Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéf lidovců Svoboda peskuje straníky, tvrdý je i Čunek. Jurečka brání vedení

Autor: Matěj Pálka - 
19. ledna 2019
19:25

Bývalý šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda, ale také poradce premiéra Andreje Babiše (ANO), se pustil do kandidátů na předsedu lidovců. „Je to smutek,“ řekl Svoboda pro Blesk Zprávy k dopisům, které adepti na nejvyšší post sepsali straníkům. Podle něj nepřináší nic nového. Chybí mu mladý drzý lidovec, který by dal straně vnitřní dynamiku. Kandidáti na předsedu se brání, po sjezdu a volbě prý strana získá nový elán. Tedy kromě Jiřího Čunka, který zatím svou kandidaturu na předsedu neoznámil, ale může s ní ještě vyrukovat. Ke straně se stoletou historií je kritický i on.

KDU-ČSL si za 100 let existence vybudovala na české politické scéně tradici. A také početnou členskou základnu, která čítá 25 tisíc lidí. Po komunistech jde v počtu stranických legitimací o druhou nejsilnější partaj v Česku. „To, že strana byla mimo Sněmovnu, a nedošlo k tomu, že by lidé nějak houfně vraceli legitimace, ukazuje sílu naší základny,“ pochvaluje si bývalý předseda strany Cyril Svoboda.

Jenže podle Svobody ani velká základna všechny problémy řešit nedokáže. Strana se prý nedovede vypořádat s nástupem různých hnutí, ať už se jedná o ANO, SPD nebo Piráty. „My po základně můžeme chtít podporu, ale dát dynamiku té straně, to je věcí lídrů. Budoucnost musí být zakořeněna v tom, že si vím rady s tím, co je nové,“ upozornil.

„Mravní otázky mají přednost před politickými“

„Politická strana vede zápas o politická témata. Mám obavu, že někteří naši představitelé řeší více otázky mravní nežli otázky politické,“ narazil Svoboda na to, jakým způsobem podle něj probíhá práce lidovců v opozici. „Je vidět, že negativní osobní kampaň žádné body nepřináší,“ dodal.

„Jsou určité momenty, kdy mlčet nelze,“ brání se kritice místopředseda strany a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. „Ale nemá se to stát hlavním programem, což se i v případě KDU-ČSL za poslední rok trochu stalo,“ přiznal i on.

Podle Jurečky se ale už lidovci snaží věnovat daleko více politické rovině sporů s vládou. „Když bylo hlasování o nedůvěře vlády, tak vyjádření poslanců KDU-ČSL byla ve věcné rovině, byly to věci, které souvisely vyloženě s činností vlády,“ připomněl.

Chybí lidovcům mladý drzý člen?

Svobodovi chybí u lidovců také mladý drzý člen, který by se chtěl stát předsedou. „Já bych očekával, že někdo třeba z Třebíče nebo Olomouce řekne, tak dost, teď jdeme my. To neznamená, že musí vyhrát, ale dá té straně vnitřní dynamiku,“ myslí si. Sám má za to, že když v roce 1998 kandidoval na předsedu strany, bylo to povážováno „za všeobecnou drzost“. Ale dalo to prý lidovcům vnitřní dynamiku.

„Cyril Svoboda z Prahy ten přehled nemá, vidím mnoho nadějných politiků mezi 25 a 40 lety, kteří mají skvělé volební výsledky,“ snaží se Jurečka odrážet i další kritiku bývalého lidoveckého šéfa.

Že ale strana potřebuje modernizaci, Jurečka nepopřel. S výměnou stranického šéfa podle něj přijde nový způsob komunikace dovnitř strany i navenek. „Měli bychom být schopni více držet palec na tepu doby. I z opozice musíme umět řešit nejen naše tradiční témata, jako je rodina, sociální oblast a venkov, ale i hospodářskou problematiku, dopravní problematiku, mít zajímavější řešení než současná vláda,“ načrtl Jurečka.

Jurečka v případě svého zvolení slibuje řešit problémy, o kterých se nemluví. „Je to například otázka změny klimatu, jak na to reagujeme, jestli ty kroky, co děláme, jsou dostatečné, nebo ne. To nynější vláda vůbec neřeší,“ zmínil.

Výborný: Antipolitika není to, co se od nás čeká

I další z lidoveckých kandidátů na předsedu Marek Výborný si myslí, že po sjezdu a volbě nového předsedy strana opět novou vnitřní dynamiku získá. Podle něj nemá smysl vést spory s vládou, ale spíš se soustředit na vlastní témata. „Antipolitika není tím, co od nás věřejnost očekává,“ řekl Blesk Zprávám. Jako předseda by se soustředil prý třeba na řešení dluhů nezletilých dětí.

Na post předsedy strany kandidují její tři současní místopředsedové, kromě Mariana Jurečky a Marka Výborného je to ještě Jan Bartošek, šéf lidoveckých poslanců. „Když čtu jejich dopisy a ptám se, co je tam nového, tak je to smutek,“ zkritizoval kolegy ve straně Svoboda. 

„To je pořád Antibabiš, ale podívejte se, jak se vyvíjí preference ANO a jak preference TOP 09, STAN, KDU-ČSL. A chyba není a nemůže být ve voliči,“ varoval exšéf lidovců. Svoboda sám přitom už pakt s ANO uzavřel. Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) kývl na jeho nabídku a stal se premiérovým poradcem pro ústavní a legislativní záležitosti.


„Zvedne“ kandidaturu i Čunek?

„Je naprosto zřejmé, že současná politika je možná představou některých členů KDU-ČSL o tom, že to tak je správně. Nicméně výsledky to nenaznačují,“ přidal se ke kritice i senátor Jiří Čunek. I o něm se uvažuje, že by usiloval o křeslo v čele lidovců, zatím prý však nenastal čas, aby oznámil své rozhodnutí. 

„Neztotožňuji se se současným názorem, že je potřeba stát v nějakém šiku s ostatními opozičními stranami jako jedni z mnoha a opakovat společné teze proti Andreji Babišovi,“ uzavírá pro Blesk Zprávy lidovecký senátor. Oproti třem současným kandidátům Marianu Jurečkovi, Janu Bartoškovi a Markovi Výbornému představuje Jiří Čunek každopádně opoziční hlas uvnitř strany. Ale také hlas, který v přímém konfrontaci s dosluhujícím předsedou Pavlem Bělobrádkem prohrál.

pavel11 ( 20. ledna 2019 09:33 )

jediný kdo s těch křiváku,tunelářu,udavaču muže zvednout stranu je ČUNEK!!!BĚLOKŘIVÁK,bARTOŠEK,JUREČKA zavedli anti Babiš,udávaní,křivárny a sami jsou desetkrát horší politický ksindl otázka kdy KDU neudávala,nespolupracovala s nacisty,komunisty vždy!

karel ( 19. ledna 2019 22:41 )

Já jsem pro von Herrmanna, to je budoucnost lidovců

gabreta ( 19. ledna 2019 21:26 )

Svobodovi chybí mladý drzý lidovec. Zatím tam byli jen staří hulváti. Viď Bartošku, Jurečko nebo Bělobrádku!!

ludre ( 19. ledna 2019 20:37 )

kukuku ( 19. ledna 2019 20:26 )

Až prožerete církevní restituce, tak zmizí materialistická základna pro Vaše idealistické nesmysly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa