Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Utrhané prsty, opilá dívenka (14), pád ze skály i velbloud v rybníku: Záchranáři se o Silvestru nenudili

Autor: dce - 
2. ledna 2019
11:17

Pořádně napilno měly na Silvestra i Nový rok všechny záchranné složky. Řešily zranění způsobené petardami, opilé děti i řidiče, agresivní útočníky a zatoulaná zvířata, mezi kterými byl i velbloud v rybníku!

Zranění spojená s používáním pyrotechniky řešili záchranáři snad po celé republice - jenom v Teplicích na chirurgii po půlnoci přivezli pět lidí, kteří přišli o prsty či jejich články. „Jednalo se o lehká, ale bohužel také o velmi vážná poranění s popáleninami rukou, obličeje i jiných částí těla a bohužel také došlo ke ztrátovým poraněním. Jak článků prstů, tak i prstů samotných,“ řekl Deníku mluvčí záchranky Prokop Voleník. Dodal, že například v Dolní Poustevně o prsty přišel teprve 16letý mladík.

Nejinak tomu bylo i ve středních Čechách - petarda utrhla tři prsty muži z Neratovic už kolem sedmé večerní, na Kolínsku si petardou žena poranila oko a po půlnoci spěchali záchranáři do Nymburka ke zraněnému chlapci. „Tomu výbuch římské svíce způsobil rozsáhlá devastující poranění ruky a prstů. Pacientovi byl zajištěn žilní vstup a byly mu podány nezbytné léky,“ uvedla Petra Effenbergerová. O několik článků prstů přišel i 31letý muž ze Semilska, ve Vrchlabí si ruku vážně zranil 17letý mladík a na Žďársku pro změnu 24letá žena.

Vážný případ jiného ražení řešili záchranáři spolu s hasiči na Mostecku - v místních skalách spadl z výšky krátce po půlnoci třicetiletý muž. Nepříznivé počasí a složitý terén navíc způsobily, že část cesty museli jít záchranáři pěšky. Muže se středně těžkým zraněním a podezřením na těžké zranění pak převezli pozemní cestou do nemocnice.

Záchranáři vyjížděli i k opilcům - teprve 14letou dívenku vezli ze Špindlerova mlýna do nemocnice pod vlivem alkoholu. Pořádně opilý byl i nezletilý mladík z Kladna, který měl vypít flašku fernetu nebo vodky. „S nezletilcem byla skoro nemožná komunikace a byl ve stavu, kdy zareagoval jen na bolestivý podnět. Operační středisko informovalo o stavu syna matku, která okamžitě zamířila do kladenské nemocnice, kam byl pacient transportován,“ popsala situaci Petra Effenbergerová.

Bohužel pod vlivem alkoholu byli i mnozí řidiči. Několik z nich se policistům odhalilo samo - v tom měli štěstí strážci zákona z Ostravského kraje. V úterý před druhou ráno havaroval opilý mladý řidič v Oskavě na Šumpersku. „Během jízdy ve směru na obec Bedřichov v ostré levotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a profilu vozovky, vyjel vpravo mimo silnici, porazil náletový keř a sjel do koryta řeky Oskavy, kde na protější straně přední částí vozu narazil do zděné výztuhy koryta. Po nárazu se vozidlo přetočilo a poškodilo dřevěný mostek vedoucí k přilehlému domu. V souvislosti s nárazem došlo také k poškození tújí a skříně hlavního uzávěru plynu. Při havárii se řidič lehce zranil," uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Muž nadýchal 1,5 promile alkoholu.

O něco hůř na tom byl řidič u Kojetína. „Ten z prozatím přesně nezjištěných příčin během jízdy po rovném úseku silnice vyjel s vozem vpravo mimo komunikaci a narazil do vzrostlého stromu nacházejícího se v blízkosti tamějšího rybníku. Vlivem nárazu došlo k zahoření vozidla a také dvou přilehlých stromů. Při havárii utrpěl řidič zranění spočívající mimo jiné v popáleninách. Z vozidla mu pomohla spolujezdkyně, která podle prvotního šetření utrpěla pouze lehké zranění," popsala Vybíhalová. Tento řidič nadýchal 1,8 promile.

Jedním z těch veselejších zásahů bylo oznámení z Hulína na Příbramsku. Do místního rybníka tu měl spadnout velbloud. „V době příjezdu hasičů se na místě nacházel majitel, který se pokoušel zvíře vyprostit vlastními silami, ale to se mu nepodařilo. Po necelé hodině hasiči velblouda vyprostili z oplocení a dostali ho za pomoci bagru zpět na břeh, kde ho následně prohlédl veterinář," vysvětlil Petr Svoboda ze středočeských hasičů.

cepp ( 2. ledna 2019 17:33 )

Prodáváme výbušniny, vyrábíme si mrzáky, zaměstnáváme tím zdravotníky a ochuzujeme na roky náš sociální systém, nepočítám škody z požárů, traumata zvířat a kazíme pohodu svátků. Tak kde je chyba?

olcabb ( 2. ledna 2019 14:07 )

Přesně vystiženo, velký souhlas!

pavel11 ( 2. ledna 2019 12:20 )

Přeji těm hovadum,opilcum,fetákum,parchantum co dva dny terorizovali rodiny,duchodce,nemocné staré lidí,malé děti,zvířata at jim utrhájí petardy obě ruce.Díky vládě,státu,policii která vubec nepracuje jsme místo silvestra zažili válku ve městech,sidlíštích dělobuchy obrovské síly nám zničili pohodu vánoce.Jenom z hovadělá vláda muže dovolit opilcum,parchantum,fetákum válčit v naších ulicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání