Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme

  • Autor: red - 
    8. 1. 2019
    05:10

    Bude letošní rok snesitelný, nebo nám vyprázdní kapsy? Tak napůl. Bydlení, ať už ve vlastním, nebo v nájmu, bude pro většinu lidí podobně nedostupné jako vloni. Smířit se musíme také s vyššími náklady na energie, a to až o desetinu! Snad jen potraviny a pohonné hmoty by nám letos podle odborníků vichr v peněženkách způsobit neměly. 

    „Češi začátkem roku 2019 poznají drahotu, jakou už léta nezažili,“ varuje analytik společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Meziročně by podle něj měly spotřebitelské ceny vzrůst až o tři procenta. Příliš prý nepomůže ani chystané snížení daně z přidané hodnoty u vybraných služeb a výrobků, které je součástí daňového balíčku a mohlo by začít platit v průběhu roku. Dobrá zpráva závěrem? S růstem mezd poroste také kupní síla Čechů, drahotu tak nepocítí v plné síle.

  • 1.Restaurace a ubytování

    +4 %

    Daňová novela počítá i se snížením daně z jídla, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích, a to ze současných 15 procent rovněž na 10 procent. Jenže Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací nepočítá s tím, že by tím stravování a napájení v hospodách zlevnilo. Případnou úsporu by prý totiž smazaly vyšší náklady podnikatelů na mzdy i energie.

    Kde si však zcela jistě připlatíme, je ubytování v hotelech. „Tento trend zaznamenáváme už asi třetím rokem. Za rok 2018 je tam nárůst asi o šest procent. Počítáme, že obsazenost bude (v letošním roce, pozn. red.) stejná, dojde však k navýšení průměrné ceny,“ říká Stárek. Podle Kovandy si za restaurační a ubytovací služby připlatíme zhruba čtyři procenta.

    Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. | archiv

  • 2.»Zdravější« kouření s daní

    +14 %

    Ty, kteří podlehli trendu bezdýmových – podle výrobců zdravějších – elektronických cigaret, možná čeká letos vystřízlivění. Zahřívaný tabák má nově podléhat spotřební dani, i s tím totiž daňová novela počítá. „Sazba spotřební daně pro zahřívané tabákové výrobky je stanovena ve stejné výši jako pro jemně řezaný tabák nebo ostatní tabák ke kouření, tedy 2,236 Kč/g tabáku obsaženého v těchto výrobcích,“ sdělil Michal Žurovec z ministerstva financí. Při ceně náplní kolem 100 korun za krabičku a nové dani kolem 14 korun by tak byly dražší než klasické cigarety. Na druhou stranu, pokud zdanění tabáku letos klapne, jen v tomto roce by do státní pokladny přiteklo o 70 milionů korun víc.

    Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. | archiv

  • 3.Opravy, krása a kultura

    až +5 %

    Daňový balíček schválený na konci roku 2018 Sněmovnou (čeká se ještě na Senát a prezidenta) sníží DPH (daň z přidané hodnoty) u vybraných služeb. Týká se to například kadeřnictví a holičství, oprav jízdních kol, obuvi či oděvů. Sazba u zmíněných položek má klesnout z 21 procent na deset, tedy o více než polovinu!

    Pocítili by to ale také spotřebitelé? Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček si to nemyslí. „Můj odhad je, že se ceny nesníží, ale drobná úspora bude kompenzovat (poskytovatelům, pozn. red.) zvyšující se náklady, takže nedojde ke zdražení,“ řekl Blesku. Ekonom Kovanda odhaduje, že za služby v oblasti krásy a zdraví si naopak ještě připlatíme, a to pět procent navrch. Kvůli rostoucím nákladům na mzdy by pak podle něj měly letos vzrůst také výdaje za kulturu, v průměru o tři procenta.

    Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. | archiv

  • 4.Nové byty a pronájmy

    +5 % až +10 %

    Metr čtvereční v Praze za více než 100 tisíc? Zlevnění letos nečekejte! Hlavně nové byty budou ve velkých městech pořád drahé a pro většinu lidí nedostupné. Například v metropoli loni zdražily byty meziročně v průměru o 11 procent, rok předtím dokonce o devatenáct! Podle Jaroslava Novotného, prezidenta Asociace realitních kanceláří, však letos tempo růstu cen zpomalí na jednotky procent. Částečně díky doporučení České národní banky z minulého října, které omezilo dostupnost hypoték, a tím, že postupně zvedá úrokové sazby (další zásah se čeká i letos). „Část poptávky tak nepochybně bude oslabena. Na druhou stranu však působí nedostatek nabídky, zejména v ekonomicky aktivních lokalitách,“ říká Novotný, podle nějž by se ale letos neměly zvyšovat ceny nájmů. „Je pravděpodobné, že dojde ke stabilizaci, neboť na trh stále přicházejí nové byty, které byly zakoupeny k investičním účelům, a tím dochází k uspokojování poptávky,“ dodává expert.

    Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. Restaurace, kouření i elektřina! Odborníci prozradili, kde všude si letos připlatíme. | archiv

  • 5.Plyn, elektřina a voda

    +10 %

    Až o tisíce korun vyšší účty za elektřinu a plyn mohou v letošním roce očekávat domácnosti. Zejména ty, které si ceny v minulosti nezafixovaly. Zdražili prakticky všichni hráči na energetickém trhu, navíc u elektřiny vzrostla rovněž její regulovaná část, v průměru o 2,2 procenta. Podle Jiřího Gavora ze společnosti ENA bude růst cen pokračovat. „Poslední úpravy očekávám v průběhu tohoto měsíce. Až se budou platit faktury, tak u elektřiny si odběratelé připlatí 10 procent, u plynu čekám růst v rozmezí pět až 10 procent,“ řekl Gavor Blesku. Pomoci by neměl ani plán snížit DPH na dodávky tepla a chladu na 10 procent.

    Experti proto radí ceny na příští období zafixovat. „Což obvykle nedoporučuji, protože zákazník tím ztrácí právo volby. Ale když se zvyšují velkoobchodní ceny, tak to smysl má,“ uzavírá Gavor. O pět procent by mělo zdražit také vodné a stočné, a to i přesto, že daňová novela počítá se snížením DPH na 10 procent.

     

provokaterka ( 8. ledna 2019 07:36 )

Radek Vondráček v novoročním projevu řekl,že se nám zvýšila životní úroveň ,tak to asi myslel jen poslancům.

fotrpjotr ( 8. ledna 2019 07:32 )

Všude.

Zobrazit celou diskusi