Už od srpna 2016 prochází lidé putující na Pražský hrad policejními kontrolami. U vybraných vstupů jsou instalované bezpečnostní rámy a policisté tu kontrolují i zavazadla každého člověka. Během turistické sezony se před vstupem na Hrad ale tvoří dlouhé fronty. A mimo jiné se to nelíbí i dvěma politikům z šesté městské části.

Ti zveřejnili své novoroční přání adresované Miloši Zemanovi. Z něj vyplývá, že místostarosta Prahy 6 Jan Lacina a 1. místopředseda Senátu a zastupitel Jiří Růžička (oba STAN) chtějí v roce 2019 stejně dostupný areál, jako byl v éře prezidenta Václava Havla: „Pane prezidente, léta svobody byli nejen obyvatelé Prahy 6 zvyklí využívat cestu přes Pražský hrad jako půvabnou trasu za prací, za bydlením i přáteli,“ stojí v úvodní větě dopisu a přejí si vrátit Hrad veřejnosti.

Teroristická hrozba

Zavedení nových bezpečnostních prvků však předcházely teroristické útoky v Evropě. Od té doby podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) hrozba nepominula: „Stále platí první stupeň ohrožení terorismem, konkrétní opatření řeší a má řešit policie. Nemělo by to být předmětem politické hry,“ sdělil pro Blesk.cz ministr vnitra.

Od srpna 2016 jsou na Pražském hradě zvýšená bezpečnostní opatření.
Autor: Blesk:Zbynek Pecak
Podobně se vyjádřil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana, Jiří Ovčáček: „Je velmi zarmucující, že pány ze STAN vůbec nezajímá bezpečí občanů, které se snažíme na Hradě zajistit. Pánové ze STAN se chovají nedůstojně sobecky,“ prohlásil Jiří Ovčáček.

Pražský unikát

Bezpečnostní kontroly v sídlech vlády nebo hlavy státu ale nejsou nic nového. Podle experta na bezpečnost Andora Šándora je to v zahraničí běžná věc: „Kupříkladu Buckinghamský palác, kde sídlí britská královna, je otevřený pro veřejnost jen v létě. V tu dobu je královna pryč a ze vstupného se hradí oprava hradu Windsoru, který v devadesátých letech vyhořel. Jinak jsem si jist, že by nebyl palác otevřený pro veřejnost vůbec,“ komentuje praktiky v Británii odborník.

Pražský hrad je podle něj unikát. Je to totiž sídlo hlavy státu a zároveň nejnavštěvovanější památka v České republice, což lze těžko skloubit, aby byla zachovaná dostatečná míra bezpečnosti a přístupnosti. O návratu starých pořádků generál v záloze Andor Šándor pochybuje: „Nejsem si jist, že by bylo úplně nejvhodnější, aby byl Pražský hrad otevřen jako v době Václava Havla,“ a s úsměvem dodává: „Pak existuje ještě varianta, že by prezident sídlil na jiném místě,“ sdělil pro Blesk.cz Šándor.

Fotogalerie
21 fotografií