Kvůli sněžení a silnému větru jsou do odvolání uzavřeny všechny silnice do Božího Daru na Karlovarsku, včetně silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar a hraničního přechodu do Německa. Město žádá řidiče, aby tam nejezdili. Podle meteorologů by na horách mělo trvalejší sněžení přetrvat až do čtvrteční noci. Uzavřena je silnice z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj na Sokolovsku. Silné sněžení a vítr omezily také provoz skiareálů.

Spadané stromy zablokovaly několik silnic a železniční tratě v Jizerských horách a Krkonoších. Kolem 18:00 byl kvůli sněhové kalamitě přerušen provoz mezi Železným Brodem a Tanvaldem a mezi stanicemi Smržovka a Josefův Důl. Problémy jsou hlavně v horách, už přes noc napadlo 30 centimetrů sněhu. Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta projedou.

Kamiony nesmí ani na silnici I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Těžká nákladní vozidla nad 12 tun se musejí vyhnout rovněž úseku silnice 48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na přestavbě na dálnici.

Na Vysočině zavřelo vyprošťování kamionů silnici 34 u Jitkova na Havlíčkobrodsku a silnici 19 u Divišova na Žďársku. Na kluzkou vozovku upozorňovali řidiči na dálnici D1, kluzký byl i sedmikilometrový úsek silnice 38 u Stonařova na Jihlavsku. Popadané stromy a větve na silnicích hasiči v kraji odstraňovali na dvacítce míst, především na Žďársku. Provoz omezily stromy i na železnici, na hlavní trati na Brno mezi Žďárem nad Sázavou a Skleným nad Oslavou a mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě.

Na Vyškovsku neprojedou kamiony po silnici mezi obcemi Drnovice a Podomí, která je uzavřená pro vozy nad 12 tun. Jen se sněhovými řetězy je sjízdná na Orlickoústecku silnice první třídy číslo 11 přes Suchý vrch, na níž se nepoužívá sůl.

Počasí omezilo i lyžaře

Silné sněžení a vítr omezily také provoz skiareálů. Skiareál Neklid na Božím Daru je zcela uzavřen, na Klínovci by měly být v provozu lanovky Prima Express, Dámská, CineStar Express. Dostat se k nim lze z Jáchymova k dolní stanici lanovky Prima Express, silnice na severní stranu skiareálu jsou nesjízdné. Skibusy z Fichtelbergu byly pro středu zrušeny, stejně tak večerní lyžování.

agfor ( 9. ledna 2019 17:00 )

Zase spadlo pár cenťáků kalamitek ? Za totáče se o tom moc nepsalo, za to museli silničáři makat i se zastaralou technikou.

gabreta ( 9. ledna 2019 10:18 )

Zase ten Ťok nemá uklizeno!!!

Zobrazit celou diskusi