Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká koruna letos ztratila k euru i dolaru. Analytici ale čekají zlom

Autor: ČTK, for - 
31. prosince 2018
19:10

Česká měna v pondělí k euru přechodně zpevnila na nejsilnější hodnotu za tři měsíce: 25,70 Kč/EUR, zakončila ale beze změny na 25,74 Kč/EUR. Vůči dolaru oslabila o dva haléře na 22,53 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Za celý rok koruna proti očekávání analytiků ztratila k oběma světovým měnám, výrazněji k dolaru.

„I přes půlprocentní posílení za poslední tři dny zakončuje koruna tento rok na slabších hodnotách, než kde začala,“ podotkl analytik Raiffeisenbank František Táborský. K euru za celý rok ztratila zhruba dvacetník, tedy 0,70 procenta. Vůči dolaru oslabila o 1,25 koruny, tedy asi šest procent.

Proti euru česká měna na začátku roku pokračovala v posilování a dostala se až k 25,20 Kč/EUR počátkem února. Od jara ale ztrácela až nad 26,10 Kč/EUR na začátku prázdnin. „V druhé polovině roku jsme tak sledovali oscilování české měny okolo 25,70 Kč/EUR,“ uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Expert

i: Další rok koruna zas posílí

Zatímco v roce 2017 patřila koruna k nejvíce posilujícím měnám na světě, letošní rok už pro ni tak přínosný nebyl, podotkla Junicke. V příštím roce opět očekává posilování české měny. „K hodnotě 25 Kč/EUR se přiblíží až ke konci roku 2019. Korunu nadále podpoří ekonomické fundamenty, kladná bilance běžného účtu i solidní výnosy vládních dluhopisů,“ dodala.

Zpevňování české měny podle Junicke podpoří také další zvyšování sazeb Českou národní bankou. Brzdit ho naopak bude nejistota spojená s blížícím se zpomalením globálního hospodářského cyklu.


Zobrazit celou diskusi