Kašlete na přeplněná fitka! Běhat můžete i v zimě a tohle stačí vědět

  • Kašlete na přeplněná fitka! Běhat můžete i v zimě a tohle stačí vědět
    7. ledna  2019 
     06:00

    Patří běh mezi vaše aktuální novoroční předsevzetí? Nečekejte na jaro a začněte s ním hned! Zimní teploty v Česku většinou neklesají níže, než je pár stupňů pod nulou. Běh v menším mrazu vás neohrožuje na zdraví. Nesmíte ale podcenit několik zásad, které jsou pro vaši bezpečnost nezbytné. Vedle správně zvoleného oděvu a obuvi dbejte také na volbu terénu a nezbytnou rozcvičku.

    Fitness centra v lednu praskají ve švech, a běh na trenažéru navíc není vůbec tak záživný jako ten v přírodě. Než ale vyrazíte ven, ujistěte se, že jste k bezpečnému běhu v zimě splnili všechna kritéria.

  • Rozcvička

    Autor: istock.com

    Rozcvička před během v zimě nemusí být dlouhá ani vyčerpávající. V chladnu je ale tělo mnohem náchylnější ke zranění, a tak ji určitě nevynechávejte. I když při běhu zapojujete hlavně nohy, rozcvičte tělo od hlavy až k patě. Prokružte klouby, rozklusejte se a můžete přidat i tzv. jumping jacks. 

    "Už doma můžete udělat základní protažení a třeba i pár dřepů, které vás dobře rozehřejí. Vhodné je rozhýbat i páteř několika předklony a záklony," radí sportovní fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba z certifikované Kliniky McKenzie a člen české výpravy na zimních olympijských hrách v Koreji.

  • Správný terén

    Autor: istock.com

    Nejen sníh, ale hlavně mráz může být u běhání velice zrádný. Abyste tak předešli zranění, jako jsou podvrtnutá noha, naražená kostrč nebo v horším případě zlomenina, vybírejte si důkladně terén.

    Neběhejte po chodnících a cestách, kde se snadno tvoří náledí. Mnohem bezpečnější jsou vyšlapané cestičky v přírodě. Vyhýbejte se také místům s velkou vrstvou sněhu. Hrozí vám, že si při došlapu zvrtnete kotník. Nikdy totiž nevíte, jestli se pod sněhem neskrývá hrbol, nebo naopak díra. 

  • Funkční prádlo

    Autor: istock.com

    Vliv na kvalitu běhu, ale i vaše zdraví má volba běžeckého oděvu. Pokud patříte mezi začátečníky, a víte tedy, že nepoběžíte příliš rychle, nepodceňte počet vrstev. První vrstvou by mělo být přiléhavé funkční tričko s dlouhým rukávem. Na něj navlékněte funkční mikinu a nakonec větrovku.

    Funkční oblečení odvádí pot a zároveň udržuje tělo ve správné teplotě; díky větrovce vás vítr neprofoukne. Nezapomeňte ani na čepici nebo čelenku, rukavice, ponožky a šátek přes ústa. Ten vás ve velkém mrazu ochrání před "popálením" průdušek. "Jakmile lidé pocítí při běhu prostydnutí nebo chlad na hrudníku, je nejvyšší čas se vrátit domů," tvrdí PhDr. Kryštof Kuba.

  • Správná obuv

    Autor: istock.com

    Stejně jako funkční prádlo, tak i správně zvolená obuv je pro zdravý běh nezbytná. Ať už je zima nebo léto, vždy byste měli zvolit obuv určenou přímo na běhání. V mrazu si ale dejte pozor na to, abyste vybírali boty s dostatečným vzorkem na podrážce, aby vám boty neprokluzovaly.

    Při běhání dělejte kratší kroky, které vám zaručí lepší stabilitu. Při dlouhém kroku by vám snadněji podklouzla noha a v případě, že byste v terénu spatřili náledí nebo překážku, nebyli byste schopni tak rychle reagovat.

  • Reflexní prvky

    Autor: istock.com

    Reflexní prvky by do vaší běžecké výbavy měly patřit celoročně. I když vyběhnete za světla, může se stát, že se budete domů vracet za tmy. V zimě se navíc mnohem dříve stmívá a i přes den bývá často šero.

    Chodíte-li běhat vyloženě ve večerních hodinách, používejte také čelovku. Nejenže sami lépe uvidíte na terén, ale budete viditelní i pro ostatní běžce, okolní chodce a automobily.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji