Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyto věci do myčky nádobí nepatří! Nechybujete náhodou také?

/
  • (iStock)
    5. listopadu 2023 ● 06:00

    Myčka je skvělý pomocník, bez kterého si už nedokážeme práci v kuchyni představit. Jen umí být také zlý pán. A to v případě, že do ní naložíme bez rozmyslu vše, co chceme omýt. Které kuchyňské vybavení do myčky určitě nepatř? Které se ničí a přicházíte tak i o spoustu peněz?

    Některé předměty se mohou v důsledku účinků chemických přípravků a horké vody při mytí v myčce poškodit. O tom, co do ní můžete bez obav vložit, a co raději umyjte v ruce, rozhoduje materiál a povrchová úprava každého výrobku. Nejlepším vodítkem, zda nádobí do myčky patří, nebo ne, by měla být informace uvedená na obalu. Pokud tam žádnou značku nenajdete nebo si nejste jisti, raději umyjte nádobí v rukou. Ale některé věci byste do ní skutečně dávat neměli! Znáte je?

  • 1.

    Teflonové nádobí

    Autor: iStock

    Než budete dávat do myčky pánev či hrnec, podívejte se nejdřív na doporučení výrobce, jestli pánev mytí v myčce snese. Ale většinou se to nedoporučuje. Kvalitní teflonové nádobí nestojí zrovna pár korun, a tak pokud o ně nechcete nenávratně přijít, vyhněte se raději mytí v myčce. Po prvním mytí se možná ještě nic nestane, ale postupně se bude vlivem prostředí uvnitř myčky teflonová vrstva odlupovat. Částečky teflonu se vám pak mohou dostat do jídla. A po nějaké době nejspíš pánve, pekáče či hrnce nakonec vyhodíte, protože se vám bude při vaření jídlo připalovat.

     


  • 2.

    Kuchyňské nože

    Autor: iStock

    Mezi další věci, které do myčky rozhodně nepatří, jsou kuchyňské nože a jiné ostré předměty jako nůžky, škrabky, ostrá struhadla nebo čepele mixérů. Postupně se totiž otupí jejich ostří. A stávají se z nich paradoxně nebezpečné nástroje. Vaše nože budou brzy tupé tak, že některé už ani nenabrousíte a skoro nic s nimi nic neukrojíte. Navíc se snadněji pořežete. Jelikož budete muset na krájení vynaložit větší sílu a nůž bude mít větší tendenci svézt se i po vašich prstech. Pokud má nůž navíc ještě dřevěnou nebo lepenou rukojeť, škodíte i této části. Lepené části se totiž mají tendenci oddělovat, mohou prasknout, a dřevo se zase rychleji opotřebuje. Ostré věci proto vždy myjte v rukou, aby vám vydržely ostré co nejdéle.

     

  • 3.

    Dřevo

    Autor: iStock


    Zapomeňte také na všechno náčiní, které je ze dřeva. Prkénka, vařečky, měchačky, příbory s dřevěnou rukojetí byste totiž po několika mytích v myčce mohli vyhodit jako nepoužitelné. Dřevo se totiž může lehko kroutit, popraskat a z dřevěných rukojetí, příborů se brzy oprýská lak nebo barva. A to kvůli namočení i vysoké teplotě. Ještě horším důsledkem používání dřevěných věcí v myčce je ten, že dřevo nasaje nejen všechen zápach z myčky, ale ale také pachy z chemických přípravků. Chemikálie se pak, například v případě vařeček, vyvaří do jídla, které s nimi mícháte.

     


  • 4.

    Plasty

    Autor: iStock


    U plastového nádobí to tak úplně jednoznačné není. Některé v pohodě odolávají vyšším teplotám, jiné se deformují a tedy ničí. A působením horké vody se mohou i vyplavovat škodlivé látky. Pokud si tedy nechcete kupovat stále nové nádobí, raději dejte na doporučení výrobce. Ten nejlíp ví, zda nádobí mytí v myčce nepoškodí. Hledejte na obalu vždy symbol vhodnosti či nevhodnosti mytí v myčce.

     

  • 5.

    Starožitnosti a jiné zdobené věci

    Autor: iStock


    Do myčky by se nemělo dávat ani kovem nebo zlatem zdobené jídelní nádobí nebo různé starodávné a vzácné kávové a čajové servisy. Po nějaké době se u nich vytratí lesk a zdobení. A velmi těžko budete tyto škody napravovat. Chemie v myčce zničí i hliníkové, měděné, zinkové a stříbrné kusy nádobí a udělá z nich nevzhledné, začernalé kousky. Pokud nechcete tedy přijít o památeční nádobí, ručně malované hrníčky a jiné jemně dekorované nádobí, myjte vždy jen ručně.

     

  • 6.

    Některé druhy skleniček

    Autor: iStock


    Také u skleniček se vyplatí sledovat symbol, který nám napoví, zda je možné je mýt v myčce, nebo jen ručně. Cennější sklo, které je zdobené, do myčky nedávejte nikdy. Pokud se na některých skleničkách po mytí v myčce vytvoří nehezký bělavý povrch a skleničky vypadají stále jako špinavé, příště už myjte jen v ruce. Šmouhy a pruhy na skle můžou vzniknout také kvůli použití nekvalitního přípravku nebo při příliš vysoké teplotě mytí. S korozí skla by si měl poradit speciální program určený k mytí skla. Pokud sklo používáte často, určitě se také vyplatí investovat do kvalitních přípravků na jeho ochranu a leštění. Velmi dobře ale v myčce umyjete skleněné varné a pečicí nádobí i zapékací mísy.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 3

tojedes: Tom Deutsch: dřevěné nádobí? Asi jste myslel dřevěné pomůcky do kuchyně.Tak ty do myčky opravdu nepatří.Článek je poučný,spousty lidí šoupne vařečku i nože do myčky.Stačí si přečíst návod myčky

(12. 01. 2019 00:55)

Tom Deutsch: Bohužel většina článku je úplný nesmysl, mám myčku již 5let a veškeré popisované nádobí do své myčky dávám. Dřevěnému nádobí se vůbec nic nestane, kvalitni i méně kvalitní nože jsou stále ostré. Plasty co se rozpustí v myčce se snad ani už nevyrábí a teflonové nádobí se mnohem více opotřebovává ručním mytím než oplachem horkou vodou v myčce na nádobí.

(11. 01. 2019 21:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy