Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvýšení minimální mzdy i více peněz na péči: Tohle jsou novinky ze štědré státní kasy

  • Autor: red - 
    6. 1. 2019
    05:02

    Letos je státní kasa štědrá. Místo poukázek bude příspěvek na živobytí opět vyplácen v penězích, dočkáme se více peněz na péči a vzrostla i minimální mzda! Nejmenší výplata je nově 13 350 Kč. Podívejte se, co vše se mění.

  • 1.Místo poukázek opět peníze

    Příspěvek na živobytí bude opět některým lidem vyplácen v penězích, a nikoliv v poukázkách. Úřady práce musely dávat potřebným lidem poukázky na 35 až 65 procent příspěvku na živobytí od prosince 2017. Bylo to opatření proti zneužívání dávky, ale v praxi přineslo víc problémů než užitku. 

    Koho se změny týkají?

    ● lidí, u nichž tato dávka nepřesáhne 500 korun 

    ● seniorů nad 70 let 

    ● klientů v pobytových sociálních službách 

    ● nemocných, kteří pobývají ve zdravotnickém zařízení po celý měsíc 

    ● lidí s omezenou svéprávností 

    ● těch s přiznaným příspěvkem na péči ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost) 

    ● invalidů III. stupně 

    ● případů, kdy se jedná o důvody hodné zvláštního zřetele

    Foto:  profimedia.cz

  • 2.Víc peněz na péči

    Lidé, kteří jsou závislí na péči jiných a nevyužívají pobytové sociální služby, budou zřejmě mít vyšší příspěvek na péči (viz pozn.). Při úplné závislosti, tedy ve IV. stupni, to dělá u dětí i dospělých 19 200 korun, tedy o 6 tisíc víc než vloni. 

    Příspěvek na péči ve III. stupni míry závislosti se také zvyšuje, ale nejspíše od 1. července 2019, a to o 4000 korun. U dospělých to bude dělat 12 800 korun a u dětí 13 900 korun. To vše má přispět k většímu využívání terénních a ambulantních služeb, kdy lidé vyžadující péči mohou zůstat ve svém domácím prostředí. 

    Pozn.: Senát návrh schválený Sněmovnou projedná zřejmě během ledna, může tedy ještě dojít k dílčím změnám.

    Foto:  Profimedia

  • 3.Nejmenší výplata je 13 350 Kč

    V kolonce hrubá mzda musí na výplatnici od začátku letošního roku stát nejméně 13 350 korun. Za méně peněz nesmí nikdo v Česku na plný úvazek pracovat. 

    Minimální mzda vzrostla z 12 200 na 13 350 korun, což je druhé nejvýraznější nominální navýšení od jejího zavedení v roce 1991. 

    ● Ministerstvo práce tvrdí, že když se zvýší minimální mzda, zvyšuje se tlak na zaměstnavatele, aby zvedali mzdy všude. V podstatě je k tomu zavazuje i fakt, že spolu s minimální mzdou se zvyšují i zaručené mzdy. Ty jsou stanoveny pro skupiny povolání podle náročnosti a pohybují se v rozmezí od 13 350 do 26 700 Kč měsíčně pro zaměstnance se stanovenou týdenní pracovní dobou v délce 40 hodin. 

    ● Díky růstu minimální mzdy se zvýší také limity pro slevy na dani (například za dítě v předškolním zařízení) či pro osvobození penze/důchodu od daně.

    Foto:  Profimedia

hejhej ( 6. ledna 2019 17:34 )

Zvýšení minimální mzdy,více peněz na péči, přidání důchodcům. Pěkné. Zdražení elektřiny, potravin atd.: takže vlej- vylej. Pořád lepší než za amatéra ekonoma Kalouska, to se přidávalo v tisících měsíčně politikům a soudcům.

Edita Náhlíková ( 6. ledna 2019 16:15 )

Dobry den dcera ma 1 prispevek na peci oroblem s pameti orientace tezky uraz hlavy jetdime na trening panety mimo nas okres cena jednoho sezeni je 300 jc plus cesta tych 880 kc nam urcite nestaci do tabulek se nevleze nebo kdyz zabloudi tak umi pouzit mobil jen tolik

Actimel ( 6. ledna 2019 12:54 )

Pro ty co razantní zvyšování minimální mzdy ještě nepochopili...je prospěšné hlavně pro samotné politiky a státní správu! Protože od ní se odvíjejí jejich tabulkové mzdy!!! Takže zase a jen jejich korýtka

Piko Lorenzo ( 6. ledna 2019 11:29 )

Dávám za pravdu: zvýšení minimální mzdy a dalších názoru o tom,vyjádření některých civilistů" kteří se projevili k tomu plus porovnání jaký je to v dnešní době a jaký to bylo za komunistů je opravdový rozdíl.Za komunistů musel každý pracovat a nikdo nikomu nic nemusel vyčítat,bylo vše pod kontrolou,byly kvalitní výrobky,potraviny cigarety atd.V dnešní době co se týká těchto výrobků atd.to je odpad.Co se týká práce, Čech nepůjde makat pod 20 000 Kč.radeji to zahraje na důchod.( Čest výjimkám)Co se týká Romů,tak u nás v práci makaji jako fretky 16h aby mohli vydělat něco přes 20 000 Kč a aby uživili rodinu.Na to,že u nás v práci málo platí a chtějí větší výkon od lidí,to nikdo neřeší bohužel.To že Stát přijme jako pracovní sílu Ukrajince,Bulhara atd.je vyřešeno tím,že že je to levná pracovní síla,ale že polovinu republiky člověk nerozezná kdo je Čech nebo Ukrajinec to už nikdo neřeší.Co nevidět z ČR pomalu bude Ukrajina.Co se týká EU a od té doby co vznikla,všude v Europě je bordel,chaos, bezdomovci, žebrota a hlavně rasizmus !!! Nad tím by se mel stát zamyslet.

sekebo ( 6. ledna 2019 10:29 )

Po vládách ODS, TOP a KDU a ponechávání minimální mzdy na úrovni žebračenek, bude ještě hodně dlouho trvat, než se minimální mzda dostane na úroveň, ze které se dá alespoň přežít a nevypadat, jako žebrák.

Zobrazit celou diskusi