„V současné době nemáme jinou možnost, jak naše vzácné lvy rozmnožit, neboť se ukázalo, že samice Suchi je neplodná a pro Ginni je za dané situace jedinou šancí na potomstvo umělá inseminace. Právě ‚pražští lvi‘ přitom znamenají velkou naději jak pro evropský chov ohroženého druhu, tak pro zachování lva indického v globálním měřítku,“ vysvětlil důvody celé akce ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

S přípravami se začalo už na Nový rok, kdy se samice Ginni pářila se samcem Sohanem, kterého zapůjčila ostravská zoo. Lvice totiž mají takzvanou provokovanou ovulaci, kterou je zapotřebí přirozeně vyvolat. „Během odpoledne bylo zaznamenáno 26 pokusů o páření, takže doufáme, že stimulace byla dostatečná,“ uvedl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Vlastní zákrok a pohled experta

K samotné proceduře se přikročilo včera ve 22:00 hodin, kdy došlo k odběru čerstvého spermatu lvího samce Jamvana, který pochází z indického Gudžarátu. Zákrok vyvrcholil půl hodiny před půlnocí.

„Všechno šlo velmi dobře, zejména díky tomu, že jsme byli sehraný tým. Načasování na základě pozorování chovatelů bylo perfektní, místní veterináři odvedli skvělou práci při uspávání a stabilizaci zvířat. Odběr semene samce se vydařil a stejně tak samotná inseminace,“ popsal po zákroku Thomas Hildebrandt, vedoucí oddělení Reprodukčního managementu Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně.

Podle tohoto experta je u zvířecích druhů, kterým zbývá jen posledních několik žijících jedinců, umělá reprodukce zásadním nástrojem k přežití. Na základě zkušeností byla inseminace samice Ginni úspěšná ze 60 až 70 procent.

Chovatelé nyní budou lvici pečlivě sledovat a odebírat vzorky trusu. „Trus budeme vyšetřovat na přítomnost steroidních hormonů. První známky změn můžeme u samice pozorovat po 60 dnech, ale vzhledem k tomu, že by mohlo jít i o falešnou březost, musíme si opravdu počkat až na finální fázi, která nastává po 110 dnech,“ dodal k tématu hlavní veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Fotogalerie
4 fotografie