Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Důchody poletí nahoru, brání ČSSD rozpočet. A schytala to za „uplácení“ obědy zdarma

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. prosince 2018
05:01

Poslanci se dnes chystají na „zákon roku“ – rozhodnou o státním rozpočtu a případných přesunech v něm. Sešlo se kolem stovky pozměňovacích návrhů v úhrnu za 144 miliard korun. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) varoval, že rozpočet se schodkem 40 miliard je dobrý leda tak v případě, že by za rok přišel konec světa. Opozice šije také do vládního rozdávání v podobě obědů pro školáky zdarma či slev na jízdném. Naopak ČSSD rozpočet brání i kvůli historickému vzrůstu důchodů.

Návrh státního rozpočtu budí vášně. Vláda trvá na své neodpovědné a plýtvavé variantě a nepočítá s riziky zhoršení ekonomické situace, varuje šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Byl by to dobrý rozpočet jedině za předpokladu, že za rok by byl konec světa,“ rýpl si na úterní tiskovce ve Sněmovně.

„Protože za rok konec světa nepředpokládáme, předpokládáme léta příští, pokládáme tento rozpočet za nezodpovědný, který plýtvavě rozhazuje prostředky v dobách dobrých a ignoruje rizika, která nutně musí dříve nebo později přijít s ochlazováním české ekonomiky,“ dodal někdejší ministr financí Kalousek.

Pozměňovací návrhy za 144 miliard

Babišova vláda to od opozice za návrh rozpočtu, který ve středu míří do třetího čtení a má kolem stovky pozměňovacích návrhů, schytala od opozice hned několikrát. Během druhého čtení však podpořil vládu i prezident Miloš Zeman, který se osobně účastnil jednání Sněmovny 24. října.

Pozměňovací návrhy, které se budou ve středu ve Sněmovně řešit, se sešly v celkové částce za celkem 144 miliard korun, upozornila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Sama se bude dnes snažit o to, aby rozpočet doznal minimum změn, protože odráží politické priority této vlády, upozornila.

Komunisté rozpočet podpoří

Zatímco opozice hřímá, komunisté, kteří vládu podpořili při jejím vzniku i hlasování o nedůvěře, již potvrdili, že koalici ANO a ČSSD při hlasování o rozpočtu podpoří.

„Jako jsme rozhodovali samostatně o tom, zda podpoříme, nebo nepodpoříme tento rozpočet, tak budeme i nadále samostatně zvažovat, jak dále bude tato vláda existovat. Ano, tato situace, kdy hlasujeme pro rozpočet, je svého druhu mimořádná,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš a dodal: „V minulosti jsme hlasovali pro rozpočet také ve výjimečných případech. Potřetí komunisté po mnoha diskusích a zvažování podpoří návrh rozpočtu.“


ODS: Pohádka o dvou stranách koalice

Na průběhu schvalování pozměňovacích návrhů i rozpočtu samotného se v případě KSČM dle šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury ukáže, že je to jen „pohádka o tom, jak je menšinová vláda, která má dva členy koalice“.

„V době dlouhodobého ekonomického růstu připravit rozpočet bez priorit, deficitní je vysoce nezodpovědné,“ míní Stanjura. Podle něj nebylo tak složité připravit vyrovnaný, nebo dokonce přebytkový rozpočet.

Obědy zdarma? Babišova vláda jen uplácí, tvrdí opozice 

I další opoziční strany se pustily do rozpočtu, byť si na paškál vzaly nejen návrh jako takový, ale i některé konkrétní kapitoly. STAN štvou obědy zdarma pro děti na základních školách i některé předškoláky.

„Rozpočet tak, jak je předložený, je to smutný pohled na nekompetenci, která do něho je ze strany vlády vložena,“ uvedl šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Ani jemu se rozpočet se schodkem 40 miliard korun nezamlouvá zvlášť v době, kdy je rekordní hospodářský růst, minimální nezaměstnanost a spotřebitelé utrácí mnoho peněz – i ty, které ještě nemají a půjčují si. I těchto 40 miliard, které si půjčí stát, však bude třeba jednou splatit. „Otázka je, jestli ta doba bude tak příznivá, jako je dnešní doba,“ varoval.  

Rozpočet dle něj není prorůstový, nemá vize, které by přinesly prosperitu do budoucna. A to proto, že především rozdává a „uplácí“. „Vláda šest miliard, které našla, použije na to, aby zaplatila obědy i dětem bohatých rodičů. To prostě nedává smysl. Plošně dávat obědy zdarma v situaci, kdy nemáme dostatečně kvalitně zaplacené učitele, je jenom úplatkem,“ bouřil Farský.

STAN proto navrhuje mj. navýšit peníze na platy pedagogů o 5,35 miliardy a na obědy do ZŠ dát pouze 10 milionů korun navíc na výzvu pro neziskové nevládní organizace. Tyto peníze mají být určeny dětem, jejichž rodiče nemají dostatečné příjmy, jak potvrdila poslankyně Věra Kovářová: „Jsou to děti, které samozřejmě jsou ze sociálně slabších rodin.“    

„Úplatkem jsou i slevy na jízdném, což je v objemu také šesti, sedmi, možná osmi miliard. Slevy na jízdném v hromadné dopravě v situaci, kdy za celý rok dokázalo ministerstvo dopravy pod vedením hnutí ANO postavit 3,7 kilometru nových dálnic, stávající dálnice jsou zablokované, na D1 by se spíše už mohlo zveřejňovat, kdy je průjezdná, než kdy je tam nějaká kalamita,“ dodal Farský.

ČSSD: Máme úspěchy. Porostou důchody

Představitelé vládní ČSSD naopak upozorňují, že se k tvorbě rozpočtu dostali až na konci června po vstupu do koalice, když byl již první návrh rozpočtu na světě.

„Sociální demokracie se k rozpočtu dostala po vstupu do vlády, což byl vlastně už schválený rámec a byly předjednané jednotlivé finance na jednotlivá ministerstva,“ upozornil místopředseda ČSSD Roman Onderka. A zmiňoval úspěchy ČSSD, které se podařily v rozpočtu dle jeho slov zařídit. „Historicky nejvyšší růst důchodů, senioři dostanou do 1. ledna 2019 o více než 900 korun měsíčně navíc, penzisté starší 85 let si polepší měsíčně dokonce o další tisícikorunu,“ doplnil Onderka.

Za další úspěch označil Onderka prosazení růstu platů ve veřejném sektoru. „Díky ČSSD a jejímu tlaku půjde v příštím roce na platy státních zaměstnanců o 3 miliardy více, než původně navrhovalo hnutí ANO, zaměstnanci veřejných služeb a správy si polepší v průměru o 8 procent,“ uvedl Onderka.

Z ČSSD hájí myšlenku obědů zdarma mj. exministryně školství Kateřina Valachová, se svým návrhem přišel však i premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  Obědy zdarma že setřou rozdíly mezi dětmi? Naivní, říká vzdělávací expertka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Piráti: Vláda dělá chybu

Výhrady k rozpočtu mají i Piráti. „Je celkem evidentní, že ve chvíli, kdy máme značný hospodářský růst, tak je chyba, když vláda předkládá deficitní rozpočet bez toho, aby to bylo odůvodněné např. investicemi nebo nějakými zásadními reformami. Tam je vidět, že vláda funguje fakticky setrvačností. Plošně navýšili všechny kapitoly, nejsou ochotni hledat vnitřní úspory, tak jim z toho vyšel deficit. My bychom se soustředili na modernizaci státní správy a razantní změny v oblasti vzdělávání, tam by ty rozpočtové výdaje byly na místě,“ řekl Blesk Zprávám Pirát Mikuláš Ferjenčík. K návrhu na obědy zdarma se Piráti přiklání spíš k tomu, že je třeba řešit jiné problémy ve vzdělávání a dětem pomáhat adresně.

Rozpočet dnes nepodpoří ani SPD Tomia Okamury. „My ho nepodpoříme, protože v tom  rozpočtu se navyšují obrovské peníze politickým neziskovým organizacím, navyšují se neadresné dávky nepřizpůsobivým, ostatně už se kvůli tomu začali dohadovat i ve vládní koalici,“ upozorňoval Okamura na neshodu ANO a ČSSD ohledně zvýšení životního minima, které ČSSD od 1. ledna 2019 neprosadila.

Lidovci chtějí řešit platy v sociálních službách i školství

„Naprosto klíčové jsou pro nás platy v sociálních službách,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Jedná se o cca. 800 milionů korun, dosluhující šéf strany Pavel Bělobrádek upozornil, že právě v této sféře pracují lidé za velmi nízké platy a v konkurenci, kterou nyní vytváří minimální nezaměstnanost, je velký tlak na to, aby setrval kvalitní personál v sociálních službách. Pozměňovacím návrhem chtějí lidovci podpořit i platy ve školství a církevním školství či podfinancování hasičského záchranného sboru. „Budou-li tyto klíčové parametry splněny, tak jsme připraveni jednat o podpoře státního rozpočtu,“ dodal.

marmat ( 20. prosince 2018 00:07 )

Ve 100% agonii jsou i místní trollové....nesplnili/nezvládli vůbec svoji placenou roli rozpíchávačů!!! Sponzor totiž velmi šetřil a vsadil na kvantitu

marmat ( 20. prosince 2018 00:04 )

Máte evidentně chandru . Můžete emigrovat...třeba Vietnam je prý krásný.....a tam sázet/sbírat rejži

marmat ( 20. prosince 2018 00:01 )

Kalousek je nepokrytě a evidentně ve stadiu AGONIE.... Naprosto šílená je pro něj každá vteřina , která patří SÓLU Schillerové a premiéra

panamira ( 19. prosince 2018 10:13 )

kajman1: A co tak hlavu do mrazáku. NA CELÝ DEN.

jikar ( 19. prosince 2018 09:51 )

Myslíte, že koblihám jde něco vysvětlit? Vždyť to je ta zapšklá část národa, která by ráda jaksi znovu ten zatuchlý šedý komunismus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa