Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uvízl na letišti jako Tom Hanks. Osm měsíců spal na zemi, teď si Syřan užívá azyl v Kanadě

Autor: Darina Jíchová - 
8. ledna 2019
18:30

Syrský uprchlík Hassan Kontar (37) skončil stejně jako Tom Hanks ve filmu Stevena Spielberga Terminál (2004). Přes osm měsíců žil na malajsijském letišti v Kuala Lumpur, před Vánoci získal azyl v Kanadě. Z Kontara se stala mediální hvězda, tisíce lidí včetně novinářů chtějí slyšet jeho příběh, svou rodinu ale Syřan neviděl více než 10 let, uvedl deník Guardian.

Když v roce 2011 začala válka v Sýrii, Kontar pracoval v Dubaji. Byl si vědom toho, že pokud se vrátí domů, bude přinucen zapojit se do bojů, proto se rozhodl zůstat ve Spojených arabských emirátech. Když mu vypršela platnost pracovního víza a následně i pasu, deportovali ho do Malajsie a nechali ho na letišti. Pokoušel se dostat dál, ale mnohé země v čele s Malajsií mu odmítly povolit vstup.

Osm měsíců v tranzitním prostoru

Kontar tak uvízl v tranzitním prostoru letiště malajsijské metropole Kuala Lumpur. V zóně nebyly ani restaurace, ani obchody a on bez toho, aniž by skončil ve vazbě, nemohl odejít. Strávil tam přes osm měsíců, spal pod schodištěm, myl se na záchodech a jedl to, co mu darovali lidé a personál letiště. Nakonec se mu podařilo získat azyl v Kanadě. Vděčí prý snaze skupinky kanadských přátel, kteří ho podporovali. „Jsou to moji hrdinové, moji Avengeři,“ uvedl Kontar.

Kanadští "Avengeři", kteří Kontara dostali do Kanady. Kanadští "Avengeři", kteří Kontara dostali do Kanady. | reprofoto/twitter/kontar81

Syřan se pomalu zabydluje v kanadském městě Whistler a užívá si sníh i zájem médií. Svěřil se ale s tím, že se nemůže zbavit pocitu viny. Na rozdíl od něj tisíce dalších neměly takové štěstí a utéct ze Sýrie a získat azyl se jim nepovedlo. Svou rodinu a přátele neviděl 10 let, osud Sýrie sleduje jen skrze tisk.

Pro někoho je zrádce a zbabělec

„Pocit viny si s sebou vždycky ponesu. Dostávám mnoho nenávistných zpráv, někdy je to těžké. Nejhorší je kritika z arabského světa, z Malajsie a hlavně ze Sýrie. Pro některé jsem zradil svou zemi, pro další jsem zbabělec, který utekl před povinností,“ řekl Kontar novinářům Guardianu. Muž ale nesložil ruce do klína a bojuje za osudy migrantů, je zapojen do kampaně na pomoc lidí, kteří jsou v detenčním centru na ostrově Manus u australských břehů.

Vánoce už Kontar slavil v Kanadě. Vánoce už Kontar slavil v Kanadě. | reprofoto/twitter/kontar81

„Můj dosah je samozřejmě omezený, snažím se zůstat pozitivní, pro sebe, pro svou rodinu a uprchlíky,“ popsal situaci. V současnosti žije s Laurie Cooperovou, Kanaďankou, která mu pomohla získat azyl.

Žije jako místní celebrita

Společně s Cooperovou, její rodinou a domácími mazlíčky žije v dřevěném srubu na okraji lesa. „Je tu skvěle, čerstvý vzduch a sníh,“ prohlásil Kontar. „Lidé ho přijali mezi sebe, je něco jako naše celebrita,“ dodala Cooperová. „Cítím se jako doma,“ řekl Syřan s úsměvem. „Světové organizace jako OSN při migrační krizi selhaly, nejde jen o Sýrii,“ domnívá se Kontar. Podle něj jsou to lidé jako Cooperová, kteří můžou uprchlíkům skutečně pomoct.

Pomoct může každý

Muž během svého pobytu v Kuala Lumpur absolvoval desítky rozhovorů s imigračními právníky, jen jeden z nich mu nabídl pomoc. „Nakonec to stačilo, vždycky stačí, když se najde alespoň jeden člověk, který chce skutečně pomoct. Každý může něco udělat, každý si o uprchlících čte, aniž by si uvědomil, že i on může pomoct. Prosím, zkuste to, zkuste pomoct,“ obrátil se Kontar skrze média na lidi.