Farářova známá nejdříve tvrdila, že Marcin zemřel při dopravní nehodě. Pak prozradila nové skutečnosti „Dozvěděla jsem se, že nešlo o havárii. Marcin se vracel z Polska, kam vezl své rodiče. Nebylo mu dobře, tak se zastavil u kněze ve Znojmě. Upadl do bezvědomí, záchranka ho odvezla do nemocnice. První zpráva byla, že je na tom lépe, druhá však, že zemřel,“ napsala na Facebooku.

Farář zemřel náhle 28. prosince. Zpráva o jeho úmrtí šokovala rodinu i široké okolí. Původně se spekulovalo, že duchovního někdo zranil. „Pitva prokázala, že na smrti muže nemá nikdo další podíl,“ odmítla tyto informace policistka Lenka Drahokoupilová.

Muži se snažili pomoci záchranáři. „K pacientovi jsme ve Znojmě během noci vyslali sanitku s lékařem. Muže jsme na místě zaléčili a převezli na ARO znojemské nemocnice,“ sdělila mluvčí záchranky Michaela Bothová. Jen několik hodin poté farář zemřel.

Pohřbí ho v Polsku

Poslední rozloučení s farářem se uskuteční 10. ledna od 14.00 v kostele v Trhových Svinech. Samotný pohřeb bude 12. ledna od 10.30 v jeho rodných polských Myslowicích. Kněz v Česku působil 10 let a jeho mladická energie a zajímavá kázání do kostela přivedla spoustu nových, hlavně mladých věřících. „Pan farář byl u nás na dlouhodobé výpomoci z Polska. České úřady proto komunikují přímo s rodinou a polskými úřady,“ uvedl mluvčí českobudějovického biskupství Miroslav Bína.

Farnost v Trhových Svinách, Benešově nad Černou, Olešnici a Žumberku budou dočasně spravovat kněží ze sousedních obcí. „O případné obsazení farnosti stálým duchovním rozhodne v následujících dnech, po vyhodnocení situace, biskup,“ řekl mluvčí budějovického biskupství Miroslav Bína.

Oblíbenému faráři už natiskli parte.
Autor: Farnost Trhové Sviny