Zjistila to společnost SplashData, která stojí za populárním správcem hesel SplashID. Zanalyzovala více než 5 milionů hesel, které unikly na internet a sestavila žebříček těch nejpoužívanějších pro letošní rok. Žádné překvapení se nekonalo, ta nejpopulárnější hesla jsou stále dost hrozná.

Samozřejmě kraluje číselná kombinace „123456“ v závěsu s „password“. V top 10 jsou ještě další primitivní číselné řady jako „111111“, „123456789“, nebo obligátní „qwerty“ a „iloveyou“. Podobná hesla se vyskytují i v řebříčku 100 nejpoužívanějších, kde téměř půlku tvoří nejrůznější jména.

TIP: Uložte své nouzové informace na zamykací obrazovku mobilu. V krizi vám mohou zachránit život

Pomyslným skokanem roku se stalo jméno „Donald“, které poskočilo na 23. pozici. Americký prezident si ani neuvědomuje, co způsobil. Novinkou v popularitě je také „aa123456“ a „password1“.

Celý seznam se nachází k prohlédnutí zde. Pokud tam své heslo najdete, okamžitě se nad sebou zamyslete a změňte si ho - kvalitní heslo je naprostým základem bezpečnosti na internetu a mělo by obsahovat kombinaci různých znaků, včetně malých a velkých písmen a čísel.

Dnes už navíc často ani silné heslo nestačí a pro skutečné zabezpečení je třeba používat dvoufázové ověření. Silné heslo je však začátek. Pokud si s ním nevíte rady, použijte některý z generátorů hesel, který vám kvalitní nabídne.