Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za alkohol utrácí Češi víc než většina Evropy. 600 tisíc lidí se opíjí každý den

Autor: bud - 
9. ledna 2019
05:25

Evropané utratí každý rok za alkohol celkem 130 miliard eur (3,3 bilionu korun), mezi největší pijáky patří Češi. Alespoň pokud jde o peníze, které ze svého domácího rozpočtu za alkohol utratí. Jeho konzumace je mezi tuzemci velmi oblíbená, přitom ale způsobuje různé zdravotní i sociální problémy. Podle expertů pije vysoce rizikově až 900 tisíc Čechů.

Česká rodina podle posledních čísel statistiků každý rok utratí v průměru 1928 korun za alkohol na osobu. U čtyřčlenné rodiny je to tedy téměř osm tisíc korun, zhruba 640 korun měsíčně.

V tomto ohledu patří Česko ve srovnání s jinými státy EU bohužel ke špičce. Nikoliv z pohledu množství utrácených peněz (v řadě zemí je totiž alkohol dražší), ale v poměru výdajů za alkohol ke všem ostatním výdajům. Celkem jde o 3,3 procenta, což Česko řadí na páté místo za Estonsko (5,2 %), Lotyšsko (4,9 %), Litvu (4,0 %) a Polsko (3,5 %).

Naproti tomu nejméně domácích výdajů za alkohol mají Španělé (0,8 %), Italové a Řekové (v obou případech 0,9 %). Evropský průměr je na polovině českých výdajů (1,6 %). Ukazují to čísla Eurostatu.

Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vypijí muži průměrně deset litrů čistého alkoholu ročně, ženy 3,7 litru. Nadměrnou dávku alkoholu, za kterou odborníci považují více než tři až čtyři piva nebo půl litru vína, pije týdně nebo častěji pětina dospělých mužů a pět procent žen. Lidé pijící alkohol mají také sklon kouřit.

Přes půl milionu Čechů pije denně

Nadmíra pití alkoholu se výrazně promítá také do zdraví Čechů, což ukazují dlouhodobé statistiky dožití a délky života ve zdraví. Demografka Dana Hübelová z Ústavu demografie a aplikované statistiky na brněnské Mendelově univerzitě nedávno v rozhovoru pro Blesk Zprávy upozornila, že délka života se sice v Česku prodlužuje, lidé ale stráví více času v péči lékařů.

„Je to spíše společenský problém, který je daný vnímáním významu zdraví a individuální péče o své vlastní zdraví,“ říká s tím, že Češi se hodně řídí reklamními hesly ve smyslu „užívání si života rovná se alkoholický nápoj“. Alkohol pak podle ní způsobuje zdravotní problémy, které Čechy dříve nebo později dohánějí.

Podle prosincové zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti pije alkohol vysoce rizikově asi 900 tisíc Čechů a kolem 600 tisíc pije denně. Mladí lidé častěji pijí nadměrné dávky, starší pijí méně, ale častěji.

Video  Primář detoxu: Závislé děti problém nevidí, chtějí dál fetovat. Musíme je přemlouvat.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

djaba ( 9. ledna 2019 19:16 )

Varuje studie - popíjení pěti až deseti alkoholických nápojů týdně pravděpodobně zkrátí život člověka až o půl roku. Takže já jsem zemřel někdy v třináctém století .

doktormediciny ( 9. ledna 2019 11:17 )

No a z nekterych zemi sem jezdi studenti na prazdniny, protoze je to pro ne financne vyhodne.Samozrejme, prakticky vyhradne do Prahy.. Cizinecky ruch muze narusovat statisticka data

doktormediciny ( 9. ledna 2019 11:15 )

Jo jo, kde jsou tzy casy kdy jsme rikali, ze to stoji za hxxxx

zada ( 9. ledna 2019 09:49 )

Taurus70 - souhlasím))). Jinak v této zemi "hanba vystřízlivět")))) a ještě : "ten kdo nepil umřel taky - na zdravíčko přítelé"))))

XLADI ( 9. ledna 2019 08:13 )

Mládež ze západu sem jezdí na chlastací víkendy tak ti docela zvýší průměr. Jinak je pravda, že lidi dost lejou hlavně lemataj pivo. Nechápu co jim na tom pořád chutná. Mě stačí dát si jednou za čas, ale kdo si dává každý den a o víkendu skoro nonstop to nechápu.

Zobrazit celou diskusi