Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dronová“ hrozba ochromila nejvytíženější evropské letiště. Spoje uzemnila na hodinu

Aktualizováno -
8. ledna 2019
20:24
Autor: ČTK - 
8. ledna 2019
18:58

Londýnské letiště Heathrow zastavilo dnes večer zhruba na hodinu všechny odlety. Preventivním opatřením reagovalo na zprávu, že v jeho okolí byl spatřen bezpilotní letoun, informovala agentura Reuters. Už před Vánocemi svědectví o dronech nad letištěm zastavilo na více než 36 hodin provoz na letišti Gatwick jižně od Londýna.

Britská policie dostala informaci o spatření dronu „v blízkém okolí“ Heathrow kolem 18:00 SEČ. Ihned poté byly zastaveny všechny odlety. „Omlouváme se všem cestujícím za jakékoli potíže, které to může způsobit,“ uvedlo v prohlášení po omezení provozu nejvytíženější letiště v celé Evropě. Policie zdůraznila, že případ vyšetřuje a informaci o spatření dronu považuje zatím za nepotvrzenou.

Před Vánocemi se kvůli spatření bezpilotních letounů ve vzdušném prostoru letiště zastavil provoz na více než 36 hodin na Gatwicku, druhém nejfrekventovanějším letišti v Británii. Zrušeno tehdy bylo asi 1000 letů a incident narušil plány více než 140.000 cestujících.

Minulý týden britské ministerstvo obrany uvedlo, že z Gatwicku byla odvezena vojenská technika, která zajišťovala ochranu jeho vzdušného prostoru před bezpilotními letouny. Týž den list The Times napsal, že Gatwick a právě i letiště Heathrow zakoupily za několik milionů liber vybavení proti dronům se stejnou účinností jakou mají armádní prostředky. Podle médií britská armáda disponuje izraelským systémem Dron Dome.

O dnešním omezení provozu na letišti Heathrow byla informována i britská vláda. Ministr dopravy Chris Grayling uvedl, že armáda je v případě potřeby ochotna na letiště přesunout svou techniku pro boj s bezpilotními letouny.

Podle britských předpisů nesmějí drony létat do vzdálenosti jednoho kilometru od letišť a ani výše než 122 metrů nad zemí. Za ohrožování letadel hrozí pachatelům až pětileté vězení.

Heathrow v roce 2017 odbavilo 78 milionů cestujících.

 

 

 

 

„Reagujeme na spatření dronu na Heathrow,“ uvedlo letiště. „Zatímco vyšetřujeme, zastavili jsme jako preventivní opatření odlety. Omlouváme se všem cestujícím za jakékoli potíže, které to může způsobit,“ dodal nejvytíženější vzdušný přístav v celé Evropě.

Připravuje podrobnosti.

Zobrazit celou diskusi