Incident se stal večer 18. prosince 2016 před domem v Zásadské ulici na Střížkově. Tehdy jedenatřicetiletý Lysenko tam v autě čekal na kamaráda. Ve stejném domě bydlel i později napadený čtyřiadvacetiletý mladík, který pořádal večírek a s přáteli se rozhodl, že se pojedou podívat do centra Prahy na vánoční strom. Ačkoliv byl opilý, sedl za volant a předjel před vchodové dveře, čímž zřejmě nevědomky zablokoval auto Vjačeslava L.

Muži se začali hádat a rozepře následně přerostla ve fyzickou potyčku. Lysenko při rvačce vytáhl nůž a řidiče dvakrát bodl do hrudníku a zad, přičemž zasáhl i srdce.

Obžalovaný, který se pak policistům prokázal padělaným rumunským dokladem, se hájil tím, že do rvačky se zapojil i známý napadeného. Nožem prý Vjačeslav L. nakonec začal máchat v sebeobraně, protože muži ho údajně kopali a bili po celém těle a skákali po něm.

Obhájce v odvolacím řízení neúspěšně usiloval o to, aby soud klienta zprostil viny s ohledem na nutnou obranu, případně aby čin překvalifikoval na ublížení na zdraví.

Za pokus o vraždu hrozilo Vjačeslavovi L. deset až 18 let vězení, soudy ale využily možnosti mimořádného snížení spodní hranice sazby. Přihlédly k tomu, že napadený muž nezemřel, že konflikt byl vzájemný a vznikl po banální hádce, stejně jako k tomu, že obžalovaný dosud nebyl trestán.