Všechna velká města jižní části Kypru mimo hlavního města Nikósie leží na pobřeží. Ať už navštívíte jakékoli, užijete si jak dovolenou na pláži, tak bohatou kulturu a historii. Jen co dorazíte na letiště Larnaka, čeká vás přistání přímo u moře. Larnaka nabízí mnoho zajímavých míst. Opomenout nesmíte určitě středověký ortodoxní kostel svatého Lazara, kde se nachází sarkofág s údajně pravými ostatky sv. Lazara z Betánie. V kryptě teče pramen vody, kterou si turisté s sebou berou do lahví. Věří totiž, že má tato voda léčebné účinky. Mimo tento kostel je zde krásná promenáda se skvělými restauracemi.

5420395:full:true:true

Lodí do laguny, džípem na západ

Na úplném východu jižního pobřeží Aiya Napa je možné cestovat lodí, která vás zaveze ke krásnému pobřeží Cape Greco, nechybí ani pohled na modrou lagunu, ve které je možnost se vykoupat. Po výletě je ideální navštívit skalnatý park posetý kamennými sochami a uměleckými výtvory. Je umístěn na srázu, kde je opět nevídaný pohled na moře. Naopak na západu východního pobřeží je skvělá projížďka džípem. Během šestihodinové cesty stihnete projet ty nejzajímavější místa. V polovině se doporučuje zastavit na Lara Beach, kde si koupání užijete jako v ráji. Pokud si vyberete vhodný čas, můžete si pláž užít i bez ostatních turistů v klidu o samotě. Pozor si dávejte, kam šlapete. Na pláži jsou označená místa, kam želvy kladou svá vejce. Je tu totiž želví líheň, která je chráněná.

Podívejte se ve videu na záběry z Kypru:

Video
Video se připravuje ...

Kypr: Ostrov bohyně krásy, nezapomenutelné dovolené i bohaté historie. Visit Cyprus, INT

Za Afroditou a vínem

Na své si přijdou i milovníci řecké historie. Hned několik míst se pojí s bohyní krásy, kterou není nikdo jiný než Afrodita. Nedaleko obce Polis na západě můžete navštívit Afroditiny lázně, což je malé jezírko s mělkou vodou. Podle pověsti toto místo navštěvovala právě Afrodita, aby se ve vodě očistila od svých hříchů. Opomenout nelze ani zátoku Petra tou Romiou nedaleko města Pafos, kde se údajně bohyně zrodila z mořské pěny. Pláži se proto neoficiálně říká Afroditina. Dominantou pláže jsou skály. Jedna patří právě také Afroditě. Každý návštěvník by tu měl najít kamínek ve tvaru srdce, aby brzy narazil na svou životní lásku. Kdo je zadaný, měl by si kamínek vložit pod polštář a nechat si o svém partnerovi zdát, aby jejich láska vydržela.

5420404:full:true:true

Pokud patříte mezi vinaře, rozhodně nesmíte vynechat ochutnávku místního vína, kterému říkají Commandaria. Jde o nejstarší doložené víno s původní recepturou. Vyrábí se z přezrálých bobulí, čímž dostává velmi sladkou chuť. S dávkováním ale opatrně, toto víno totiž obsahuje více procent alkoholu, než na které jsme zvyklí u nás. Dříve se mu říkalo Nama, dnešní název získal s komendou templářských rytířů, jejichž majetkem se ostrov stal.

5420407:full:true:true

Dopřejte si chutě Kypru

Dietu si na dovolenou na Kypru neplánujte. Místní kuchyně je proslulá tím, že v restauraci nedostanete pouze jeden hlavní chod, nýbrž takzvané meze. Hostům se zde servíruje hned několik chodů za sebou a než dojde k hlavnímu chodu, budete mít jistě plné žaludky. Každý chod je ale tak lahodný, že nelze přestat. Vždy se začíná pečivem s pomazánkami a salátem, poté přichází typický národní sýr s tisíciletou tradicí zvaný Halloumi, nejrůznější druhy zeleniny, ryby nebo klobásy. Mezi oblíbené patří také pečené skopové maso s brambory a nelze opomenout ani dezerty. Jako sladkou tečku na závěr můžete ochutnat třeba naložené fíky a ořechy. Kyperské dezerty jsou opravdu sladké, podobně jako turecké.

5420403:full:true:true

Středozemní ostrov Kypr se rozkládá na území Evropy a Asie, přičemž evropská část je součástí Evropské unie. Nepatří sice do schengenského prostoru, přicestovat ale můžete do jižní části ostrova s klidem pouze na občanský průkaz. Co se týče spojení, let z Prahy do Larnaky zajišťuje společnost Cyprus Airways dvakrát týdně. Cesta trvá tři hodiny a dvacet minut. Své letadlo rozhodně nepřehlédnete, vše je zbarveno do olivově zeleného odstínu včetně uniforem letušek.