Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Holčička plakala zavřená v detenci. Migrantka žije v garáži a učí se anglicky

Autor: Darina Jíchová - 
4. ledna 2019
19:45

Alison Ximena Madridová (7) společně se svou matkou Cindy a dalšími příbuznými dorazila do USA před sedmi měsíci. V té době neuměla anglicky ani slovo. Místo lepšího života rodinu ale za hranicemi čekala pohraniční policie, Cindy Madridová skončila ve vazbě a Alison v moci úřadů. Nahrávky jejího pláče a proseb z detenčního centra, které získala nezisková organizace ProPublica, ukázala jeden z dopadů politiky nulové tolerance vůči nelegálním migrantům. Tu prosazuje prezident Donald Trump. Příběh Alison zmínila televize BBC.

Po týdnech odloučení jsou matka s dcerou znovu spolu, žijí v garáži předělané na malý byt u příbuzných v Houstonu. Alison se učí anglicky a užívá si společnost své matky, o jejich osudu rozhodne soud v únoru, kdy je čeká první slyšení ohledně jejich žádosti o azyl.

„Miluju svoji školu, kostel. Ráda se směju. Věřím a miluju americký sen, šťastný nový rok, Ameriko,“ prohlásila sedmiletá holčička. Madridová do USA utekla ze Salvadoru, protože chtěla svou dceru ochránit před násilím, ke kterému v zemi dochází.

Sedmiletá Alison Ximena Madridová se svou matkou utekla ze Salvadoru, v USA ji i ostatní děti zavřeli do detenčního centra. S matkou Cindy se shledala po několika týdnech, teď spolu žijí u příbuzných a čekají na verdikt soudu. Sedmiletá Alison Ximena Madridová se svou matkou utekla ze Salvadoru, v USA ji i ostatní děti zavřeli do detenčního centra. S matkou Cindy se shledala po několika týdnech, teď spolu žijí u příbuzných a čekají na verdikt soudu. | reprofoto/youtube/propublica

Útěk ze Salvadoru před násilím gangů

„V Salvodoru mají problémy s kriminálními gangy, lidé se nemůžou spoléhat na ochranu policie. Jsou vydáni na pospas násilí gangů,“ uvedla právnička Thelma Garciová, která se případem Madridových zabývá. „Pokud soud jejich žádost zamítne, budou se tam muset vrátit,“ dodala.

„Chtějí mě ukrást,“ vysvětlila novinářům Alison, její matka se jí pokusila zjednodušeně vysvětlit, co jim hrozí, pokud se vrátí domů. Matka s dcerou dorazily do USA v červnu, Alison byla umístěna do dentenčního centra v Arizoně. Holčička se stala hlasem proti rozdělování rodin. Na nahrávce, kterou zajistila organizace ProPublica, je kromě jejího pláče slyšet i naučená fráze.

Pláč holčičky obměkčil i Trumpa

„Maminka říkala, že mám jít s tetou. Přijde pro mě, jak nejrychleji to půjde,“ zmínila a svou žádost doplnila telefonním číslem, které si musela zapamatovat. Krátce po zveřejnění nahrávky Trump ustoupil nátlaku veřejnosti a rozdělování rodin zastavil. Cindy se svou dcerou neměla kontakt devět dní, další týdny strávila v očekávání, co bude dál. Nebyla si jistá, kdy a jestli vůbec svou dceru zase uvidí.

Na konci léta se matka s dcerou znovu shledaly v Houstonu. Alison začala chodit do školy, obě se v místním kostele učí anglicky, aby překonaly jazykovou bariéru. Cindy v USA nemůže legálně pracovat, nechala se ale slyšet, že by přijala jakoukoliv práci. Jedinou její podmínkou je, aby si udržela svou důstojnost. Únorového procesu se obává, svěřila se s tím, že se do Salvadoru nechce vrátit.