Mladší ze sester Brejchových, Hana, je na tom zdravotně lépe. Těší se, že svátky stráví se svou adoptivní dcerou Veronikou. „Žije sama, nemá rodinu. Bude to dámská jízda,“ už se nemůže se dočkat. Právě Veronika je jediným příbuzným, který se o Hanu stará, a často ji v domě pro seniory v Buštěhradě navštěvuje. To dcera Světlana, díky které je Hana už čtyřnásobnou babičkou, se o svou maminku moc nezajímá. „A přitom je to na rozdíl od Veroniky moje krev! Tady vidíte, jaký je život prevít…“ vrtí Brejchová hlavou. Rodinné vztahy má zkrátka rozházené na všechny strany.

Tedy, skoro na všechny strany. Kromě Jany má Hana ještě dva bratry, Josefa a Jaroslava, a s těmi v kontaktu je. „S bratry jsem v pohodě. Ale Jana? Vždyť já ani nevím, jestli žije…“ posteskla si Hana, a zároveň dodala, že podle jejího názoru sestra nedožívá zrovna v nejdůstojnějších podmínkách. Kvůli onemocnění mozku v současné době přebývá v LDN v motolské nemocnici. „Je to ostuda. Tereza s manželem vydělávají dost slušné peníze, takže by Janě mohli zaplatit solidnější bydlení a péči,“ stěžuje si Hana na neteř Terezu Brodskou (50) a jejího chotě, známého fotografa Herberta Slavíka (55).

Se sestrou Janou přitom nemá Hana už pěknou řádku let ty nejlepší vztahy – a velice ji to mrzí. „Když si vzpomenu, jak se o nás všechny děti, protože byla nejstarší, vzorně starala a přitom stíhala natáčet a chodit na rande s režisérem Milošem Formanem,“ povzdechla si smutně Hana. Zapomíná ovšem dodat, že to byla právě ona, kdo stál za tímto osudovým rozkolem. Jana byla totiž za Oscary ověnčeného režiséra v šedesátých letech provdaná a velice ho milovala. A on ji. Jenže pak obsadil do svého slavného snímku Lásky jedné plavovlásky místo své ženy její sestru - a během natáčení s ní měl pletky. Jana tuhle zradu Haně nikdy neodpustila...

Fotogalerie
31 fotografií