Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzácná lvíčata v Liberci zemřela hlady. Zoo odráží kritiku za selhání v péči

Autor: Mii - 
7. ledna 2019
14:55

Obě mláďata vzácných lvů berberských v liberecké zoo uhynula. Smutná zpráva v pondělí zasáhla celé Česko. Lvíčata mohla být nadějí pro svůj druh, který je kriticky ohrožený, místo toho lidé řeší, zda smrti nebylo možné předejít. Mláďata totiž uhynula, protože matka je nezvládla kojit. Zoo mohla odchovat mláďata uměle, bouří se kritici. Nebylo to možné, obhajuje se instituce.

Byla zdravá, čilá a nic nenasvědčovalo tomu, že by se jim něco mělo stát. Přesto liberecká zoo na začátku týdne přinesla zprávu, že dvě mláďata lva berberského, která se narodila v prosinci, náhle zemřela.

Oficiální příčina smrti bude teprve stanovena, ale vše naznačuje tomu, že je jejich matka nezvládla kojit a lvíčata zemřela doslova hlady. Žádná nemoc nebo genetické postižení v tom tedy nejspíš nefigurovaly.

Samici se totéž stalo už jednou v minulosti. V roce 2016 porodila svá první čtyři mláďata, ale rovněž je nedokázala nakrmit a potomci zemřeli. O jejích ne zcela ideálních mateřských schopnostech se tak vědělo, míní zlé jazyky. I proto se v pondělí strhla na zoo kritika, že neudělala dost a o mláďata se nepostarala.

Zoo: Lvíčata by umělým odchovem trpěla

Zoo ale říká, že tentokrát se samice chovala vzorně. „Chování samice ani obou mláďat nevykazovalo žádné nestandardní projevy, a tak jsme neměli žádný důvod k pochybnostem. Lvice přišla o mláďata náhle, bez předchozích varovných signálů,“ uvedl zoolog Luboš Melichar.

A i kdyby nějaký signál o problémech s kojením přišel, umělý odchov by stejně nebyl možný, reagovala zoo na četné dotazy ze sociálních sítí. „Umělý odchod by byla pouze medvědí služba, kterou již moderní zoologické zahrady nedělají… ošetřovatelé ani zoologové nenesou absolutně žádnou vinu. O jejich dobré práci a i profesionálním přístupu nejsou žádné pochybnosti,“ napsala zoo na Facebooku.

Podle zahrady je třeba se smířit s tím, že takto funguje příroda. Pokud by mláďata byla odchována uměle, ztratila by své zvířecí návyky a instinkty a nebyla by možná v budoucnu zařadit do chovu, protože by nezvládla přimknout ke smečce.

Lev berberský v přírodě už vyhynul

Chov je přitom u lvů berberských velice důležitý. Jde o druh, který je ve volné přírodě vyhynulý a přežívá jen díky snaze zoologických zahrad a soukromých chovatelů. V Evropě například existuje pouze 65 jedinců.

Zoo také odmítla, že by samice přišla o mléko stresem z rachejtlí a ohňostrojů. „Z kamerových záznamů není patrná změna chování během silvestrovské noci. Nepředpokládáme, že by toto byl důvod ztráty mateřského mléka,“ vysvětlovala.

Nakonec zoo vysvětlila, proč případné špatné stravování mláďat neodhalila kontrola váhy. Na koťata totiž nikdo nesáhl, a to ani jednou – poprvé se tak mělo stát v jejich 6. týdnu života kvůli očkování. Důvod? Stejný jako proč nebyl možný umělý odchov, s lvíčaty se manipuluje co nejméně. „Chov je absolutně bezkontaktní,“ zdůraznila zoo.

ZooLiberec ( 9. ledna 2019 12:25 )

Dobrý den, děkujeme všem za názory a podněty. Nicméně nic není tak černobílé. K umělým odchovům na flašku už se nepřiklání žádná moderní zoo, protože z těchto mláďat pak vyrůstají problematičtí jedinci, kteří ztrácí své přirozené sociální návyky. Umělé odchovy pak často hraničí s týráním zvířat. Tito jedinci pak většinou stráví osamnělý život, protože je skupina zvířat stejného druhu mez sebe již nepřijme. Zároveň zde pak není moc velká šance na jejich budoucí reprodukci. Mláďata se pravidelně a nonstop kontrolovala prostřednictvím záznamových kamer a opravdu nevykazovala žádné nestardantní projevy a uhynula náhle. Pravidelně je vážit opravdu nelze, protože samice si je brání a k mláďatům nikoho nepouští. Pokud bychom měli postupovat podle vašich rad, museli bychom samici imobilizovat, což by pro ni bylo mnohem více stresující a zatěžující a i to by mohlo vést z zastavení laktace. Pokud Vás problematika více zajímá, doporučujeme shlédnout vyjádření a vysvětlení přímo z úst ředitele zoo a hlavního zoologa zde: https://tv.blesk.cz/video/5453779/reditel-zoo-liberec-uhynu-lvicat-neslo-zabranit-umely-odchov-by-ne mel-smysl.html

adeso ( 8. ledna 2019 16:02 )

jinak jsi mě dosr---- v ZOO nejsou smečky, možná tak u blbých koz a tlupa žiraf. Tak si ty rady nech pro někoho tobě podobného.

adeso ( 8. ledna 2019 15:56 )

tys vůbec nepochopil co jsem napsal!! Kam běží děti v ZOO, ke slonům a tygrům, kašlou na uriala nebo kozorožce. Ale on se nějaký chytrý hlupák vždycky najde. Snad bych se ti i zasmál, ale kvůli těm chuděrám to neudělám. A řiditele s takovýma názorama nakopat a vykopat. Vedle je článek že přijel z německa někdo na oplodnění tygřice.. atdy se jim to kriplům narodí a nechají to umřít.

Dnesjekrasnyden ( 8. ledna 2019 15:26 )

Nechápu to, v přírodě by sice nepřežili, ale nejsou v přírodě, jsou v ZOO a pokud byli jinak zdraví, měli šanci žít. Stejně jako člověk dokáže vypiplat jiná mláďaťa. Něco jiného je, když mládě nechce pít, je slabé a málo žvotaschopné, ale nechat uhynou dvě krásná zdravá mláďata v ZOO je barbarství.

mandat ( 8. ledna 2019 08:28 )

Tohle snad neni mozne.Co tam delaji tak nezodpovedne osoby ? Vzdyt se mladata maji kontrolovat a bazit,museli by zjistit, ze mladata jsou podvyzivena a asi byla i dehydrovana.Neskutecny bordel.

Zobrazit celou diskusi