Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalousek si rýpl do Kubery a Vondráčka. A Topolánek hřímal: „Kariérní komouš!“

Autor: Jakub Veinlich - 
1. ledna 2019
20:00

S Novým rokem zažilo Česko jednu premiéru: novoroční projevy předsedů Senátu i Poslanecké sněmovny. Zatímco šéf horní komory Jaroslav Kubera (ODS) mluvil o řadě témat včetně mezilidské nenávisti i kvůli vánoční pohádce a malého sebevědomí mezi Čechy, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) řešil především třicet let demokracie. Reakce politiků nejsou sice tak ostré, jako v případě Vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana, na druhou stranu někteří mluví o úplné zbytečnosti.

„Asi zavolám předsedovi SVJ, jestli taky nechystá na dnešek svůj projev... Všichni ostatní už ho měli,“ utahoval si na Twitteru z projevů předsedů obou komor parlamentu majitel účtu Heinrich Ibiden. A v podobném duchu je kritizovali i někteří politici.

Největší kritika i posměšky na adresu obou ústavních činitelů se snesla hlavně z řad TOP 09 a KDU ČSL. Logicky. ČSSD nebude „střílet“ do svého koaličního partnera, tedy šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), Tomio Okamura si na Facebooku obstaral projev vlastní, komunisté, Piráti i STAN většinou mlčí. A ODS svého nejvýše postaveného straníka pochválila.

Video  Kubera národu: Chybí nám pokora a víc sebevědomí, země je plná úžasných lidí  - Senát ČR
Video se připravuje ...

„Novoroční projev je žánr určený výlučně hlavě státu. Tím je také pro všechny zajímavý, má-li hlava státu státu co říci (v ČR teď máme smůlu),“ rýpl si ve svém prvním letošním tweetu do novoročních projevů bývalý ministr financí a nynější šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jak Kubera, tak Vondráček shodně zmínili letošní výročí, které si připomeneme v polovině listopadu: 30 let od pádu komunismu. Od té doby tu ale zněly jen novoroční, popřípadě vánoční projevy prezidentů. I proto si Kalousek myslí, že by stejná praxe Česku dál stačila. „Jinak si své novoroční projevy může říkat úplně každý-otcové rodin, šéfové firem, předsedové komor... Ale to už není projev pro celou zemi,“ dodal.

Jurečka: Nic jsem neviděl, přišel jsem o něco?

Pozadu nezůstal ani Kalouskův stranický předseda a europoslanec Jiří Pospíšil, podle kterého projevy obou předsedů ukázaly na jejich zbytečnost. Zhodnotil je ale alespoň jako méně útočné než Vánoční poselství Miloše Zemana. „Doufám, že dnešní projevy povedou alespoň k tomu, že příští rok se k seriálu projevů nepřipojí také třeba předseda Ústavního soudu, NKÚ a dalších orgánů,“ utahoval si z řeči Kubery a Vondráčka Pospíšil.

A pozadu nezůstala ani místopředsedkyně TOP 09 Makéta Adamová Pekarová. Nový rok tráví mimo Česko a ani jeden projev neviděla. „A i když nám vydatný déšť překazil plánovanou túru, tak (dle reakcí zde na Twitteru) soudím, že pohled z okna na šňůry vody měl pro nás větší přínos, než ty dva novoroční projevy, které jsme promeškali. Minimálně ten pohled má v sobě poetiku,“ napsala na Twitter.

Podobně z dálky reagoval také bývalý ministr zemědělství a nově kandidát na předsedu KDU-ČSL Marian Jurečka.

Topolánek pucoval Kuberu kvůli Babišovi. 

Jaroslav Kubera zmínil ve svém projevu i loňské 29. výročí sametové revoluce. Litoval, že oslavy zastínily květiny politiků vhozené od památníku na Národní třídě do koše. „Skoro se bojím, co se bude dít při našem kulatém výročí,“ obává se letošních oslav šéf Senátu.

Za tuto pasáž to ale „schytal“ od bývalého premiéra, poraženého prezidentského kandidáta a také svého někdejšího partajního šéfa Mirka Topolánka.

„Tak to tedy ne, Jardo. Oslavy pokazil tmou plížící se kariérní komouš a estébák. Letos bude, doufejme, v koši on!,“ narážel expremiér na předlistopadovou minulost premiéra Andreje Babiše (ANO)

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek byl s oběma politiky smířlivý. Byl rád, že jejich projevy byly povzbudivé a motivující. Podle Bartoška ale Kubera a Vondráček plnili spíš úlohu prezidenta Zemana.

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“  - TV Nova
Video se připravuje ...

„Slova, která vedou k zamyšlení nad základními hodnotami mezilidských vztahů - tedy slušnost, pokora, úcta, pracovitost. Neměl by však toto poselství nést především projev hlavy státu?“ připojil Bartošek. 

Politiky čeká série novoročních obědů

Kubera a Vondráček se dnes „potkali“ poprvé v novém roce jen na dálku. 9. ledna se pak naživo poprvé potkají na Pražském hradě u slavnostního oběda s prezidentem Milošem Zemanem.

Týden před tím poobědvá Zeman s první dámou Ivanou tradičně v Lánech s premiérem Andrejem Babišem a jeho manželkou Monikou.

 

luder ( 5. ledna 2019 08:51 )

Tvrzení, že nikde „ve vyspělých státech“ by nemohla být předsedou vlády žalovaná osoba? Vzhledem k malé znalosti cizích jazyků a celkovému nezájmu o svět, z hlediska mnoha „polykačů senzací“, většina lidí baští tuto lež, chodí s nadšením demonstrovat a fungují jako hloupé loutky. Z hlavy jen: Silvio Berlusconi měl na krku celý hrozen žalob, stejně tak jako několik posledních hlav Izraele bylo vyšetřováno – Benjamin Netanjahu a Ehud Olmert. Vyšetřování, podávání žalob na hlavu státu je obzvláště populární také ve Francii. Tam měli oplétačky se soudy prezidenti Valery Giscard d'Estaing, Francois Mitterrand, Jacques Chirac a za údajné podvody ve výši dvaceti milionů eur také Sarkozy. Vyšetřován a obžalován je také Donald Trump. A dalo by se pokračovat. Nejsem fandou Babiše, ale tahle politicko-mediální hra probíhá v posledních desetiletích na mnoha místech na celém světě. Kdekdo – a nejen u nás – se pokouší odstranit nepohodlného politika pomocí mediálních skandálů, policie a určité části justice. Když to nejde udělat volbami. Opozice si ve frašce „pokus o svržení Babiše“ spíše ublížila…

franta54 ( 3. ledna 2019 16:42 )

Krásně výstižné řečeno stydim se za kašpara Kuberu je ostuda že si takového člověka zvolí za předsedu senátu je vidět že tuto nepotrebnou funkci může dělat jaký koliv kaspar

Roman Kodet ( 3. ledna 2019 13:18 )

Zase blitky z demagogického bloku. Rozdělovat společnost umí na jedničku

marmat ( 3. ledna 2019 11:32 )

TOLIK si to zdenekk vysnil, až tomu blafu uvěřil-to se jmenuje "bájná lkhavost" a je to diagnoza !!! A pamatuje Husáka.....

marmat ( 3. ledna 2019 11:29 )

VY OBA jste vse tak zoufalí a nebohý už narodili, nebo to je tím lákavým ANONYMNÍM "hrdinstvím"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa