Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemství tragédie v Lockerbie. V letadle měl být známý zpěvák i hvězda Sexu ve městě

Autor: nkov - 
16. prosince 2018
13:52

Od pádu letu číslo 103 společnosti Pan Am u skotského městečka Lockerbie uběhlo bez pár dnů už 30 let. Tragédii způsobil výbuch semtexové bomby ukryté v jednom ze zavazadel. Osudného dne, 21. prosince 1988 přišlo o život všech 259 pasažérů, posádka, padající trosky měly na svědomí ještě dalších 11 životů na zemi. Teprve teď, po desítkách let, se objevují další příběhy pasažérů. O štěstí mohou mluvit ti, kteří let do New Yorku nestihli, třeba herečka Kim Cattrall, kterou později proslavila role Samanthy v kultovním seriálu Sex ve městě, píše Daily Mail.

Peter Giesecke (tehdy 25) právě sledoval televizi, když ho vyrušil neznámý hluk, vyrazil se proto podívat k oknu. Na to, co viděl, nezapomene nikdy. Na živém plotu ohraničující jeho pozemek rozeznává pouze tmavý obrys. Ten, jak zjistí po rozsvícení baterky, patří tmavovlasé dívce ležící obličejem k zemi. Obraz bezvládného těla se mu vyryl do paměti.

Pozdě večer 21. prosince 1988 se poklidné městečko Lockerbie proměnilo v centrum hrůzy a strachu. Tmavou večerní oblohu postupně rozsvěcují padající kusy trupu letadla, které neminou ani domovy místních. Z rozpadlého trupu navíc k zemi padají i těla pasažérů, ulice pokrývají osobní zavazadla. Mnohé z nich jsou plné vánočních dárků lidí, kteří cestovali z německého Frankfurtu přes londýnské Heathrow do téměř 6000 kilometrů vzdáleného New Yorku.

Pouhých 46 vteřin po výbuchu na palubě dopadají rychlostí 800 km/h ulomená křídla letounu na ulici poblíž Gieseckova domu. Při pádu se rozpadají na menší kousky a zanechávají za sebou 9 m hluboký kráter. „Když jsem viděl kráter na místě, kde býval dům mých sousedů, a škodu na okolních budovách, došlo mi teprve, že nás to mohlo smést taky,“ popisuje štěstí sebe a svých dvou dětí Giesecke. „Když trup dopadl na okolní domy, okna v našem domě se začala rozbíjet, zhasla všechna světla. Děti utíkaly po schodech dolů a křičely. Všude bylo sklo a sutiny, hrozně tu páchlo palivo,“ vzpomíná na osudný den.

„Když jsem posvítil baterkou ven, všude ležela těla. Ale nikdy nezapomenu na Lindsey, i když v té době jsem ještě nevěděl, jak se jmenovala. Ležela tváří dolů na mém plotu. Měla na sobě modrý svetr,“ vykresluje děsivou scénu. O rok později dorazí na místo i Lindseyini rodiče, kteří chtěli vidět místo, kde jejich dcera přišla o život. „O Vánocích býváme vždy v kontaktu, posíláme si přání a květiny. Teď když je i mé dceři 21, o to víc si uvědomuji, o jakou ztrátu šlo,“ říká.

Od pádu letu Pan Am 103 ve skotském Lockerbie uběhlo již 30 let. Od pádu letu Pan Am 103 ve skotském Lockerbie uběhlo již 30 let. | Profimedia

V různých částech města bylo postupně nalezeno 60 těl. Mezi oběťmi bylo mimo jiné i 35 amerických studentů, kteří se vraceli domů na Vánoce. Pátrání po tělech 259 lidí z letadla a 11 rezidentů Lockerbie končí po 6 týdnech. Už týden po havárii však zvláštní vyšetřovatelé nacházejí na troskách stopy po výbušnině. Do případu se zapojují tisíce policistů.

Mezi pasažéry v první třídě měl být i zpěvák punkové kapely Sex Pistols Johnny Rotten spolu se svou ženou Norou. Balení jim ale trvalo příliš dlouho, a tak odlet posunuli. Odlet letounem 103 si rozmyslela i herečka Kim Cattrall, která se v pozdějších letech proslaví rolí Samanty v seriálu Sex ve městě. Zapomněla totiž matce koupit dárek.

Mezi ty, kteří se i přes původní plány nedostali na palubu, je i automechanik Jaswant Basuta (47). K bráně doběhl pozdě a posádka už jej nepustila na palubu. 

O tom, že za pádem Boeingu 747 je výbušnina, se spekulovalo hned od začátku. Doktor Keith Little, jeden z mediků na místě neštěstí, nachází v tělech obětí kovové střepiny. Už v tu chvíli byl přesvědčený, že za pádem letadla musel být výbuch bomby. 

Vyšetřování nakonec potvrdilo, že obří jumbo „sestřelil“ semtex. Teroristům se výbušninu povedlo propašovat do malého hnědého kufříku s přehávačem na kazety. K naprosté zkáze stačilo 450 gramů trhaviny.

V roce 2001, 13 let po neštěstí letu 103, je za teroristický útok odsouzen na doživotí Libyjec Abdelbaset al-Megrahi. Jde o jedinou osobu, kterou se s útokem podařilo spojit. „Ze solidárních důvodů“ byl už v roce 2009 propuštěn, zemřel na rakovinu o tři roky později.

Video  Od pádu letu Pan Am 103 ve skotském Lockerbie uběhlo již 30 let.  - Youtube/X Pilot
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 16. prosince 2018 18:41 )

ovsem pred vysetrovateli letecke nehody smekam svuj dusevni klobouk. Nasli kousek kufru, zjistili v kterem zavazadle byla vybusnina a patrali dale a dale.Pak dosli k cestujicimu, ktery vystoupiul a zavazadlo tam nechal 

hasickajana ( 16. prosince 2018 16:13 )

spíš než politické rejdy bych to viděla na lásku k bližnímu svému našich hnědých přátel...

Zobrazit celou diskusi