Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínský prezident zostra: Nám nikdo nic diktovat nebude. A nikoho neohrožujeme

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. prosince 2018
11:10

Se sebevědomým projevem vystoupil čínský prezident Si Ťin-pching, pronesl ho u příležitosti 40. výročí zahájení čínských tržních reforem a otevírání ekonomiky. Sice se vyslovil pro spolupráci v mezinárodním obchodu a pro další otevírání domácí ekonomiky, ale žádná nová opatření pro oživení zpomalujícího čínského hospodářství a pro uklidnění obchodního napětí se Spojenými státy nicméně neoznámil. Navíc se Si nechal slyšet, že Čína si od ostatních nenechá nic diktovat, informoval deník Guardian.

Čína se nebude rozvíjet „na úkor zájmů jiných zemí a nikdy nebude usilovat o hegemonii“, ujistil v úterý čínský prezident. Ve světě se totiž množí obavy z rostoucího čínského ekonomického a politického vlivu. Pekingu se jej daří rozšiřovat od asijsko-pacifického regionu až po Afriku například infrastrukturními projekty v rámci vládní iniciativy nová Hedvábná stezka.

Roli komunistické strany prezident vyzdvihl

Si dnes ovšem zdůraznil, že Čína uskutečňuje pouze obrannou politiku. „Vývoj Číny nepředstavuje hrozbu pro žádnou zemi,“ řekl. Vypočítal nejnovější úspěchy Pekingu a zvláště vyzdvihl roli svého předchůdce Teng Siao-pchinga, když řekl, že jeho reformy Čínu zachránily před ekonomickým zhroucením po bouřlivé kulturní revoluci v zemi.

Prezident neopomněl zdůraznit důležitost role komunistické strany pro udržení čínské svrchovanosti. „Ať už je to vláda, armáda, běžní lidé nebo studenti, východ, západ, jih, sever nebo střed země, naše strana vede všechno. Číňanům nebude nikdo diktovat, co mají a nemají dělat,“ řekl.

Obchodníci bez nových jistot

„Musíme zreformovat, co se dá a mělo by být změněno, a zachovat, co se změnit nedá,“ dodal Si. Podle agentury AP ale zklamal ty soukromé podnikatele, kteří doufali, že využije příležitosti a oznámí konkrétní opatření k omezení dominance státních korporací. Ani zmínkou se nedotkl problematiky obchodování s USA, nemluvil ani o tržních poklesech v Hongkongu nebo v Šanghaji a dalších asijských oblastech.

Podle kritiků stojí v cestě potřebných ekonomických reforem a zásahů Siova politika. Prezident se stále snaží posilovat svou, už tak neochvějnou, pozici, a dělá tak na úkor nutných změn, domnívá se Siang Sung-cuo, ekonom z pekingské univerzity.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér.  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi