Ve 22 letech měla Soňa M. z Brna tři děti – pětileté, dvouleté a novorozeného chlapečka. Ten přišel na svět po předčasném porodu v 6. měsíci a nevážil ani kilo!

„Rodila jsem v šestém měsíci, když se narodil, vážil 930 gramů. Zda bral nějaké léky nebo výživné preparáty, říci odmítám. Kdo je otcem, nevím, není jím ale můj přítel,“ to bylo strohé vyjádření, které obžalovaná matka nadiktovala vyšetřovatelům do protokolu.

Vinu odmítala

Lékaři v porodnici o život malého chlapečka bojovali dva měsíce, než ho předali mámě do péče.

Jenže ta svou úlohu matky-ochranitelky nezvládla. Údajně vysílená z péče o domácnost nevydržela jeho pláč a vší silou mu hlavičkou praštila patrně o stůl! „Chlapečka jsem nezabila. Neměla jsem v úmyslu mu ublížit,“ tvrdila u soudu Soňa, která svou rodinu živila z dávek.

Nedostala dávky, zlost si vylila na miminu

Osudného 14. listopadu 2016 byla Soňa M. na úřadech, malého chlapečka, který často plakal, chtěla po dohodě se sociálkou umístit do Klokánku.

Jenže tehdy to na úřadech nedopadlo. Vystresovaná a vysílená žena po příchodu domů s miminkem vší silou praštila. Maličký neměl šanci. Během deseti minut, maximálně hodiny, umřel. Náraz mu roztříštil lebku.

Dostala nízký trest

Podle znalců dítě zemřelo po trojnásobném úderu hlavičkou do pevného předmětu, například do stolu či kuchyňské linky. Útok byl podle nich intenzivní a razantní. Záchranáře zavolala v osudný večer sama obžalovaná s tím, že dítě nedýchá. Kojence se snažili na místě ještě resuscitovat záchranáři, ale bezvýsledně.

Žena dostala trest na spodní hranici sazby. Justice zohlednila, že byla dosud netrestaná, mladá a že měla i další děti. Po odmítnutí dovolání by žena teoreticky mohla podat ještě ústavní stížnost, musela by ale argumentovat porušením svých základních práv.

VIDEO: Kluk, nebo holka: Jak se vyvíjejí pohlavní orgány miminka.