Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skautský vedoucí zneužil desítky dětí. Po sedmi letech chce na svobodu

Autor: DH - 
17. prosince 2018
17:02

Martin Mertl, někdejší skautský vedoucí, byl aktérem jednoho z nejrozsáhlejších případů zneužívání dětí. Se svým kolegou Milanem Machátem obtěžoval na čtyři desítky nezletilých. Od soudu si odnesl desetiletý trest. Ten si ale chce podle médií zkrátit.

Mertl si po sedmi letech podal žádost o podmíněné propuštění. „Daná věc bude nařízena k projednání v prvních čtrnácti dnech v lednu roku 2019,“ potvrdil serveru Lidovky.cz mluvčí Okresního soudu Brno-venkov Michal Hoskovec. Mertl si desetiletý trest odpykává v kuřimské věznici. Žádost o podmínečné propuštění údajně podal 27. listopadu.

Muž tak využil téměř přesně první možnosti na podobnou žádost. V cele si i s vazbou odpykal už 6 let a osm měsíců. Tedy již bezmála dvě třetiny trestu. Podle Lidovek má slušnou šanci na propuštění.

V rozhodování, které bude posléze příslušet právě věznici v Kuřimi, hraje velkou roli nejen kázeň vězně, ale například i to, zda řádně a včas nastoupil výkon trestu. Vedení jihomoravské věznice se odmítlo k nadcházejícímu řízení vyjádřit. Mertl není sám, kdo si za ohavné činy odpykává trest. Jeho kolega Milan Machát ale zatím o podmínečné propuštění nezažádal.

Machát s Mertlem figurují v jednom z nejrozsáhlejších a nejohyzdnějších zločinů souvisejících se sexuálním obtěžováním dětí. V letech 2007 až 2012 měla dvojice skautských vedoucích zneužít až 39 dětí, které si vytipovávali z řad svých svěřenců nebo na internetu. Většině z dětí bylo mezi deseti a třinácti, sami pachatelé byli přitom v počátečních fázích případu nezletilí. Ve škále zneužitých dětí bylo 36 chlapců a 3 dívky. Muži některé z nich vydírali a zneužili k natáčení dětské pornografie.

cotoje ( 18. prosince 2018 09:45 )

vykastrovaný a bez čurá.ka mohl být na svobodě hned

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání