Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš řeší rodinu, Klaus ml. i Pospíšil hubnou: Co si politici přejí v roce 2019

  • Autor: Matěj Pálka - 
    1. 1. 2019
    05:00

    Politici za sebou mají bouřlivý rok 2018. I proto si většina z nich přeje, aby v novém roce řešili hlavně věcné otázky a ubylo mezi nimi osobních sporů. Rok 2019 ukáže, jak se jim podaří naplnit jejich osobní předsevzetí. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce prý více času trávit s rodinou a přáteli, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si zase už před Vánoci koupil váhu a míní zhubnout. Blesk Zprávy pro vás zmapovaly politické touhy, přání a předsevzetí.

    Napříč politickými stranami si politici přejí, aby byl v roce 2019 klid, řešily se věcné otázky a méně osobních sporů a útoků.

    A co tradiční předsevzetí? I ta si politici dávají. Aspoň někteří. Jiní naopak tvrdí, že vše řeší hned, jak to přijde. A nijak se neliší od předsevzetí, která si dává kdokoliv jiný: hubnutí, trávení času s rodinou i urovnání si osobního života.

    Tak si pojďme projít, co si který politik přeje a jaké předsevzetí si dává. A začneme tou stranou, která v posledních volbách do Sněmovny získala nejvíce hlasů. Hnutím ANO premiéra Andreje Babiše.

    Politici by si prý přáli od nového roku méně hádek a více řešení věcných problémů. Politici by si prý přáli od nového roku méně hádek a více řešení věcných problémů. | Blesk:TONDA TRAN

  • 1.ANO: Více respektu a času pro rodinu

    Více respektu, to by si přáli do roku 2019 politici nejsilnější partaje ve Sněmovně. „České politické scéně bych moc přál celkové zklidnění, méně nenávisti, osobních útoků. Aby nebyla naše společnost a politická scéna tak rozdělená, někdy tolik agresivní,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Rád by prý řešil věci racionálně a bez negativních emocí a útoků. 

    „Popřál bych, aby lidé k sobě byli slušní, aby si sebe vzájemně vážili a všichni používali objektivní informace. To bych si přál v politice i osobním životě,“ doplnil ho Jaroslav Faltýnek (ANO).

    I Martin Stropnický (ANO), který se stal velvyslancem v Izraeli, se připojil v podobném duchu: „Naší politické scéně bych přál spoustu věcí. Třeba méně sebestřednosti i vykutálenosti a více sebereflexe a respektu k protivníkovi.“

    „V roce 2019 bych určitě rád víc času věnoval rodině, kterou jsem kvůli povinnostem ve vládě zanedbával,“ dodal Stropnický.

    I když Andrej Babiš ve vládě zůstává, přání má stejné. „Moje předsevzetí na rok 2019 je trávit víc času s rodinou a přáteli a mít víc času i pro sebe,“ podělil se se čtenáři Blesk Zpráv.

    Andrej Babiš (ANO) chce více času trávit s rodinou. Andrej Babiš (ANO) chce více času trávit s rodinou. | reprofoto Facebook Andrej Babiš

  • 2.ODS: Klaus ml. chce „závodní“ váhu

    Václav Klaus ml. (ODS) si do roku 2019 předsevzal, že se dostane s váhou na 75 kg. „Abych se mohl ukázat na ‚dědečkovských‘ cyklistických závodech,“ vysvětlil, aby dodal další přání: „Srovnat si osobní život, bez pevného zázemí jsou politická předsevzetí nesmyslná.“ 

    To předseda strany Petr Fiala (ODS) patří k těm, kteří si předsevzetí nedávají. „Co chci dělat, dělám hned. To platí jak v politice, tak v osobním životě,“ zmínil jen. 

    Na čem se ale oba občanští demokraté shodnou, je, že česká politická scéna potřebuje změnu. „České politice přeji do roku 2019 méně populismu, skandálů a prázdných slibů a více rozumných řešení a kompetentních rozhodnutí. A nejen přeji, ale hlavně slibuji, že na tom budeme pracovat,“ avizoval šéf ODS.  

    Václav Klaus mladší s partnerkou Simonou Václav Klaus mladší s partnerkou Simonou | Facebook Simony Vandové

  • 3.Piráti: Méně Babiše, více shody

    „Přála bych všem méně Andreje Babiše. Neustále se pohybujeme v dalších skandálech a ve fňukání kolem nich. Bohatě by stačilo, kdyby premiér překousl ego a dal svou funkci k dispozici,“ doufá Lenka Kozlová (Piráti). Pak by se podle ní bylo možné vrátit k o něco konstruktivnější politice.

    To Mikuláš Peksa (Piráti) si přeje do nového roku v politice „více shody nad věcmi, které zlepší životy lidí, a méně hádek o věcech, které nemůžeme ovlivnit.“ Za předsevzetí si bere k tomu co nejvíce přispět.

    Předsevzetí Lenky Kozlové je prý zajištění důstojných podmínek pro kulturu. „A také stihnout přečíst víc knížek a kouknout do divadla,“ dodala.

    Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) by chtěl více politické shody. Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) by chtěl více politické shody. | Blesk/Jakub Poláček
     
  • 4.SPD a Okamurova „špetka tolerance“

    I novoroční přání předsedy SPD Tomia Okamury volá po klidu. „Politické scéně a nám všem, krom nezbytného zdravého rozumu a těla, přeji korektní média a aspoň špetku tolerance,“ vyzval.

    I on patří k těm, kteří si nedávají předsevzetí. „Pokud chci cokoli udělat, udělám to hned a nečekám s tím na prvního ledna,“ přiblížil Okamura.

    Tomio Okamura (SPD) by si přál na politické scéně „alespoň špetku tolerance“. Tomio Okamura (SPD) by si přál na politické scéně „alespoň špetku tolerance“. | ČTK

  • 5.KSČM: Dolejš varuje před zneužitím strachu

    Podobně jako předseda SPD to má i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Věci řeším, jak přicházejí. Novoroční předsevzetí si nedávám,“ tvrdí.

    Filipův stranický kolega Jiří Dolejš sice také mluví o devalvaci novoročních předsevzetí, ale přání do nového roku má. „Aby politici nikdy nerezignovali na rozum a rozvahu, hra se strachem je jako rozdělávání ohýnku v prachárně. A osobně: nevzdat to zůstat i v nejistých časech sám sebou,“ prozradil.

    Jiří Dolejš (KSČM) chce zůstat svůj. Jiří Dolejš (KSČM) chce zůstat svůj. | Blesk/David Malík

  • 6.ČSSD: Porozumění, tolerance a prozápadní kurz

    „Naše demokracie příští rok oslaví třicátiny. Hlavně jí přeju, aby měla dost pozitivních sil, které dokážou udržet prozápadní kurz,“ zmínil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka„Politické scéně přeju více snahy o vzájemné porozumění a toleranci a méně hašteření kvůli malichernostem,“ doplnil.

    Chvojka přidal také jeden závazek do roku 2019: „Osobně se chci v novém roce věnovat takovým zákonům, které pomohou zvýšit solidaritu ve společnosti.“

    Jan Chvojka (ČSSD) se chce věnovat v roce 2019 takovým zákonům, které pomohou zvýšit solidaritu ve společnosti. Jan Chvojka (ČSSD) se chce věnovat v roce 2019 takovým zákonům, které pomohou zvýšit solidaritu ve společnosti. | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 7.KDU-ČSL: Aby nás Bůh při zdravém rozumu zachoval

    „Hlavně dobré mezilidské vztahy, a aby nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachovat ráčil,“ přeje politikům i občanům končící předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. I on patří k těm, kteří si nedávají předsevzetí. „Člověk se má snažit být lepším každý den,“ je přesvědčený.

    Jeho kolega Jan Bartošek (KDU-ČSL) by si přál, aby rok 2019 byl rokem, „kdy naše země přestane být na titulních stranách světových médií v souvislosti se skandály premiéra a ostudami prezidenta, ale bude se o nás psát například v souvislosti s úspěchy české vědy, technologií, medicíny.“

    „Naší zemi přeji, ať zůstane svobodnou a demokratickou. Tentokrát se musí přičinit každý z nás. Pro sebe si se vší pokorou přeji nalézání dobrých rozhodnutí, sílu k vykonávání rozhodnutí nelehkých a ke své službě v politice,“ dodal Bartošek.

    Člověk se má snažit být lepším každý den, tvrdí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Člověk se má snažit být lepším každý den, tvrdí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 8.STAN: Je potřeba táhnout za jeden provaz

    „Předsevzetí v politice mám jen jedno – je to vlastně spíš přání: kéž by nás Bůh při zdravém rozumu zachovati ráčil,“ doufá podobně jaké Pavel Bělobrádek i šéf STAN Petr Gazdík, který také v čele hnutí letos skončí.

    Gazdík by si přál, aby se politici přestali tolik zabývat sebou a začali nejen slovně, ale i skutky řešit problémy České republiky. „A aby politici zbrzdili v používání silných slov a vulgárních výrazů, protože ty jsou zpravidla znakem zoufalství: chybí-li témata nebo řešení, začne se hlasitě křičet, aby hluk zakryl chybějící obsah,“ dodal.

    „Politické scéně bych přál více schopnosti táhnout za jeden provaz v zájmu lepší budoucnosti naší země,“ přípojil se Jan Farský (STAN). A osobní předsevzetí? „Chci být dobrým otcem, dobrým manželem i dobrým synem,“ uvedl.

    Chci být dobrým otcem, dobrým manželem i dobrým synem, říká Jan Farský (STAN). Chci být dobrým otcem, dobrým manželem i dobrým synem, říká Jan Farský (STAN). | ČTK, Robert Klech

  • 9.TOP 09: Pospíšil řeší váhu. Vyděržaj pioněr, doufá kníže

    Zatímco Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že si nikdy nedává novoroční předsevzetí, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se s jedním novoročním závazkem Blesk Zprávám svěřil. „V roce 2019 chci zhubnout a začít trochu sportovat. Mám ten závazek každý rok, tak se mi to tentokrát snad konečně podaří,“ doufá.

    „Ten závazek beru odpovědně, už mám doma novou váhu a půl kila jsem shodil. Přistupuju k tomu odpovědně, koupím si permanentku do bazénu, protože potřebuju cvičit a hlavně plavat. Takže už teď se připravuji na plnění novoročních slibů,“ pousmál se.

    To předsevzetí Karla Schwarzenberga je mnohem prostší. „Vyděržaj pioněr!“ přeje si nejstarší člen Poslanecké sněmovny.

    Politické scéně přeje kníže, aby prý dostala konečně rozum. „Politikům bych popřál méně sporů mezi sebou a více věcné politiky, méně osobní nevraživosti a hádání, to k ničemu nevede,“ doplnil čestného předsedu TOP 09 Jiří Pospíšil.

    Kníže Karel Schwarzenberg (TOP09) si přeje, aby politická scéna „konečně dostala rozum“. Kníže Karel Schwarzenberg (TOP09) si přeje, aby politická scéna „konečně dostala rozum“. | Blesk

marmat ( 1. ledna 2019 20:03 )

Přejme také Pirátům...aby se dokázali obejít bez Mirdi , byli sví a dokázali jít aspoň do PS fit (i když absťák bolí)!!! Aby si našli konečně nejen nějaké ty odborníky IT, ale i lektora společenského chování a stylu...........

marmat ( 1. ledna 2019 19:56 )

Připlaťte si na NOVÉ brejle !!! A zdenkku-už dlouho se těšíme na Vaši fotku

marmat ( 1. ledna 2019 19:53 )

Celé vládě přeju mnoho dobrých, fundovaných, přímočarých a kvalitních poradců, spolupracovníků a kolegů ...Velký nadhled nad "kolegy" - závistivými ubožáky z opozice a z řad nových, velmi amatérských /ultra dobře zaplacených poslanců - provokatérů

marmat ( 1. ledna 2019 19:42 )

Dokáže KDOKOLIV vysvětlit "myšlenkoví pochody" místních zaplacených trollů ???Přejme jim, aby se v roce 2019 nemuseli takto za prachy a stravenky permanentně znemožňovat= ABY pobrali trochu rozumu nadávky je degradují i odhalují

aIIahakbar ( 1. ledna 2019 17:32 )

Ty být zase levá na česká jazyk, debile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa