Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drama v rodinné likérce Žufánek: Otec i syn padli vyčerpáním. Končíme s workoholismem, řekli majitelé

Rodinný tým palírny: bratři Jan (zleva), Martin a Josef Žufánkovi s otcem Josefem.
Rodinný tým palírny: bratři Jan (zleva), Martin a Josef Žufánkovi s otcem Josefem.  (Autor: zufanek.cz)
Autor: ryc - 
10. ledna 2019
05:02

Čísla, ekonomické úspěchy, plány na rozšíření a zadupání konkurence do země. Tak obvykle vypadají »výroční« i novoroční zprávy firem. Rodinná moravská likérka Žufánek to má jinak. Po kolapsu zakladatele Josefa a jeho syna Jana si dali předsevzetí: Zpomalit a pracovat méně.

Uplynulý rok byl mimořádně bohatý na ovoce. „Naše sady nasadily úrodu, jakou jsme ještě nikdy neměli, a nikdy ani o podobné neslyšeli. Což bylo po hubených dvou letech bez úrody jako zjevení,“ popsal na webových stránkách firmy Martin Žufánek. Jenže rekordní rok skončil kolapsem pro jeho otce i bratra.

Málo brigádníků

Na vině byl i nedostatek brigádníků. Sklizeň švestek museli členové rodiny zvládat sami. „Otec po každodenní práci v sadech zkolaboval. Tak, že byl 14 dnů v nemocnici na JIPce. Doktoři mu řekli, že kdyby přijel o den později, tak by nepomohli,“ uvedl Martin Žufánek. Když se táta vrátil domů, náhle onemocněl jeho syn Jan. „Zasáhlo ho to z minuty na minutu. Doktoři mu řekli, že všechno nastartoval stres a pracovní vypětí,“ vzpomínal Martin Žufánek.

Pracovali nonstop

A to byla podle rodiny poslední kapka. Populární rodinná likérka se rozhodla zvolnit. „Kvůli tomu, abychom neměli výpadek v dodávkách, jsme pracovali nonstop. Zákazníci si prostě zvykli, že jsme k dispozici pořád. Zcela zapomněli, že jsme rodinná firma, kde celou výrobu tvoří jen dva lidé a celou expedici čtyři,“ píše na rovinu Martin Žufánek.

Musíme zpomalit

Rodina se rozhodla zvolnit tempo. „Zavedeme si poprvé po 18 letech normální pracovní dobu a po 17. hodině nás v práci nikdo neuvidí. Tak, jak to běžně chodí. Pokud nestihneme naplnit nějaký produkt, tak budeme mít výpadek a prostě nebude. Svět se nezboří. Neberte to, prosím, jako naši aroganci, ale jako snahu o zachování zdraví a funkčnosti celého lihovaru,“ vzkazuje Martin Žufánek zákazníkům a distributorům a doplňuje, že zpomalit a věnovat se tomu, co je skutečně důležité, by měli vlastně všichni.

Původní absint

Pozornost světových médií si palírna Žufánek vysloužila loni v listopadu, kdy vypálila absint podle původní receptury majora Dubieda z roku 1798. Vypáleno bylo 220 litrů. Láhev stála 1490 korun, nyní se prodává na dražbách až za 25 tisíc korun.