Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nácek. Lhářka.“ Stoupenci tvrdého brexitu napadli prounijní exministryni

Autor: ČTK, AKu - 
8. ledna 2019
10:17

Desítky britských poslanců žádají po londýnské policii přísnější ochranu po pondělních slovních útocích skupinky protestujících na prounijní poslankyni a exministryni Annu Soubryovou. Zastánci odchodu z Evropské unie ji u budovy parlamentu nazývali jako „nácka“ a „špínu“. Incident pobouřil i britské novináře.

„Kde je policie?“ ptal se na Twitteru politický zpravodaj nedělníku Mail on Sunday Harry Cole po zveřejnění záběrů, na nichž skupinka mužů pokřikuje na Soubryovou po cestě do Westminsterského paláce.

Ještě předtím narušilo rozhovor konzervativní poslankyně v televizi BBC provolávání hesla „Soubryová je nácek“. Něco podobného nastalo také při interview na televizi Sky News, kde pro změnu demonstranti vykřikovali „lhářka" a „lži“.

„S tímhle se dnes Anna Soubryová musela potýkat. Byla milá a brala to sportovně, ale jak je možné, že tohle není obtěžování nebo zastrašování?“ uvedla na Twitteru reportérka Sky News Kay Burleyová, která rozhovor se Soubryovou točila.

V reakci na pondělní události se nejméně 55 poslanců podepsalo pod dopis adresovaný komisařce londýnské policie Cressidě Dickové, v němž vyjadřují „vážné obavy“ ohledně „zhoršujícího se stavu bezpečnosti a veřejného pořádku“. Zákonodárci žádají důraznější odpověď strážců zákona vůči „škaredému jádru jednotlivců se silnými vazbami na krajní pravici" a tvrdí, že policie si je jejich aktivit dobře vědoma.

Soubryová uvedla, že demonstranti se jí pokusili zabránit ve vstupu do parlamentu, a kritizovala přítomné policisty za nečinnost. Londýnská policie podle BBC prošetřuje, zda na prostranství u Westminsterského paláce došlo k nezákonné činnosti. Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow údajně rovněž policii dal jasně najevo své obavy ohledně útoků, které prý cílí hlavně na poslankyně a novinářky.

Soubryová, která prosazuje vypsání nového referenda o brexitu, se označení nacistky od protestujících dočkala už před Vánoci a po pondělních útocích vyjádřila solidaritu s ní řada osobností včetně zastánců odchodu z EU. „Možná se s Annou Soubryovou neshodneme ohledně brexitu, ale její právo vyjádřit její názor bych bránila, jak to jen jde,“ uvedla konzervativní poslankyně Pauline Lathamová, která pokřiky demonstrantů označila za nechutné.

„Opravdu jsme to dopracovali až sem?“ povzdechl si na Twitteru reportér BBC Norman Smith. Podobně reagoval moderátor televize ITV Robert Peston. „Co se s námi stalo? Napíšu příspěvek o tom, že nikdo si nezaslouží, aby jej urážel rozzuřený dav, a o tom, jak je důležité chovat se k druhým s úctou. A typická reakce je, že jsem zaujatý ve prospěch setrvání v EU. Tohle je šílené a znepokojivé,“ napsal.

Taurus70 ( 8. ledna 2019 11:06 )

To je zvlastni ze pokud je to obracene tak je to pouze vyhrocena diskuse😂😂

Zobrazit celou diskusi