Někdo dává přednost tradiční výzdobě stromku se slaměnými ozdobami, stužkami a ořechy, jiný zase nedá dopustit na skleněné koule. Někdo mění výzdobu rok co rok podle aktuálních trendů, jiný si hýčká ozdobičky po babičce…

Možností, jak nastrojit svůj vánoční stromeček, je celá řada. V dalším dílu oblíbeného pořadu Receptář prima nápadů vám tentokrát Renata Procházková, odbornice na drátkování a další hobby aktivity, ukáže, jak si doma vlastnoručně vyrobit půvabné vánoční ozdoby z korálků. Ty nemusí viset jen na stromečku. Jsou pěknou dekorací také třeba na zábradlí v domě, v oknech, na záclonách, adventním věnci, ale také jen tak položené na stole.

„Buď můžete korálky navlékat na drátek, který budete postupně ohýbat a tvarovat, což je pracnější a trvá to déle, anebo si ve specializovaném obchodě s kreativními potřebami koupíte drátěné základy pro hvězdy, na které budete pouze navlékat,“ vysvětluje odbornice na výrobu ozdob s tím, že můžete zůstat pouze u jednoduchých šesticípých hvězdiček, anebo z nich pomocí dalších drátků udělat vločky.

Využít můžete ale i stužky a různé lurexové či saténové šňůrky, honosný charakter ozdobám dodají také například zdobné filigrány historického vzhledu. „Do moderních interiérů se mi zase líbí hvězdy s kovovým leskem v antracitové barvě,“ říká paní Procházková, „protože dnes interiérům vévodí bílá, šedá a černá, a tato barevná kombinace k sobě dobře ladí. Pěkná a velice elegantní je také zlato-bílá kombinace, které říkám andělská.“

Co budete potřebovat:

•    drátěné základy pro hvězdy (v obchodech s kreativními potřebami)

•    drátky různých tlouštěk

•    ketlovací a střihací kleště

•    různé korálky, kaplíky, filigrány, stužky  

Postup:

Na drátěný základ střídavě navlékejte různé druhy korálků. Můžete měnit velikost i barvu, občas proložit nějakým jiným komponentem, např. kaplíkem, doplnit filigránem či stužkou. Navlékání zakončete tím, že drátek na konci zahnete pomocí ketlovacích kleští.

Další praktické reportáže pro pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a všechny, kdo chtějí pěkně a pohodlně bydlet, příjemně relaxovat či zdravě žít, můžete vidět každou neděli ve 12:00 hodin v oblíbeném pořadu Receptář prima nápadů s Oldřichem Navrátilem.

Tip jak z korálků vyrobit vánoční zvoneček najdete ZDE