Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zapomeňte na svařák! 7 tipů, díky kterým se v zimě skutečně zahřejete

  • 8. ledna 2019 | 06:00

    Zima je v plném proudu a před námi je spousta mrazivých dnů. Pokud nejste zrovna její milovníci a stále vám drkotají zuby, je jasné, že hledáte způsoby, jak zimní období ve zdraví přežít. Pak jste tu správně, protože my pro vás máme spoustu tipů, jak se v tomhle období dobře prohřát.

    Pro mnoho z nás by bylo jistě ideální utéct před zimou někam do teplých krajin a vrátit se až za jarních teplot. Jenže málokdo si takový luxus může dovolit. Přesto můžete vyzkoušet několik zaručených tipů, díky nimž zvládnete zimu prožít mnohem lépe. Co lze tedy udělat pro to, abychom neklepali v zimních dnech kosu a prohřáli své zmrzlé tělo?

  • Začněte teplou snídaní

    zahrati
    Autor: iStock

    Zahřejte své tělo hned na začátku dne. Přivstaňte si o pár desítek minut dřív a udělejte si čas na snídani – ideálně teplou. Stejně jako obměňujete šatník během ročních období, měli byste myslet i na změnu jídelníčku během roku. Zapomeňte na jídla, která organismus ochlazují a zbytečně oslabují imunitu. Ideální volbou jsou ta, která nás ráno dobře zasytí a zahřejí zevnitř, třeba míchaná vajíčka nebo nejrůznější kaše z jáhel, ovesných vloček, pohanky nebo rýže. Zahřejí, ale také nám dodají energii a nastartují organismus do nového dne. Pokud do kaše navíc přidáte například skořici, bude vaše tělo sálat jako kamna. Látky, které skořice obsahuje, dokážou totiž rozproudit krev a důkladně zahřát. Proto se také přidává do nejrůznějších horkých nápojů. Není tedy nic jednoduššího než si špetku přidat třeba do kávy nebo svého oblíbeného čaje. Rázem bude hřát ještě víc než jindy.


  • Nebojte se ohnivého jídelníčku

    zahrati
    Autor: iStock

    Pokud se chcete prohřát během dne, zapomeňte také na studenou kuchyni. Dopřejte si spíše pálivá, česneková či opepřená jídla, která vás zahřejí. Do jídla ale stačí přidávat také malé množství chilli. Rozproudí vám to krev v těle a silně se prokrví pokožka, čímž se opravdu důkladně zahřejete. Skvěle se hodí také polévky, poctivé slepičí či zeleninové vývary nebo i hutnější polévky, ve kterých stojí lžíce.

  • Uvařte si správný čaj

    zahrati
    Autor: iStock

    Uvařit si na zahřátí čaj napadne asi každého. Ale ne všechny druhy vám udělají stejnou službu. Pro chladné zimní dny není například moc vhodný zelený čaj, protože jeho zahřívací účinek za okamžik zmizí, a tělo se naopak ochladí. Pro toto roční období je vhodný čaj černý nebo ovocný. Ideální volbou je čaj zázvorový. Kořen zázvoru totiž obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Tu sice každý nemusí, ale aktivuje srdečněcévní systém a dokonale zahřívá tělo. Výluh z čerstvého zázvoru patří navíc mezi přírodní a velice účinné prevence proti chřipce a nachlazení. Nejlepší je se lžičkou medu. A nemusíte skončit jen u zázvorového čaje, nebojte se přidat 1 až 2 lžičky strouhaného zázvoru třeba do polévky, do curry omáček nebo do smoothie.

  • Pozor na alkohol

    zahrati
    Autor: iStock

    Většina z nás má zimní období spojené s popíjením svařáků či grogů, které si dáváme často na zahřátí při zimních procházkách nebo radovánkách. Jenže alkohol působí v našem těle jinak, než bychom si přáli. Po konzumaci alkoholu totiž vnímáme teplotu jinak. Nejdříve nás sice zahřeje, ale zároveň se cévy a póry na pokožce rozšiřují, čímž daleko rychleji ztrácíme teplo. Můžeme snadno prochladnout. Navíc opilý člověk kvůli vlivu alkoholu necítí takovou zimu a občas špatně odhaduje situaci. Je třeba na to dávat pozor zvláště při dlouhodobém pobytu venku na mrazu.


  • Pohyb je nejlepší

    zahrati
    Autor: iStock

    Jedna z nejúčinnějších rad, jak se zahřát, je dát si trochu do těla. Pokud zrovna neholdujete zimním sportům, je jasné, že venku se vám jinak pobíhat chtít nebude. Ale i taková svižná procházka není na škodu. Překonejte lenost a jděte si pořádně rozproudit krev v žilách do fitka či tělocvičny. Uděláte také něco pro zdraví a postavu. Neznamená to ale, že se hned musíte uhnat a přehřát na lekci spinningu, vyberte si jakýkoli pohyb, který vás baví, a choďte hlavně pravidelně.

  • Vrstvěte

    zahrati
    Autor: iStock

    Spoléhat jen na horké nápoje a jídlo, které nás zahřeje zevnitř, samozřejmě nejde. Bez správného oblečení nám teplo z těla uteče raz dva. Pokud patříte mezi ty, kteří se v zimě stále klepou, možná děláte chybu v tom, jaké si vybíráte oblečení. Jedna teplá péřová bunda opravdu nestačí. Mnohem lepší je oblékat více vrstev. Zkuste si tedy vzít raději slabší bundu, ale více vrstev oblečení. Spodní vrstvy by měly být funkční a odvádět pot, vrchní zase prodyšné. Na nohy si natáhněte raději dvoje tenčí ponožky než jedny silné. Mezi dvěma vrstvami se totiž vytváří hřejivá vzduchová vrstva. Zapomeňte také na to, že vám čepice nesluší. Právě přes hlavu v zimě uniká hodně tepla (asi 20 procent).

  • Prohřejte se v sauně

    zahrati
    Autor: iStock

    Ideální volbou, jak zakončit mrazivý den, je návštěva sauny, kde si zaručeně prohřejete celé tělo. Odpočinete si a zregenerujete tu tělo i mysl. A pokud saunu budete navštěvovat pravidelně, tedy nejen přes zimu, bude to mít blahodárné účinky i na vaše zdraví. Saunování zlepšuje kondici a psychiku a působí jako prevence proti virózám a dalším potížím. Má také příznivý kosmetický účinek, zlepšují se díky němu vláčnost kůže, její svěžest i vzhled. Takže neváhejte a dopřejte si skvělé prohřátí a relax ve vyhřáté sauně a využijte naplno všech skvělých účinků.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...