Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Krvavá dohra útoku na velitele Talibánu: Při náletu zemřelo i 12 dětí

Autor: peb, ČTK - 
15. prosince 2018
16:15

Nejméně 20 afghánských civilistů, včetně 12 dětí, zahynulo v noci na dnešek při náletu na velitele islamistického hnutí Tálibán v afghánské provincii Kunar. Informovali o tom afghánští představitelé.

Novou operaci, jejímž cílem je zlikvidovat vysoké představitele Tálibánu, zahájila afghánská armáda na začátku měsíce. Afgháncům pomáhají američtí poradci a ze vzduchu rovněž americké letecké údery. Kvůli náletům se nicméně zvýšilo riziko civilních obětí, poznamenala agentura Reuters.

Podle jednoho z představitelů provincie Kunar zahynulo při posledním náletu osm žen a 12 dětí a dalších 15 civilistů utrpělo zranění. Guvernér provincie Kunar doplnil, že při operaci afghánských sil přišlo o život rovněž 38 bojovníků Tálibánu a teroristické sítě Al-Káida, včetně čtyř cizinců. Dalších 12 jich utrpělo zranění. Pokud jde o civilisty, přesný počet obětí neuvedl, dodal ale, že do oblasti byl vyslán speciální tým, který má zjistit podrobnosti.

Počet afghánských civilistů, kteří byli usmrceni při amerických a afghánských náletech, letos vzrostl. Spojenci totiž zvýšili počty leteckých úderů ve snaze přimět Tálibán, aby souhlasil s mírovými rozhovory. Podle OSN zemřelo při náletech za prvních devět měsíců letošního roku 313 civilistů a dalších 336 jich utrpělo zranění. Jde o 39 procent více, než ve stejném období v roce 2017.

Povstalecké hnutí Tálibán bojuje proti afghánské vládě a mezinárodním jednotkám od konce roku 2001, kdy jeho vládu svrhla americká invaze.

PPP150W ( 21. ledna 2019 16:11 )

Máte v tom trochu guláš. Napřed je náš prezident Zeman borec, najednou je vrah. Měl byste si v tom udělat jasno. A pokud chcete nadávat na humanitární vrahy, obraťte se na americké vládní kruhy a neotravujte tady. Pokud chcete nadávat na jejich spojence, učiňte to samé v německých vládních kruzích, protože Bundeswehr je vám zcela jistě blíž, než čeští vojáci. Nevím, proč neustále plkáte ty svoje žvásty na českém serveru a neonanujete tam u vás doma. Jenže tam vás každý pošle do háje, protože na primitivního kverulanta není nikdo zvědavý.

offline ( 15. prosince 2018 19:03 )

Při útoku na velitele Talibanu zemřelo i 12 budoucích bojovníků Talibanu.

dragomira ( 15. prosince 2018 18:43 )

Žádná škoda. Jen další potenciální teroristi.

ivoadler ( 15. prosince 2018 18:21 )

No a co ten velitel? Žije? Informace potvrzuje jinou informaci. Bez letecké podpory Američanů by afghánská armáda byla v pr deli.

Zobrazit celou diskusi